Jäsentiedote 27/2013

Hallituksen kokouskuulumiset, Velo-city-terveiset, Kriittinen pyöräretki ensi tiistaina, Pyöräilevät leffabussit, HePon kannanottoja, Tuoreita pyöräilyselvityksiä…

Helsingin Polkupyöräilijät ry:n jäsentiedote – Viikko 27/2013
*********************************************************************

 1. Hallituksen kokouskuulumiset
 2. Wienin Velo-city keräsi yli 1400 osanottajaa
 3. Heinäkuun Kriittinen pyöräretki: Kiitos että pyöräilet!
 4. HePo Espoo Cinéssä: osallistu järjestelyihin leffapalkalla
 5. HePon lausunto Helsingin pyöräilyn edistämisohjelmasta
 6. HePo jätti muistutuksen Perkkaan Angry Birds -kaavasta
 7. Pyöräilyn liikennesääntöselvitys valmistunut
 8. ECF:n pyöräilybarometri julkaistu
 9. Fillarien huoltopäivä lauantaina 6.7.2013
 10. Race for the Baltic saapuu Helsinkiin 9.7.2013
 11. Latu kutsuu hepolaiset kuutamouinnille Töölönlahdelle 21.8.2013
 12. Ideakilpailu: Miten tehdään Oslosta pyöräilykaupunki?
 13. Ajankohtaisia linkkejä

*********************************************************************

1. Hallituksen kokouskuulumiset

HePon hallitus kokoontui vuoden neljänteen kokoukseensa Kulmahuoneelle keskiviikkona 26.6.2013. Kokouksessa käsiteltiin mm. seuraavia aiheita:

 • Jäsenasiat: jäsenmäärä 26.6. 1279, kuluvalle vuodelle jäsenmaksun maksaneita 1002.
 • Polkija-lehti: Seuraava numero pyritään julkaisemaan syksyllä 2013.
 • Helsingin pyöräilevät kaupunginosat -demokratiapilotti: Saatu 14000 euroa koulutus- ja tapahtumakoordinaattorin palkkaamiseen. Tehtävään on palkattu Marko Reponen alkaen 15.5.2013. Useissa kaupunginosissa ollaan kiinnostuneita tai jo mukana hankkeessa. Hankkeeseen kaivataan mukaan lisää vapaaehtoisaktiiveja. Tällä hetkellä suunnitteilla tai käynnissä ovat: maahanmuuttajien pyöräilykoulutus, työmatkabussi-toiminta, Kerro kartalla -kyselyiden valmistelu sekä kaavakoulun, taloyhtiökoulutuksen ja asiointireittikarttaprojektin suunnittelu.
 • Hyvä työpaikka pyöräillä -hanke: Ohjausryhmän kokous pidettiin 19.6. Hankkeessa työskentelevän Riku Rantasen työsopimus päättyy 11.7., ja hänen tilalleen tullaan palkkaamaan uusi projektipäällikkö. Kevään aikana on toteutettu pyöränhuollon opastusta 13 yritykselle tai yhteisölle ja syksylle on alustavasti sovittu kuudesta työstä. Projektin markkinointikampanja aloitetaan syksyllä.
 • Flow-festivaali 7.-11.8.: Päätettiin osallistua festivaalin ohjelmalliseen pyöräparkkiin ja järjestää ohjelmanumerona esimerkiksi kuminpaikkausnäytöksiä.
 • Lisäksi keskusteltiin mm. pyöränhuoltokurssin järjestämisestä yhdessä Prologin kanssa elokuussa, aktiivijäsenten rekrytoimisesta tapahtumiin sekä 18.9. järjestettävästä Aamupalaa pyöräilijöille -tapahtumasta.

2. Wienin Velo-city keräsi yli 1400 osanottajaa

Vuoden 2013 Velo-city järjestettiin Wienissä 11.–14.6. Kansainvälinen pyöräilykonferenssi keräsi 1400 osanottajaa, ja oli osallistujamäärältään suurin tähän mennessä. Hepolaisista paikalla olivat mm. varapuheenjohtaja Marjut Ollitervo, hallituksen jäsen Satu Leppänen, HePon työntekijä Petteri Nisula sekä Tiina Alestalo. Pyöräilyn edistämiseen liittyviä aiheita käsiteltiin monipuolisesti, mutta erityisesti pyöräilyn terveyshyödyt saivat konferenssissa paljon huomiota. Viikon kohokohta oli 4000 osanottajan pyöräparaati. Lue konferenssiterveiset HePon kotisivuilta.

3. Heinäkuun Kriittinen pyöräretki: Kiitos että pyöräilet!

On monia syitä kiittää pyöräilijää. Sillä aikaa, kun kaupunki hassaa yhä enemmän rahaa autoilun lisäämiseen, ja toteutumattomat pyörätiesuunnitelmat lojuvat pöytälaatikossa, Kriittinen pyöräretki kiittää kaikkia pyöräilijöitä kutsumalla heidät kesäiselle ajelulle ja piknikille Tervasaareen. Kokoontuminen Narinkkatorilla tiistaina 9.7. klo 17.30, lähtö klo 18. Tervetuloa, ja omat piknik-eväät mukaan!

Reittikartta
Facebook-event
Lisätietoja HePon sivuilla

4. HePo Espoo Cinéssä: osallistu järjestelyihin leffapalkalla

Espoo Ciné on kansainvälinen elokuvafestivaali, joka järjestetään vuosittain Espoon Tapiolassa. Tänä vuonna festivaali järjestetään 16.-25.8. Festivaalijärjestäjät haluavat kannustaa yleisöä saapumaan elokuvanäytöksiin pyöräillen, ja tätä varten HePoa on pyydetty mukaan festivaalijärjestelyihin. Pyöräilykynnyksen madaltamiseksi HePo järjestää pyöräilevän leffabussin Helsingin ja Tapiolan välille. Leffabussin ideana on pyöräillä ohjatusti ryhmässä Helsingin keskustasta Tapiolaan, jolloin kenenkään ei esimerkiksi tarvitse pelätä eksyvänsä matkalla.

Leffabussilla on muutamia lähtöjä festivaaliviikon aikana lähinnä viikonloppuina 17.-18.8. ja 24.-25.8. sekä mahdollisesti myös arki-iltaisin. Leffabusseille tarvitaan vetäjiä, jotka vetävät pyöräilijäryhmät ohjatusti Tapiolaan tiettyinä kellonaikoina alkaviin elokuvanäytöksiin ja näytösten jälkeen mahdollisesti myös takaisin. Vaivanpalkaksi vetäjälle on luvassa henkilökohtainen festivaalipassi, joka oikeuttaa ilmaiseen sisäänpääsyyn kaikkiin näytöksiin.

Lopullinen ohjelmisto ja elokuvien esitysaikataulut varmistuvat heinäkuun aikana. Jo tätä ennen kiinnostuneiden leffabussikuskien toivotaan ilmoittautuvan alustavasti Timolle (timo.hast at hepo.fi). Huom! Festivaalipasseja on tarjolla rajallinen määrä, joten toimi ripeästi!

Lisätietoa Espoo Ciné -festivaalista.

5. HePon lausunto Helsingin pyöräilyn edistämisohjelmasta

Alkuvuonna valmistuneessa Helsingin pyöräilyn edistämisohjelmassa kaupunkisuunnitteluvirasto listaa 25 toimenpidettä, joiden avulla pyöräilyn kulkutapaosuus on tavoitteena nostaa 17 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä. Toimet puuttuvat nykyisiin epäkohtiin ja toteutuessaan lisäävät pyöräilyn kulkutapaosuutta, sujuvuutta ja turvallisuutta.

Pyöräilyn edistämisohjelma oli lausuntokierroksella touko-kesäkuun aikana. HePo jätti edistämisohjelmasta lausunnon, jossa muistutetaan ohjelman tarpeellisuudesta ja lukuisista syistä kasvattaa pyöräilyn kulkutapaosuutta. Lisäksi lausunnossa kehotetaan turvaamaan pyöräilyinvestointien riittävä taso sekä esitetään edistämisohjelmaan mm. Rakennusviraston tavoitteita ja kunnossapitoa koskevia lisäyksiä.

HePon lausunto sekä linkki Pyöräilyn edistämisohjelma -raporttiluonnokseen löytyvät HePon kotisivuilta.

6. HePo jätti muistutuksen Perkkaan Angry Birds -kaavasta

Espoon Perkkaalle suunnitellaan toimistotaloja ja Angry Birds -sisähuvipuistoa rantaradan ja Perkkaantien väliselle alueelle. Toteutuessaan suunnitelma siirtäisi kiertotielle Kehä I:n suuntaisen pyöräilyreitin, joka on määritelty laatukäytäväksi HSL:n laatukäytäväselvityksessä. Asemakaavaehdotuksen mukaan rakennukset sijoittuisivat kyseisen pyöräreitin päälle, ja reitti siirtyisi kiertämään alueen ympäri.

HePo jätti suunnitelmista muistutuksen, jossa pyöräilyn pääreitti esitetään linjattavaksi suoraan. Lisäksi muistutetaan, että kaavoitusvaiheessa on varattava riittävästi tilaa laadukkaille väylille ja turvallisille risteysjärjestelyille. Laadukkaat väylät parantavat pyöräilyn kilpailukykyä, mikä on edellytys pyöräilyn suosion kasvamiselle.

HePon muistutus ja linkki asemakaava-aineistoon löytyvät HePon sivuilta.

7. Pyöräilyn liikennesääntöselvitys valmistunut

Tieliikennelainsäädännön kokonaisuudistus on alkanut. Työn pohjaksi Liikenne- ja viestintäministeriö on selvittänyt pyöräilyä koskevia liikennesääntöjä kuudessa Euroopan maassa. Tietoja on kerätty Ruotsin, Norjan, Tanskan, Saksan, Itävallan ja Hollannin lainsäädännöstä. Selvitystyön keskeisimmät teemat olivat kaksisuuntaisen pyöräilyn salliminen yksisuuntaisella kadulla, pyöräkatu, pyörätiemerkin velvoittavuus sekä pyöräilyä koskevat väistämissäännöt.

HePosta selvitystyön tekemiseen osallistui yhdistyksen entinen puheenjohtaja Petri Sipilä. Selvitystyöraportin voi ladata Liikenne- ja viestintäministeriön sivuilta.

8. ECF:n pyöräilybarometri julkaistu

European Cyclists’ Federation (ECF) on julkaissut pyöräilytilastovertailun, joka kattaa kaikki EU:n 27 jäsenvaltiota. Tilastovertailusta ilmenevät seuraavat tunnusluvut maittain:

 • pyöräilyn kulkutapaosuus
 • kuolleiden pyöräilijöiden määrä pyöräilijää kohden
 • pyörämatkailun määrä asukasta kohden
 • myytyjen polkupyörien määrä tuhatta asukasta kohden
 • ECF:n jäsenjärjestöjen jäsenmäärä miljoonaa asukasta kohden

Kuolleiden määrässä mitattuna Suomi sijoittuu turvallisimpien maiden joukkoon ja pyörämatkailussa Suomi on selkeä ykkönen. Muihin maihin verrattuna pyörällä liikutaan Suomessa kohtalaisen runsaasti ja pyöriä myydään paljon. Sen sijaan ECF:n vaikutuspiirissä olevia henkilöjäseniä Suomessa on vähän, sillä ECF:n ainoa suomalainen täysjäsen on HePo. Tutustu ECF:n pyöräilybarometriin tästä.

9. Fillarien huoltopäivä lauantaina 6.7.2013

Nyt loma-aikaan on viimeinen hetki laittaa fillarit timmiin kesäkuntoon: Arabian Fillarikerho järjestää fillarien huoltopäivän lauantaina 6.7. klo 10-16 Kaj Franckin aukiolla (raitiovaunujen 6 ja 8 päätepysäkki).

Arabian Fillarikerhon asiantuntijat auttavat, opastavat ja neuvovat sinua fillarisi huollossa ja pikkukorjauksissa. Tarjolla on monipuolinen työkaluarsenaali ja voiteluaineet. Tarvittaessa rajoitettu määrä (maksullisia) perusosia, kuten sisäkumeja, vaijereita, ketjuja jne. Mittavammat huoltotoimenpiteet voidaan toteuttaa myöhempänä ajankohtana, sopimuksen mukaan.

Tule ja tuo fillarisi, niin tehdään pikadiagnoosi, hoidetaan akuutit hommat ja tehdään konkelillesi kaiken kattava hoitosuunnitelma! Konsultointi, neuvonta ja ensiapu on maksutonta – korvaukset hyvin tehdystä työstä omantunnon ja tyytyväisyyden mukaan. Tervetuloa!

10. Race for the Baltic saapuu Helsinkiin 9.7.2013

Race for the Baltic on pyöräilytapahtuma ja -kampanja, jonka tarkoituksena on lisätä tietoisuutta Itämeren tilasta ja herättää kiinnostusta meren suojelemiseksi. Race for the Balticin ydinryhmä pyöräilee kolmen kuukauden aikana Itämeren ympäri myötäpäivään. Reitin varrella järjestetään yli 50 tapahtumaa, joissa kokoonnutaan Itämeri-teeman ympärille. Matkaan on lähdetty 8.6. Malmöstä, minne reitti myös päättyy elokuussa.

Suomeen Race for the Baltic saapui Ahvenanmaan kautta 1.7. Suomen osuuden päätapahtuma järjestetään Hangon Regatan yhteydessä 6.-7.7. Hangosta matka jatkuu Inkooseen, ja sieltä edelleen Helsinkiin 9.7. aamulla. Saman päivän iltana pyöräilijät siirtyvät lautalla Tallinnaan. Heinä-elokuun aikana poljetaan Viron, Latvian, Liettuan, Puolan, Saksan ja Tanskan kautta takaisin Ruotsiin.

HePo vastaanottaa Race for the Baltic -pyöräilyryhmän Kirkkonummella tiistaiaamuna 9.7. noin klo 8.45 ja johdattelee ryhmän Pasilaan, missä mm. tutustutaan Dodon kaupunkiviljelmiin. Pasilasta siirrytään keskustaan, missä on mahdollisesti lisää ohjelmaa Tallinnan-lautan lähtöön klo 16.30 saakka.

Mukaan menoon voi liittyä kuka tahansa. Tapaaminen Kirkkonummen kirkon edessä klo 8.30. Ilmoittautuminen ei ole välttämätöntä, mutta halutessasi voit ilmoittaa osallistumisestasi Timolle (timo.hast at hepo.fi). Häneltä saat tarvittaessa myös lisätietoja.

Race for the Baltic -kampanjan kotisivut.

11. Latu kutsuu hepolaiset kuutamouinnille Töölönlahdelle 21.8.2013

Perinteinen Töölönlahden kuutamouinti järjestetään keskiviikkona 21.8. klo 20.30–22.30. Helsingin Latu kutsuu hepolaiset mukaan jatkamaan hauskaa perinnettä. Töölönlahden kuutamouinnissa pulahdetaan veteen pääkaupungin monumentaalirakennusten keskellä, elokuisessa hämärässä. Tapahtumapaikkana on Kansallisoopperan Ulkoilmateatteri.

Tapahtumalla halutaan kiinnittää huomio Töölönlahden saattamiseen virkistyskelpoiseksi. Merivesiputkesta on virrannut raikasta vettä kahdeksan avovesikauden ajan. Miten se on vaikuttanut veden laatuun? Tule katsomaan ja jatkamaan hauskaa perinnettä. Mukana myös Stadin juhlaorkesteri.

Töölönlahden kuutamouinnin järjestävät Suomen Latu ry, kaupunkiulkoiluaktivisti ja apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty, Helsingin Latu ja Helsingin kaupunki.

12. Ideakilpailu: Miten tehdään Oslosta pyöräilykaupunki?

Miten Oslosta tehdään yksi Euroopan parhaista pyöräilykaupungeista? Tähän kysymykseen etsitään vastauksia kansainvälisellä ”Get a bike. Break free!” -ideakilpailulla. Kilpailu koostuu viidestä projektista:

 1. Bicycle Open. Miten pyöräilystä tehdään ensisijainen kulkutapa Oslon alueella ja miten vähintään puolet asukkaista saadaan pyöräilemään?
 2. Pimp my bike! Miten houkutellaan lapsia ja nuoria pyöräilemään kouluun ja miten kehitetään nuorten pyöräilykulttuuria?
 3. Bike’n ride. Miten vähintään puolet junamatkustajista saadaan pyöräilemään asemalle?
 4. Cycle freeway. Miten suunnitellaan mahdollisimman hyvä pyöräilyn valtaväylä?
 5. Cycling city centre. Miten Oslon keskustasta tehdään houkutteleva paikka pyöräillä ja miten pyöräily hyödyttää kaupallista ja muuta kaupunkielämää?

Kilpailu on alkanut kesäkuussa ja päättyy 4.10.2013. Kilpailu on kaikille avoin ja maksuton, eikä osallistuminen vaadi erityistä koulutusta tai pätevyyttä. Kilpailun järjestää FutureBuilt-ohjelma yhdessä Norjan pyöräily-yhdistyksen kanssa. FutureBuilt on kymmenvuotinen ohjelma, jonka tavoitteena on kehittää hiilineutraaleita kaupunkialueita ja laadukasta arkkitehtuuria 50 pilottiprojektin avulla.

Lisätiedot ja osallistumisohjeet

13. Ajankohtaisia linkkejä

 • Seure-lehti 2/2013: ”Helsinki ei polje paikallaan
  Haastateltavana Helsingin pyöräliikennesuunnittelija Niko Palo ja HePon puheenjohtaja Janne Nurminen. Juttu lehden sivulla 10.
 • Kanadalainen pyöräilynedistäjä Anders Swanson vieraili helmikuussa Suomessa ja osallistui Oulussa kansainväliseen talvipyöräilykongressiin. Tuosta matkastaan hän teki videon.
 • Teksti-tv-toimittaja ja pyörämatkakirjailija Matti Rämö on saapunut perille Istanbuliin. Polkupyörämatka Itä-Euroopan halki Helsingistä Turkkiin ei sujunut täysin ongelmitta, sillä matkan varrella Matin pyörä varastettiin. Lue matkan vaiheista tarkemmin Matin blogista.

Tagit:, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,