Jäsentiedote 36/2013

Valtakunnallinen suunnitteluohje tekeillä, Helsingin pyöräilevät kaupunginosat vauhdissa, HTP:lle uusi projektinvetäjä, Syyskuun Kriittiset pyöräretket, HePo-päivä, Aamupalaa pyöräilijöille Suvilahdessa ja Leppävaarassa…

Helsingin Polkupyöräilijät ry:n jäsentiedote – Viikko 36/2013
*********************************************************************

 1. HePo, JYPS ja TaPo jättivät lausunnon valtakunnallisen suunnitteluohjeen luonnoksesta
 2. Pyöräilynedistämistapahtuma tai -kampanja kaupunginosaasi – HPKO auttaa
 3. HPKO: Perusta pyöräilevä työmatkabussi työmatkareitillesi
 4. HPKO: Maahanmuuttajien pyöräilykoulu sai innostuneen vastaanoton
 5. HPKO: Roihuvuoren pyöräretki Itä-Helsingin kartanoihin 8.9. klo 11
 6. HPKO: Kerro kartalla Roihuvuoren pyöräilyolosuhteista
 7. HPKO: HePo mukana Meilahti-päivässä 31.8.
 8. Hyvä työpaikka pyöräillä -hankkeelle uusi projektinvetäjä
 9. Kutsu Hyvä työpaikka pyöräillä –projektin suunnittelukokoukseen 12.9 klo 17.15
 10. Syyskuun Kriittinen pyöräretki 10.9. suuntautuu kampuksille
 11. Autottoman päivän Kriittisellä pyöräretkellä 22.9. ajetaan Itäväylää
 12. HePo-päivää vietetään 15.9. Ramsinniemessä
 13. HePo nyt myös Twitterissä
 14. Osallistu aamupalatapahtumien järjestelyihin Helsingissä tai Espoossa
 15. Velo-city jälkiseminaarin verkkolähetys
 16. Tule muotoilemaan yhteistä pyöräilykaupunkiamme Liikkuvan arjen työhuoneeseen 12.9.
 17. Ice Ride -pyöräilytapahtuma 15.9.
 18. Ajankohtaisia linkkejä

*********************************************************************

1. HePo, JYPS ja TaPo jättivät lausunnon valtakunnallisen suunnitteluohjeen luonnoksesta

Valtakunnallisen pyöräliikenteen suunnitteluohjeen päivitystyö on parhaillaan käynnissä. Voimassa oleva vanha ohje, Kevyen liikenteen suunnittelu, on peräisin vuodelta 1998. Nyt laadittavassa uudessa ohjeessa merkittävä edistysaskel on jalankulun ja pyöräilyn käsitteleminen omina erillisinä liikennemuotoinaan.

HePo, Jyväskylän Pyöräilyseura (JYPS) ja Tampereen Polkupyöräilijät (TaPo) ovat osallistuneet ohjeen työstämiseen vuosien 2012 ja 2013 aikana kommentoimalla ohjeen luonnosversioita. Lisäksi järjestöt jättivät kesäkuussa valmistuneesta ohjeluonnoksesta yhteisen lausunnon 13.8.

Vaikka tavoitteet ohjeen laatimisessa ovat kohdallaan, sisältää ohje niin suuria puutteita, ettei keskeneräistä ohjetta tulisi pyöräilyjärjestöjen näkemyksen mukaan julkaista. Kehittämistyötä tulisi edelleen jatkaa, ja tarvittaessa työhön tulisi hankkia mukaan kansainvälistä asiantuntemusta.

Suunnitteluohjeluonnos sekä pyöräilyjärjestöjen lausunto ja kommentit löytyvät HePon kotisivuilta.

2. Pyöräilynedistämistapahtuma tai -kampanja kaupunginosaasi – HPKO auttaa

Oletko miettinyt pyöräilynedistämistapahtumaa tai -toimintaa omassa kaupunginosassasi? Nyt kannattaa tarttua toimeen, sillä kaikenlaisten tapahtumien ja kampanjoiden toteuttamiseen on saatavissa tukea Helsingin pyöräilevät kaupunginosat (HPKO) -demokratiapilotin puitteissa. Saat apua HPKO-projektipäällikkö Marko Reposelta, HePon hankesuunnittelija Petteri Nisulalta ja kolmihenkiseltä Helsingin kaupungin demokratiapilottitiimiltä. Myös kaupungin tiloja ja muita resursseja on käytettävissä tapahtumiin ja kampanjointiin.

HePon demokratiapilottihankkeen koordinaattoria Marko Reposta haastateltiin 19.8. Kaupunginosaradioon. Ohjelma demokratiapilottikuulumisineen on kuunneltavissa netissä.

Mikäli kiinnostuit, ota yhteyttä Marko Reposeen (marko.reponen at hepo.fi, gsm 040 768 7246).

3. HPKO: Perusta pyöräilevä työmatkabussi työmatkareitillesi

Pyöräily on ylivertainen tapa kulkea työmatkat. Ainoa huono puoli on, että toisin kuin julkisessa liikenteessä, matka tehdään yleensä yksin. Haluaisitko kokeilla työmatkapyöräilyä yhdessä ja samalla kannustaa uusia ihmisiä työmatkapyöräilijöiksi? Ratkaisu on pyöräilevä työmatkabussi, joka on sovellus vanhasta sosiaalisesta innovaatiosta – pyöräilevästä koulubussista.

Pyöräilevän työmatkabussin perustaminen omaan kaupunginosaasi on todella helppoa. Suunnittele oman työmatkasi aikataulu ja valitse joku yleisesti tunnettu lähtöpiste kaupunginosastasi sekä mahdolliset pysäkit reitin varrelta. Tiedotusapua saat Helsingin pyöräilevät kaupunginosat –demokratiapilotin toimesta. Pyöräilevästä työmatkabussista on saatu hyviä kokemuksia Roihuvuoressa.

Mikäli kiinnostuit, ota yhteyttä Marko Reposeen (marko.reponen at hepo.fi, gsm 040 768 7246).

4. HPKO: Maahanmuuttajien pyöräilykoulu sai innostuneen vastaanoton

HePo järjesti sunnuntaina 31.8. Suvilahdessa maahanmuuttajille suunnattua pyöräilykoulutusta. Tapahtuma järjestettiin osana Helsingin pyöräilevät kaupunginosat -demokratiapilottihanketta (HPKO). Kurssin opettajina toimivat hepolaiset Satu Leppänen ja Mirja Priha.

Koulutukseen osallistui 11 maahanmuuttajanaista, joilta puuttui pyörällä ajotaito kokonaan tai joiden ajotaidot olivat liian heikot pyöräilyharrastuksen aloittamiseen. Kahden tunnin kurssilla käytiin läpi pyöräilyn perusasiat sekä harjoiteltiin pyörällä ajon alkeita. Edistyneempien kurssilaisten kesken kerrattiin liikennesääntöjä sekä harjoiteltiin kaupungissa ajoa. Kurssia voidaan pitää erittäin onnistuneena, sillä kurssin päätavoite, eli pyörällä ajamisen taito saavutettiin kaikkien osallistujien kohdalla.

Koulutus järjestettiin yhteistyössä maahanmuuttajajärjestöjen kattojärjestön Monihelin kanssa. Harjoittelussa käytettiin hepolaisilta saatuja lainapyöriä sekä Pyöräkeskuksen kaupunkipyöriä. Lisäksi Pelago Bicycles antoi pyöriä ja kypäriä lainattavaksi koulutukseen.

Koulutuksesta uutisoivat mm. HBL, Metro-lehti, Helsingin Uutiset sekä Yle Radio Vega. Lisäksi kurssi sai huomattavasti positiivista huomiota ja palautetta sosiaalisessa mediassa. Palautteeseen perustuen HePo suunnittelee jatkoa pyöräilykoulutukselle. Apukouluttajia tullaan kyselemään jatkossa uudelleen. Käy lukemassa Mirjan kuvaus pyöräilykoulun kuulumisista.

5. HPKO: Roihuvuoren pyöräretki Itä-Helsingin kartanoihin 8.9. klo 11

Osana Helsingin pyöräilevät kaupunginosat -demokratiapilottia Roihuvuoren pyöräilyryhmä järjestää sunnuntaina 8.9. pyöräretken Itä-Helsingin kartanoihin. Lähtö on kello 11.00 väliaikaiselta kylätalolta (Asukaspuisto Tuhkimo, Tuhkimontie 10-12). Tutustumme mm. Kulosaaren kartanoon, Tullisaareen (Aino Acktéen huvila), Stansvikiin, Villa Wuorioon, Furuvikin huvilaan, Degeröön, Jollaksen kartanoon, Herttoniemen kartanoon ja Strömsin kartanoon. Historioitsija Jani Marjanen kertoo kartanoiden historiasta. Retken aluksi poikkeamme Herttoniemen kyläjuhlilla, jossa HePolla on ständi.

Retkellä ajetaan lapsiperheille sopivaa leppoisaa vauhtia. Lisätietoja http://roihuvuori.com ja Petteri Nisula (puh. 044 550 1445).

Tapahtuma Facebookissa

6. HPKO: Kerro kartalla Roihuvuoren pyöräilyolosuhteista

Osana Helsingin pyöräilevät kaupunginosat -demokratiapilottia HePo on julkaissut 28.8. kyselyn Roihuvuoren pyöräilyolosuhteista. Kyselyssä kertyvää tietoa käytetään kohdentamaan alueella toteutettavia paikallisia pyöräilyolosuhteita parantavia aktiviteetteja.

Kerrokartalla–palvelua hyödynnetään paikallistiedon keräämiseen pyöräilyolosuhteista. Kerättyä tietoa tullaan hyödyntämään pyöräilyolosuhteiden parantamiseksi. Karttapalveluun voi merkitä kommentteja vaaranpaikoista, kehitettävistä kohteista sekä pysäköinnistä.

Kyselyyn voi vastata osoitteessa: http://kerrokartalla.hel.fi/?q=node/1279

Aikaisemmin kaupunkilaiset ovat voineet käydä jättämässä kommenttinsa Pohjois-Haagan pyöräilyolosuhteista. Kysely on kerännyt toista sataa vastausta. Lisätietoa kyselyistä HePon kotisivuilla.

7. HPKO: HePo mukana Meilahti-päivässä 31.8.

HePo osallistui Valpurinpuistossa järjestettyyn Meilahti-päivään viime lauantaina. Meilahti-päivä on Meilahti-seura ry:n järjestämä kaupunginosatapahtuma, jonka ohjelmaan kuuluu mm. musiikkiesityksiä, kirpputori, hevosajelua, kahvilatarjoilua ja lapsille suunnattuja urheilukilpailuja.

HePo oli paikalla omalla ständillään, jossa esiteltiin yhdistyksen toimintaa sekä jaettiin kävijöille esitteitä ja pyöräilyneuvoja.

Lisätietoa Meilahti-seuran toiminnasta

8. Hyvä työpaikka pyöräillä -hankkeelle uusi projektinvetäjä

Tervehdys, hepolaiset!

Aloitin viikko sitten Hyvä työpaikka pyöräillä -projektin koordinaattorina. Olen siis Rikun seuraaja tämän syksyn. Projekti jatkuu tämän syksyn, ja työpaikoille voi tarjota erityisesti työpaikan pyöräilyolojen auditointia ja ajankohtaisesti syys- ja talvipyöräilyn neuvontaa.

Kaikki tähän mennessä projektissa mukana olleet työpaikat ovat löytyneet aktiivisten hepolaisten kautta. Jos työpaikkasi tuntuisi otolliselta kohteelta tai siellä olisi pyöräilyolojen suhteen parantamista, saata esimiehesi tai muu vastuuhenkilö yhteyksiin minun tai sivujemme kanssa.

Minut saa kiinni joko puhelimitse 040-170 8535 tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen htp at hepo.fi. Projektin kotisivu on osoitteessa http://www.hepo.fi/htp

Yhteistyöterveisin,
Ismo Pykäläinen
HTP-projektin koordinaattori

9. Kutsu Hyvä työpaikka pyöräillä –projektin suunnittelukokoukseen 12.9 klo 17.15

Hyvä työpaikka pyöräillä -hanke kaipaa lisää ihmisiä, jotka ovat halukkaita auttamaan muita (työmatka)pyöräilyn aloittamisessa. HTP:ssä vieraillaan työpaikoilla ja neuvotaan sekä kannustetaan työmatkapyöräilyn aloittamiseen ja sen jatkamiseen ympärivuotisesti.

Jos pidät ihmisistä, pyöräilystä tai olet muuten vain hyvä tyyppi, tule tutustumaan hankkeeseen. Hankkeessa tehdään vielä joitain työpaikkakäyntejä tämän syksyn aikana (yleensä työajan alussa tai lopussa). Ensi keväänä käyntejä on toivottavasti useita. Talven aikana suunnitellaan toimintaa ja valmentaudutaan käyntejä varten.

Jos et pääse paikalle, mutta haluat olla mukana tai haluat lisätietoja, ota yhteyttä: Ismo Pykäläinen, HTP-projektin koordinaattori, htp at hepo.fi, 040-170 8535, http://www.hepo.fi/htp

10. Syyskuun Kriittinen pyöräretki 10.9. suuntautuu kampuksille

Yliopisto-opinnot alkavat, ja kampuksille tarvitaan paremmat pyöräilyolosuhteet. HYY, Helsingin Polkupyöräilijät ja Maan ystävät järjestävät kampuspyöräretken, jolla vaaditaan pyöräkaistoja, runkolukittavia telineitä ja parempia pyöräreittejä kampusten välille.

Kierrämme Meilahden, Kumpulan ja keskustan kampukset, Viikistä ja Otaniemestä voidaan järjestää erillisiä kulkueita jotka liittyvät letkaan, jos on kiinnostusta.

Kokoontuminen Narinkkatorin pyöräkeskuksella 17:30, lähtö 18:00.

Mukana ajamassa myös Helsingin yliopiston vihreät, Sitoutumaton vasemmisto, Prologi ja TKO-äly.

Tapahtuma Facebookissa

11. Autottoman päivän Kriittisellä pyöräretkellä 22.9. ajetaan Itäväylää

Itäväylä rakennettiin 50- ja 60-luvuilla helpottamaan henkilöauto- ja bussiliikennettä Itä-Helsingin ja kantakaupungin välillä. Autoilun kultakauden jälkeen kaupunki on kasvanut ja tihentynyt, ja nykyään metro on pääasiallinen joukkoliikenneväline Itä-Helsingistä keskustaan. Silti vanha moottoritie halkoo edelleen sadan tuhannen asukkaan itäistä kaupunkia. Se eristää kaupunginosat toisistaan, hankaloittaa merkittävästi muulla kuin henkilöautolla liikkumista ja rajoittaa asumista. Se aiheuttaa kohtuuttomat määrät saasteita ja melua. Itäväylä sanelee elämän ehdot Itä-Helsingissä.

Nyt Helsinki on upottamassa satoja miljoonia euroja autoliikenteen lisäämiseen Itäväylällä, eikä sen varteen olla edelleenkään rakentamassa hyviä ja suoria pyörätieyhteyksiä. Keskustasta tulisi voida liikkua helposti ja sujuvasti Itäkeskukseen myös pyörällä, ilman karttaa, ilman erinomaista ylämäkikuntoa, ja ilman useita harhaan ajoja.

Tule mukaan Autottoman päivän Kriittiselle pyöräretkelle vaatimaan parempaa kaupunkia ja parempia pyörätieyhteyksiä Itä-Helsinkiin! Kokoonnumme Narinkkatorilla sunnuntaina 22.9. klo 13, puheiden ja muun ohjelman merkeissä. Kulkue lähtee liikkeelle klo 14. Retki päättyy idän sydämeen Itäkeskukseen.

Tapahtuma Facebookissa

12. HePo-päivää vietetään 15.9. Ramsinniemessä

Perinteistä HePo-päivää vietetään Ramsinniemessä 15. syyskuuta klo 12-16. Paikalle voi saapua paitsi omin neuvoin, myös retkiryhmän mukana, joka lähtee Maunulan majalta klo 10:30 (ks. Fillarikalenteri). Kohteen osoite on Ramsinniementie 32, Helsinki.

Ohjelmassa on kahvia, voileipää ja rupattelua. Halutessasi voit esitellä omat kesäreissusi vaikkapa kartoin ja kuvin. Nuotiolla paistuvat makkarat ja soijanakit (HePo tarjoaa). Myös sauna on kuumana ja mereen pääsee uimaan. Huom. UIMAPUKUSAUNA: ota mukaan siis pyyhkeen lisäksi uima-asu! Pukutilat jaetaan miesten ja naisten pukuhuoneiksi.

Tapahtumaan ovat tervetulleita kaikki hepolaiset, niin retkeilijät, kuntoilijat kuin muutkin jäsenet. Tervetuloa fiilistelemään fillarijuttuja ja tapaamaan muita hepolaisia!

13. HePo nyt myös Twitterissä

Twitter on maailmalla suosittu mikroblogipalvelu, jossa käyttäjät julkaisevat enintään 140 merkin pituisia viestejä, ”twiittejä”. Kuluvan vuoden aikana Twitterin suosio on ollut kasvussa myös Suomessa. HePolla on ollut Twitter-tili jo pidemmän aikaa, mutta nyt se on otettu myös käyttöön. HePon Twitter-tili löytyy osoitteesta: https://twitter.com/hepofi

Twitterin seuraaminen ei vaadi tunnusta, mutta oma käyttäjätunnus tekee twiittauksien seuraamisesta helpompaa. Mikäli Twitterin perusteet eivät vielä ole hallussa, tutustu vaikkapa tähän kirjoitukseen.

14. Osallistu aamupalatapahtumien järjestelyihin Helsingissä tai Espoossa

HePo järjestää jälleen syyskuussa Aamupalaa pyöräilijöille -tapahtuman. Tapahtumapaikkana on Suvilahti ja ajankohta on keskiviikko 18.9. klo 7-9. Tapahtumaan toivotaan vapaaehtoisia mm. jakamaan sämpylöitä ja kahvia, tekemään pienimuotoista pyöränhuoltoa (ketjujen öljyäminen ja renkaiden ilmanpaineiden tarkistus), auttamaan telttakojun, pöytien ja penkkien pystyttämisessä ja kantamisessa sekä kertomaan yleisölle HePon toiminnasta.

Jos olet kiinnostunut auttamaan tapahtumajärjestelyissä, ota yhteyttä Petteriin (puh. 044-5501445, petteri.nisula at hepo.fi) ja ilmoita minkätyyppistä apua voisit tarjota ja mihin aikaan pystyt olemaan paikalla. Vapaaehtoisilta toivotaan läsnäoloa kello 6-10 välisenä aikana joko koko tapahtuman ajan tai lyhyemmän ajan.

Myös Espoossa järjestetään syyskuussa aamupalatapahtuma, jonka järjestelyissä HePo on mukana yhteistyötahona. Reilun kaupan aamukahvit pyöräilijöille -tapahtuma järjestetään tiistaina 17.9. klo 7-9 Leppävaaran raitilla, Alepan ja tornitalon välisellä katualueella. Tapahtumaan toivotaan samantyyppistä apua kuin Suvilahden aamupalatapahtumaankin. Jos olet kiinnostunut osallistumaan, ilmoittaudu Timolle (timo.hast at hepo.fi).

Tapahtumat löytyvät myös Facebookista, liity mukaan!

15. Velo-city jälkiseminaarin verkkolähetys

Kesän alussa järjestettiin kaksi viisaan liikkumisen kansainvälistä konferenssia: European Conference on Mobility Management (ECOMM) Gävlessä ja Velo-city pyöräilynedistämiskonferenssi Wienissä. Helsingissä järjestettävässä ECOMM ja Velo-city -jälkiseminaarissa nostetaan esille kummassakin konferenssissa kuultuja ajankohtaisia ja tuoreita aiheita niin pyöräilyn kuin liikkumisen ohjauksen aihealueista.

Valitettavasti seminaarin ilmoittautumiskiintiö on täynnä, eikä paikan päälle enää mahdu. Voit kuitenkin seurata seminaarin verkkolähetystä osoitteessa: http://www.motiva.fi/liikenne

Seminaarin ohjelma

16. Tule muotoilemaan yhteistä pyöräilykaupunkiamme Liikkuvan arjen työhuoneeseen 12.9.

Liikkuvan Arjen Design -hanke kutsuu Sinut mukaan Liikkuvan arjen työhuoneeseen, joka kokoaa pyöräilystä kiinnostuneet kaupunkilaiset – muotoilijat, kaupunkisuunnittelijat, opiskelijat, pyöräilijät, palveluntarjoajat – tutustumaan keskenään, ideoimaan yhdessä ja oppimaan toisiltaan.

Päivä koostuu kahdesta temaattisesta työpajasta: aamupäivällä keskitytään pyöräkeskukseen ja iltapäivällä ideoidaan käytännön toimia, jotka tekevät pyöräilyn luonnolliseksi osaksi kaupunkilaisten arkea. Voit osallistua joko molempiin tai jompaankumpaan. Molempiin pajoihin osallistuville tarjotaan maistuva keittolounas.

 • Aika: torstai 12.9. klo 9-16
 • Paikka: Tulli- ja pakkahuone, Katajanokanlaituri 5

Tarkempi ohjelma ja lisätietoa

Ilmoittautumiset 9.9.2013 mennessä tällä lomakkeella.

Liikkuvan arjen työhuone on osa Metropolia Ammattikorkeakoulun koordinoimaa Liikkuvan Arjen Design -hanketta. Tapahtuma on myös osa Helsinki Design Week -ohjelmistoa.

17. Ice Ride -pyöräilytapahtuma 15.9.

Ice Ride on Greenpeacen järjestämä maailmanlaajuinen pyöräilytapahtuma Arktiksen suojelemiseksi. Kulkue lähtee liikkeelle Narinkkatorilta tuunaustyöpajan merkeissä ja päättyy puistoon, jossa nautitaan piknikeväistä. Voit osallistua joko kaikkiin tapahtumiin tai hypätä mukaan myöhemmin. Järjestäjät pyytävät kaikkia osallistujia pukeutumaan teeman mukaisesti valkoiseen ja käyttämään pyöräilykypärää.

OHJELMA

 • Tuunaustyöpaja klo 13.00, Narinkkatori, Helsingin Pyöräkeskus. Ohjelmassa kampanjoitsijan puhe, musiikkia, kasvomaalausta ja viirien valmistusta. Jaossa arktisia eläinvisiirejä pyöräilykypäriin.
 • Kulkue klo 14.00. Liikkeelle lähdetään Narinkkatorilta ja reitti kulkee Helsingin keskustasta Kruununhakaan ja sieltä Kallion kautta Töölönlahdelle. Luvassa musiikkia ja hyvää meininkiä!
 • Piknik klo 15.00. Töölönlahti (Hesperianpuiston kohdalla lahden rannassa).

Kulkue päättyy Töölönlahdelle, jossa nautitaan piknikeväistä, musiikista ja hyvästä seurasta. Voit myös liittyä Greenpeacen vapaaehtoiseksi ja allekirjoittaa vetoomuksen Arktiksen pelastamiseksi.

18. Ajankohtaisia linkkejä

 • Pyörämatkakirjailija Matti Rämön tämänvuotisen Istanbulin-polkaisun 40-osaisen videopäiväkirjan jaksoja voi seurata Yle Areenassa osoitteessa http://areena.yle.fi/tv/istanbuliin.

Tagit:, , , , , , , , , , , ,