Kriittinen pyöräretki 13.8. – Koululaisella on oikeus pyöräillä

Useimmissa suomalaisissa kouluissa 1–2-luokkalaisten, joskus koko ala-asteen koulumatkapyöräilyä rajoitetaan koulun antamilla suosituksilla.

Vaikka koululla ei ole oikeutta kieltää pyöräilyä, on koulun antama suositus käytännössä hyvin tehokas kielto, sillä harva vanhempi haluaa aloittaa ekaluokkalaisen lapsensa koulunkäynnin asettumalla vastahankaan koulun kanssa.

Suomalainen pyöräilykielto koulumatkoilla poikkeaa täysin esimerkiksi Hollannin käytännöistä. Hollannissa käytännössä kaikki koululaiset pyöräilevät kouluun heti koulutaipaleen alusta alkaen. Tuoreen tanskalaisen tutkimuksen mukaan koulumatkan taittaminen pyöräillen tai kävellen parantaa lasten ja nuorten keskittymiskykyä, jopa enemmän kuin terveellinen aamiainen. Lisäksi kouluun pyöräilemällä lapset oppivat turvallista liikennekulttuuria, ja lapsena saatu pyöräilykipinä voi kantaa läpi elämän.

Miksi koulut kieltävät pyöräilyn?

Koulujen pyöräilykielloille ei usein osata nimetä mitään todellista syytä. Koulut vetoavat turvallisuuteen tai säilytystilojen puutteeseen, mutta polkupyörät, varsinkaan lasten pyörät, eivät vie paljon tilaa. Jo yhteen henkilöautolle mitoitettuun pysäköintiruutuun mahtuu hyvin 10 aikuisten polkupyörää ja lasten polkupyöriä vielä enemmän. Kiellot voidaan nähdä heijastuksena menneiden vuosikymmenten liikennekasvatuskulttuurista, joka perustui varoitteluun, pelotteluun ja heikomman osapuolen syyllistämiseen. Pyöräilyolosuhteet ovat kuitenkin 2000-luvun aikana kohentuneet selvästi. Pyöräteitä ja alikulkuja on enemmän. Nopeusrajoituksia on alennettu, ja hidasteita on rakennettu lisää.

Koulumatkakriittinen pyöräretki kannustaa kouluja miettimään kouluympäristön pyöräilyolosuhteita ja pyöräilystä annettuja ohjeita. Onko koulun liikenneympäristö nykyisin niin vaarallinen, että pienimmät oppilaat eivät voi pyöräillä kouluun? Pyöräilevätkö oppilaat kenties koulupäivän jälkeen juuri samoilla reiteillä? Miten koulu voisi tukea kaikenikäisten oppilaiden koulumatkapyöräilyä?

Kieltojen sijaan koulujen tulee kannustaa lapsia terveelliseen ja itsenäiseen liikkumiseen jalan ja pyörällä. Koulujen tehtävä on tiedottaa turvallisista pyöräilyreiteistä ja kehottaa vanhempia pyöräilemään reitit läpi lastensa kanssa. Koulut ja vanhemmat voivat myös järjestää koulumatkoja ryhmässä, pyöräileviä koulubusseja.

Jos pyöräilyolosuhteet todetaan vaarallisiksi, ei koulu voi vain kieltää pyöräilyä ja jäädä tumput suorina odottamaan tilanteen korjaantumista. Vaaranpaikat pitää kartoittaa, vaikka yhteistoimin lasten ja vanhempien kanssa, ja saattaa liikennesuunnittelijoiden tietoon.

Kriittinen pyöräretki kokoontuu Narinkkatorilla tiistaina 13.8. klo 17.30, lähtö klo 18. Reitti kiertää tällä kerralla monien keskustan koulujen kautta. Tämän lisäksi pyöräilemme jälleen Mechelininkadulla, jossa pyöräkaistat parantaisivat esimerkiksi Taivallahden koululle pyöräilevien lasten turvallisuutta liikenteessä. Retki päättyy Kaartinkaupungin Koulupuistikkoon. Kriittisen pyöräretken järjestävät yhteistyössä Helsingin Polkupyöräilijät ja Helsingin seudun Maan ystävät. Tervetuloa mukaan!

Reittikartta: http://goo.gl/maps/AisLd

Lisätietoja: Petteri Nisula, Helsingin Polkupyöräilijät p. 044 550 1445

Tagit: