Vilkkuu vai ei?

Syksyn myötä on taas saapuneet ainaiset keskustelut valojen käytöstä. Moni innokas pyöräilijä perustelee vilkkuvalojen käyttöä niiden hyvällä huomioarvolla – sehän lisää turvallisuutta. Ongelmana on vain se, että vilkkuvalo lisää muiden vaaraa.

Asiasta lienee tehty paljon tutkimuksia, ja jonkun olen aikanaan lukenutkin. Käytännössä jokainen voi itse testata, miten hyvä näkökyky on, kun pimeässä on hetken katsonut vilkkuvaloon. Silloin ja vähän aikaa jälkeenkinpäin ei näe mitään. Siinä keskeisin syy, miksi vilkkuvalot on kielletty muista ajoneuvoista paitsi hälytysajoneuvoista.

Kummallista on toki se, että Suomeen tuodaan – kenenkään puuttumatta – pyörän valoja, joissa on tuo vilkkutoiminto. Olenpa törmännyt valoihin, joissa muunlaista valaistustoimintoa ei ole.

Olkoonpa vilkku kuinka huomionarvoinen hyvänsä, sen käyttäjä ei välitä muiden turvallisuudesta. Ja kun liikenne on yhteispeliä, niin olisi syytä tässäkin asiassa huomioida muut tienkäyttäjät.

Ismo


Ismo Pykäläinen on Hyvä työpaikka pyöräillä -projektin koordinaattori. Palautetta voi lähettää osoitteeseen htp at hepo.fi.

Tagit:, ,