Talvivarustelua

Säätiedot lupaavat ensi pakkasia lähiaikoina. Moni laitta pyöränsä koipussiin talveksi –aivan turhaan! Talvipyöräily on mukavampaa kuin syksyn sateet ja myrskyt. Pyörääkin tarvitsee huoltaa harvemmin. Pelko talvipyöräilyn monimutkaisuudesta on turhan vahvana elävä legenda. Kannattaa kokeilla mieluummin kuin luulotella.

Talveen varusteiksi riittää sopivat renkaat, valot ja asianmukainen pukeutuminen.

Vaikka viime talvet ovat olleet kovin lumisia, yleensä meren rannalla lämpötila vaihtelee nollan molemmin puolin, ja nastarengas on ainoa, mikä tepsii jäähän. Nastarenkaat on myös suunniteltu talvikeleihin, myös lumelle, joten ei-jäisiäkin olosuhteita ajatellen ne ovat hyvä valinta. Lisäksi ne ovat yleensä hyvin kestäviä, joten investointi on pitkäaikainen.

Talvella valoista ei saa tinkiä. Kaupungissa on tärkeintä se, että näyt. Siihen riittää vaatimatonkin tuikku. Jos tarvitset ajovaloa, vaihtoehtoja on monia. Mutta alkuun pääsee sillä tuikulla, mikä sinulla jo on.

Asusteista löytyy varmasti monia mielipiteitä. Lyhyitä matkoja voi ajella missä asussa huvittaa. Pyöräilyn ero kävelyyn on kuitenkin se, että pyöräillessä käy aina viima – jo pelkkä pyörän vauhti viilentää pakkasasteita kummasti. Samanaikaisesti polkeminen lämmittää sisältäpäin. Asujen tulisi olla siis tuulenpitäviä, mutta ohuita. Jo kova tuuli voi tarkoittaa yhden vaatekerroksen lisäystarvetta. Pyöräillessä erityisesti nilkat, ranteet, kaula ja pää ovat paikkoja, joiden tuulensuojaus on tärkeää. Monesti pienet yksityiskohdat ratkaisevat, onko polkeminen mukavaa vai ei.

Toki pyöräily talvella on hitaampaa kuin kesällä. Mutta se on silti nopea liikkumismuoto ja myös hyvä liikuntamuoto, kun liikunnan voi yhdistää työ- ja asiointimatkoihin. Kannattaa siis kokeilla!

Ismo


Ismo Pykäläinen on Hyvä työpaikka pyöräillä -projektin koordinaattori.
Palautetta voi lähettää osoitteeseen htp at hepo.fi.