Jäsentiedote 32/2013

HePo mukana Flow-festivaaleilla, Koulumatkakriittinen pyöräretki, Maahanmuuttajien pyöräilykoulu, Polkija-lehden suunnittelukokous, Pyöräretkeile Espoo Cinéen, Tulevia pyöräilytapahtumia…

Helsingin Polkupyöräilijät ry:n jäsentiedote – Viikko 32/2013
*********************************************************************

 1. HePo mukana Flow-festivaalin fillariparkissa
 2. Koulumatkakriittinen pyöräretki 13.8.2013
 3. Pyöräilevät kaupunginosat kaipaa apuasi
 4. Lainaa pyörääsi maahanmuuttajien pyöräilykouluun
 5. Osallistu aamupalatapahtumien järjestelyihin Helsingissä tai Espoossa
 6. Polkijan suunnittelukokous 7.8.2013
 7. Pyöräretkeile HePon johdolla Espoo Cinéen
 8. Pyöränkumikampanja käynnissä elokuun loppuun asti
 9. Latu kutsuu hepolaiset kuutamouinnille Töölönlahdelle 21.8.2013
 10. Tulevia pyöräilytapahtumia
 11. Ajankohtaisia linkkejä

*********************************************************************

1. HePo mukana Flow-festivaalin fillariparkissa

HePo osallistuu Flow-festivaalin fillariparkkiin. HePolla on fillariparkissa jaettu ständi yhdessä pyöränhuoltopisteestä vastaavien tahojen kanssa (Fillariparkin kartassa ”Fillarikorjaamo”, kts. oheinen lisätietolinkki).

Hepolaisia toivotaan ständille viikonloppuna Fillarikorjaamon aukioloaikoina:

 • pe 9.8. klo 17-20
 • la 10.8. klo 14-18
 • su 11.8. klo 14-18

Jos pääset mukaan päivystämään HePon ständille, ilmoittaudu Lauralle (laura.nurminen at gmail.com) ja merkitse itsellesi sopiva aika/ajat doodle-kalenteriin.

Fillariparkki on varsinaisen festarialueen ulkopuolella, joten fillariparkkiin ja ständille tulo ei edellytä festarilippua.

Lisätietoja fillariparkista:
http://www.hel.fi/hki/helsinki/fi/uutiset/fillariparkki+flowfestivaalille
https://www.facebook.com/events/196932630463610/

2. Koulumatkakriittinen pyöräretki 13.8.2013

Useimmissa suomalaisissa kouluissa 1–2-luokkalaisten koulumatkapyöräilyä rajoitetaan koulun antamilla suosituksilla. Vaikka koululla ei ole oikeutta kieltää pyöräilyä, koulun antama suositus on käytännössä hyvin tehokas kielto, sillä harva vanhempi haluaa aloittaa ekaluokkalaisen lapsensa koulunkäynnin asettumalla vastahankaan koulun kanssa.

Koulujen pyöräilyrajoituksille ei usein osata sanoa mitään konkreettista syytä. Pyöräilyrajoitukset voi nähdä heijastuksena menneiden vuosikymmenten liikennekasvatuskulttuurista, joka perustui varoitteluun ja pelotteluun. Lisäksi koulujen pyöräilyolosuhteet ovat 2000-luvun aikana kohentuneet monin paikoin merkittävästi. Pyöräteiden sekä ali- ja ylikulkujen määrä on lisääntynyt. Turvallisuutta on myös parantanut autoliikenteen nopeuksien hidastuminen, joka on seurausta matalammista nopeusrajoituksista ja hidasteista.

Koulumatkakriittinen pyöräretki kehottaa kouluja miettiä kouluympäristön pyöräilyolosuhteita ja pyöräilystä annettuja ohjeita. Onko koulun liikenneympäristö nykyisin niin vaarallinen, että pienimmät oppilaat eivät voi pyöräillä kouluun? Pyöräilevätkö oppilaat kenties koulupäivän jälkeen juuri samoilla reiteillä? Miten koulu voisi tukea kaikenikäisten oppilaiden koulumatkapyöräilyä. Haluaisiko koulu tukea tätä? Pyöräilyrajoituksien sijaan koulujen kannattaa tiedottaa turvallisista pyöräilyreiteistä, ja kehottaa vanhempia pyöräilemään reitit läpi lastensa kanssa. Koulut voisivat ylipäätään korostaa vanhempien velvollisuutta ja etuoikeutta opettaa lapsilleen turvallista itsenäistä liikkumista jalan ja pyörällä. Mikäli pyöräilyolosuhteet todetaan vaarallisiksi, ei koulun kannata jäädä tumput suorina ja pyöräily kiellettynä odottamaan tilanteen korjaantumista. Vaaranpaikat kannattaa kartoittaa vaikka yhteistoimin vanhempien kanssa ja saattaa liikennesuunnittelijoiden tietoon.

Kokoontuminen Narinkkatorilla tiistaina 13.8. klo 17.30, lähtö klo 18. Tervetuloa!

3. Pyöräilevät kaupunginosat kaipaa apuasi

Pyöräilevät kaupunginosat -hanke kaipaa kipeästi HePon jäseniä osallistumaan paikallisiin tapahtumiin Helsingin eri kaupunginosissa. Syksyn aikana kaupunginosat järjestävät tapahtumia esimerkiksi Punavuoressa, Vuosaaressa, Roihuvuoressa, Pitäjänmäessä, Käpylässä, Herttoniemessä, Kruununhaassa ja Tapaninvainiossa.

Kyseisiin tapahtumiin kaivataan hepolaisia esittelemään HePon toimintaa ja vetämään liikuntaviraston suunnittelemia kotiseutupyöräilyretkiä. Jatkossa jos intoa ja aikaa riittää olisi mahtavaa jos voisit toimia myös kaupunginosasi ja HePon yhteyshenkilönä paikallisten pyöräilyolosuhteiden kohentamiseksi. Tässäpä mitä oivallisin tapa vaikuttaa oman asuinalueesi pyöräilykulttuuria edistävästi.

Jos kiinnostuit, niin lähetä pikaisesti sähköpostia hankkeen koordinaattori Marko Reposelle: marko.reponen at hepo.fi

4. Lainaa pyörääsi maahanmuuttajien pyöräilykouluun

Osana Pyöräilevät kaupunginosat -hanketta HePo tulee järjestämään syksyn aikana aikuisille maahanmuuttajille suunnattua pyörälläajokoulutusta. Pyöräily on kävelyn ohella kaikkein tasa-arvoisin liikennemuoto, sillä se mahdollistaa ihmisten liikkumisen ikään, taloudelliseen taustaan tai taitoihin katsomatta. Lisäksi pyöräily sujuvana ja nopeana liikkumismuotona helpottaa kaupunkilaisten arkea sekä verkostoitumista.

Pyörälläajokoulutusta tullaan järjestämään erityisesti maahanmuuttajanaisille, joilla ei ole pyörälläajotaitoa tai joilla taidot ovat heikot. Lisäksi annetaan opastusta pyörän huollossa sekä käydään läpi tärkeimmät pyöräilyä koskevat liikennesäännöt.

Pyöräilykoulun järjestämiseksi HePo tarvitsee kurssin ajaksi lainattavia polkupyöriä. Jos sinulla on Jopo tai ”mummopyörä”-tyyppinen polkupyörä ja olisit valmis lainaamaan sitä muutamaksi tunniksi kurssin käyttöön, laita viestiä Sadulle (satu.leppanen at hepo.fi). Ota myös rohkeasti yhteyttä, jos olet kiinnostunut osallistumaan kurssin järjestelyihin tai toimimaan kurssilla ohjaajana.

5. Osallistu aamupalatapahtumien järjestelyihin Helsingissä tai Espoossa

HePo järjestää jälleen syyskuussa Aamupalaa pyöräilijöille -tapahtuman. Tapahtumapaikkana on Suvilahti ja ajankohta on keskiviikko 18.9. klo 7-9. Tapahtumaan toivotaan vapaaehtoisia mm. jakamaan sämpylöitä ja kahvia, tekemään pienimuotoista pyöränhuoltoa (ketjujen öljyäminen ja renkaiden ilmanpaineiden tarkistus), auttamaan telttakojun, pöytien ja penkkien pystyttämisessä ja kantamisessa sekä kertomaan yleisölle HePon toiminnasta.

Jos olet kiinnostunut auttamaan tapahtumajärjestelyissä, ota yhteyttä Petteriin (puh. 044-5501445, petteri.nisula at hepo.fi) ja ilmoita minkä tyyppistä apua voisit tarjota ja mihin aikaan pystyt olemaan paikalla. Vapaaehtoisilta toivotaan läsnäoloa kello 6-10 välisenä aikana joko koko tapahtuman ajan tai lyhyemmän ajan.

Myös Espoossa suunnitellaan aamupalatapahtumaa. Espoon reilun kaupan kannatustyöryhmä on pyytänyt HePoa mukaan tapahtumajärjestelyihin. Tapahtuma-aikaa ja -paikkaa ei vielä ole päätetty, mutta todennäköisimmin tapahtuma järjestetään syyskuussa Tapiolassa tai Leppävaarassa. Tapahtumaan toivotaan samantyyppistä apua kuin Suvilahden aamupalatapahtumaankin. Jos olet kiinnostunut osallistumaan, ilmoittaudu alustavasti Timolle (timo.hast at hepo.fi).

6. Polkijan suunnittelukokous 7.8.2013

HePon Polkija-jäsenlehden seuraava numero on tavoitteena julkaista loka-marraskuussa. Lehden suunnittelukokous pidetään ensi keskiviikkona 7.8. klo 18 alkaen Kulmahuoneella (Siltasaarenkatu 15). Kokoukseen ovat tervetulleita kaikki lehden tekemisestä kiinnostuneet aikaisempaan kokemukseen katsomatta.

Lehteen otetaan ilomielin vastaan pyöräilyaiheisia artikkeleita. Jos olet kiinnostunut kirjoittamaan vaikka vain lyhyenkin jutun lehteen, ota yhteyttä Timoon (timo.hast at hepo.fi). Lehteen tarkoitetun aineiston on oltava perillä syyskuun loppuun mennessä.

7. Pyöräretkeile HePon johdolla Espoo Cinéen

Espoo Ciné on kansainvälinen elokuvafestivaali, joka järjestetään vuosittain Espoon Tapiolassa ja Leppävaarassa. Tänä vuonna festivaali järjestetään 16.-25.8.

HePo ja Espoo Ciné järjestävät yhteistyössä pyöräretkiä Helsingistä Tapiolaan. Lähtöjä on festivaalin aikana useita mm. seuraaviin näytöksiin:

Liikkeelle lähdetään Kiasman edestä noin tuntia ennen näytöstä. Tarkka aikataulu julkaistaan lähempänä festivaalia sekä Espoo Cinén että HePon sivuilla. Koko festivaalin ohjelmisto ja muut lisätiedot löytyvät festivaalin sivuilta

Espoo Cinén Club de Velo

8. Pyöränkumikampanja käynnissä elokuun loppuun asti

Älä heitä kesän aikana puhjenneita pyörän sisäkumeja pois, vaan toimita ne kierrätykseen pyöränkumikampanjan keräyspisteisiin. Kampanja on käynnissä vielä elokuun loppuun asti. Keräyspisteet sijaitsevat Narinkkatorilla Pyöräkeskuksen kontissa (avoinna ma-la 10-18) ja Maunulan majan kuistilla (avoinna 24h).

Pyöränkumikampanja on luvialaisen korupaja Nousevan Myrskyn käynnistämä kampanja, jolla kerätään rikkinäisiä pyöränkumeja kierrätysraaka-aineeksi korunvalmistukseen. HePo osallistuu pyöränkumikampanjaan yhteistyössä Pyöräkeskuksen kanssa. HePo lähettää keräyspisteisiin tuodut kumit uusiokäyttöön Luvialle.

Kaikki kampanjaan osallistuvat saavat luovutetuista pyöränkumeista vastalahjaksi 20 prosentin alennuksen Nousevan Myrskyn verkkokaupassa osoitteessa http://shop.nousevamyrsky.fi/. Alennukseen oikeuttavan kampanjakoodin saat keräyspisteeltä samalla kun tuot kumeja keräykseen.

Lisätietoa kampanjasta HePon sivuilla.

9. Latu kutsuu hepolaiset kuutamouinnille Töölönlahdelle 21.8.2013

Perinteinen Töölönlahden kuutamouinti järjestetään keskiviikkona 21.8. klo 20.30-22.30. Helsingin Latu kutsuu hepolaiset mukaan jatkamaan hauskaa perinnettä. Töölönlahden kuutamouinnissa pulahdetaan veteen pääkaupungin monumentaalirakennusten keskellä, elokuisessa hämärässä. Tapahtumapaikkana on Kansallisoopperan Ulkoilmateatteri.

Tapahtumalla halutaan kiinnittää huomio Töölönlahden saattamiseen virkistyskelpoiseksi. Merivesiputkesta on virrannut raikasta vettä kahdeksan avovesikauden ajan. Miten se on vaikuttanut veden laatuun? Tule katsomaan ja jatkamaan hauskaa perinnettä. Mukana myös Stadin juhlaorkesteri.

Töölönlahden kuutamouinnin järjestävät Suomen Latu ry, kaupunkiulkoiluaktivisti ja apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty, Helsingin Latu ja Helsingin kaupunki.

10. Tulevia pyöräilytapahtumia

 • Satasen Kuntoajo 11.8.2013. Vantaan Hakunilasta starttaava Satasen Kuntoajo ajetaan ensi sunnuntaina. Kyseessä on kaikille maantiepyöräilijöille sopiva tapahtuma, matkoina 100 km ja 45 km.
 • Pää pyörälle – taidetta fillaroiden -tapahtuma järjestetään 17.-18.8.2013. Tapahtumassa pyöräillään kahdeksaan eri taidekohteeseen Helsingissä ja Espoossa. Kohteissa tutustutaan näyttelyihin ja tavataan tapahtumaa varten mukaan kutsuttuja eri alojen taiteilijoita.
 • Wauhtiajoissa poljetaan jälleen wanhanajan tyylillä 17.8.2013. Matkaan polkaistaan Fredrikintorilta lauantaiaamuna 17.8. kello 8.00 (100 km) ja klo 11.30 (25 km).

11. Ajankohtaisia linkkejä

Tagit:, , , , , ,