Pyöräilevä työmatkabussi kannustaa työmatkapyöräilyyn

tyomatkabussi-roihuvuoriTiedote 24.9.2013

Pyöräily on ylivertainen tapa kulkea työmatkat. Julkiseen liikenteeseen verrattuna ainoa huono puoli on, että matka tehdään yleensä yksin. Roihuvuoressa ja Maunulassa työmatkaa pyöräillään yhdessä. Samalla kannustetaan uusia ihmisiä työmatkapyöräilijöiksi.

Roihuvuoressa työmatkabussi aloitti toukokuussa. Kokemukset ovat erittäin hyviä.

– Työmatkabussissa tutustuu uusiin ihmisiin, oppii suorimman tai muuten parhaan reitin kotilähiöstä työpaikan lähelle ja huomaa, miten helppoa ja mukavaa pyöräily on. Työmatkabussin lähtöpaikalla saa huoltoapua ja kuulee uusimmat pyöräilyuutiset. Työmatkabussi on myös helppo toteuttaa – esimerkiksi Roihuvuoressa tiedotus on hoidettu Facebookissa, korostaa Roihuvuoren työmatkabussia vetävä Matti Kinnunen.

Yhteistä matkantekoa kutsutaan työmatkabussiksi, koska bussin tavoin matka kuljetaan ennalta sovitun reitin ja aikatalun mukaan. Työmatkabussi on aikataulutettu olemaan määrätyissä reittipisteissä, eli ”pysäkeillä” tiettynä kellonlyömänä, jolloin siihen voi liittyä mukaan kesken matkan.

– Syksyn tullessa moni kesäisin töihin polkeva jättää pyörän varastoon ja vaihtaa esimerkiksi henkilöautoon. Ryhmähenkeä luova työmatkabussi voi kannustaa jatkamaan pyöräilyä myös syksyllä ja talvella. Työmatkabussissa saa myös käytännön vinkkejä esimerkiksi varusteista ja pukeutumisesta, toteaa Maunulan työmatkabussia organisoinut Ismo Pykäläinen.

Helsingin Polkupyöräilijät (HePo) tukee työmatkabussien perustamista osana Pyöräilevät kaupunginosat -demokratiapilottia. HePo tarjoaa tiedotusapua ja auttaa muun muassa reittien ja aikataulujen suunnittelussa.

– Parhaimmissa visioissamme pääkapunkiseudulla kulkisi parisenkymmentä työmatkabussin reittiä, joilla kullakin olisi useampia pysäkkejä. HePo on jo kehittänyt yksinkertaisen karttasovelluksen, josta voi tarkistaa reitit ja aikataulut, kertoo HePon Pyöräilevät kaupunginosat -demokratiapilottia koordinoiva Marko Reponen.

Työmatkabussi on sovellus vanhasta sosiaalisesta innovaatiosta – pyöräilevästä koulubussista, jota Pyöräilykuntien verkosto on juurruttanut Suomeen vuonna 2011 alkaneessa projektissaan.

Tällä hetkellä kulkevat bussit:
– Roihuvuoren Tuhkimosta Merihakaan keskiviikkoisin klo 8.00

Pyöräilevien työmatkabussien reitit ja aikataulut löytyvät osoitteesta:
http://www.hepo.fi/bussit/

Lisätietoja:

Matti Kinnunen, Roihuvuori, 0400 163 618

Tagit:, , , , ,