Jäsentiedote 20/2013

HePon demokratiapilotti ja katuajot käynnissä, Maailma kylässä -festivaali tulossa, HePon T-paidat myynnissä, Vuoden pyöräilijä ja pyörä valittu, Pyöränkumikampanja, Opas pyöräilyn terveyshyödyistä…

Helsingin Polkupyöräilijät ry:n jäsentiedote – Viikko 20/2013
*********************************************************************

 1. HePo ja kaupunginosayhdistykset järjestävät perhepyöräretkiä ja pyöräilytapahtumia
 2. HePon katuajokoulutukset käynnistyivät
 3. Tule esittelemään HePon toimintaa Maailma kylässä -festivaalille
 4. HePon T-paidat myynnissä
 5. Perhepyöräilyn edistäjä Teppo Moisiosta Vuoden pyöräilijä
 6. Vuoden polkupyöräksi valittiin laadukas koululaispyörä
 7. Pyöränkumikampanja kerää rikkinäiset pyöränkumit hyötykäyttöön
 8. Opas kävelyn ja pyöräilyn terveyshyötyjen laskemiseen julkaistu
 9. Kysely pyörän kuljettamisesta metrossa
 10. Ajankohtaisia linkkejä

*********************************************************************

1. HePo ja kaupunginosayhdistykset järjestävät perhepyöräretkiä ja pyöräilytapahtumia

Perhepyöräretket ja pyöräilytapahtumat ovat osa HePon Helsingin pyöräilevät kaupunginosat -hanketta, joka on yksi Helsingin kaupungin demokratiapilottihankkeista. HePon hankkeen tavoitteena on aktivoida asukkaat vaikuttamaan pyöräilyn edistämiseksi alueiden ja taloyhtiöiden suunnittelussa ja kehittämisessä. Perhepyöräretkiä, samoin kuin kaikkia muitakin demokratiapilotin tapahtumia ja koulutuksia toteutetaan yhdessä asukas- ja kaupunginosayhdistysten kanssa.

Perhepyöräretkien ja pyöräilytapahtumien tavoitteena on tutustuttaa asukkaita omaan kaupunginosaansa ja sen lähiympäristöön, sekä innostaa heitä polkupyöräilyyn koko perheen yhteisenä liikkumismuotona. Ensimmäinen perhepyöräretki järjestettiin lauantaina 18.5. yhteistyössä Viikki-seuran kanssa.

Yhteistyössä Mellunmäki-seuran kanssa toteutetaan perhepyöräretki osana seuran kesäjuhlaa lauantaina 1.6. kello 13. Ennen retkeä on mahdollista huollattaa polkupyörä retkikuntoon kello 11-13 välisenä aikana. Retkelle lähdetään osoitteesta Korvatunturintie 2.

Lisätietoja:

2. HePon katuajokoulutukset käynnistyivät

Viime kesänä ensimmäistä kertaa järjestetyt HePon katuajokoulutukset saavat jatkoa tulevana kesänä. Koulutukset järjestetään jokaisen viikon maanantaina vapusta juhannukseen sekä elokuussa. Koulutukset alkoivat 6.5. ja seuraavat koulutukset järjestetään 20.5., 27.5., 3.6., 10.6., 17.6., 5.8., 12.8., 19.8. ja 26.8. Kokoontuminen Narinkkatorilla Pyöräkeskuksen edessä klo 17.30.

Katuajokoulutukseen kuuluu lyhyt teoreettinen osuus Narinkkatorilla ja 30-45 minuuttia käytännön harjoittelua pienissä ryhmissä kantakaupungin rauhallisemmilla kaduilla. Koulutus on suunnattu kaikille pyörällä ajamisen osaaville täysi-ikäisille takana oleviin kilometreihin katsomatta. Koulutuksessa käydään läpi liikennesääntöjen perusteet katuajossa, pyörän paikka ajoradalla, ryhmittyminen ja risteyskäytös sekä hyvän liikennekäytöksen perusteet.

Ajorata on tutkimusten mukaan kaupungissa turvallisempi paikka pyöräillä kuin jalkakäytävät. Silti ajoradalla ajaminen koetaan vaarallisena. HePon katuajojen tarkoitus on tarjota osallistujille omakohtaista kokemusta ja uskallusta ajaa kaduilla.

Katuajoihin etsitään lisää kouluttajia. Jos osaat liikennesäännöt ja sinulla on kokemusta kadulla ajamisesta, ja haluat jakaa osaamisesi muillekin, ilmoittaudu Otsolle (otso.kivekas at hepo.fi).

3. Tule esittelemään HePon toimintaa Maailma kylässä -festivaalille

Maailma kylässä -festivaali järjestetään Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla ensi viikonloppuna 25.-26.5. Festivaali on avoinna lauantaina klo 11-20 ja sunnuntaina klo 11-18. HePo on mukana tapahtumassa omalla esittelypisteellään Mahdollisuuksien tori -teltassa. Tapahtumaan toivotaan vapaaehtoisia hepolaisia esittelemään yhdistyksen toimintaa. Jos haluat osallistua tapahtumaan, ilmoittaudu Satulle (satu.leppanen at hepo.fi). Kerro samalla, mihin aikaan olisit valmis päivystämään HePon pisteellä.

Maailma kylässä on vuodesta 1995 lähtien järjestetty järjestö-, kehitysyhteistyö- ja monikulttuurisuustapahtuma. Tarjolla on musiikkia, tanssia, teatteria, taidetta, keskusteluja, kirjallisuutta, eksoottista ruokaa ja monipuolista toimintaa. Maailma kylässä antaa uusia kokemuksia ja näkökulmia suvaitsevaan monikulttuurisuuteen, kehitysyhteistyöhön, kestävään kehitykseen ja globaaliasioihin.

Maailma kylässä -festivaalin pääjärjestäjä on Kepa ry, joka on yli 300 kehitysyhteistyötä tekevän tai muuten kehitysmaa- ja globaalikysymysten kanssa työskentelevän suomalaisen kansalaisjärjestön kattojärjestö. Festivaalin ohjelma ja näytteilleasettajat, festivaalialueen kartta ym. lisätiedot: http://www.maailmakylassa.fi/

4. HePon T-paidat myynnissä

HePon puuvillaisia T-paitoja on saapunut lisäerä, joten kaikkia kokoja on jälleen saatavilla. Paitoihin on etupuolelle painettu yhdistyksen logo ja nimi suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Selkäpuolella ei ole painatusta. Paitoja on saatavana keltaisena ja tummanruskeana. Koot S-XXL, hinta 15 euroa / kpl.

Paitoja voi ostaa tilaisuuksissa, joissa HePo on esillä, seuraavan kerran ensi viikonloppuna Maailma kylässä -festivaaleilla (katso tiedotteen kohta 3). Lisäksi paitoja voi tilata lähettämällä sähköpostia osoitteeseen petteri.nisula at hepo.fi. Toimitus tapahtuu postilla ja hintaan lisätään postitus- ja käsittelykulut 5 euroa. Paidan noutamisesta on sovittava erikseen.

Paitamallit: http://www.hepo.fi/2012/09/29/hepon-t-paita/

5. Perhepyöräilyn edistäjä Teppo Moisiosta Vuoden pyöräilijä

Lapsiperheiden hyötypyöräilysivusto Tavarafillari.fi:n perustaja, ylläpitäjä ja kehittäjä Teppo Moisio on valittu Vuoden 2013 pyöräilijäksi. Perusteluna valinnalle ovat lapsiperheiden pyöräilyn edistämiseen keskittyneen Tavarafillari.fi -sivuston kehittäminen sekä aktiivinen arkipyöräilyn puolesta puhuminen ja kirjoittaminen.

Ennen Tavarafillari.fi-sivuston perustamista tietoa pienten lasten kanssa pyöräilystä oli vaikea löytää. Sivustosta on reilussa kahdessa vuodessa tullut tärkeä kanava arki- ja perhepyöräilyä koskevalle tiedolle sekä suosittu foorumi aiheesta käytävälle keskustelulle.

Teppo toivoo, että lasten kanssa pyöräilystä tulisi lähivuosina yhtä normaali ja arkinen asia kuin lasten kanssa autoilusta. ”Ohjeita perhepyöräilyyn voisi jakaa vaikkapa äitiyspakkauksen mukana, kuten nyt annetaan ohjeita lasten kanssa autoiluun,” hän visioi.

Tepon haastattelu Helsingin Sanomissa 12.5.2013.

Lisätietoa Tavarafillari.fi-sivustolla.

6. Vuoden polkupyöräksi valittiin laadukas koululaispyörä

Vuoden 2013 polkupyöräksi on valittu 24-tuumainen ja 7-vaihteinen koululaispyörä Tunturi Shine. Voittajan valitsivat lapset itse aikuisten asiantuntijaraadin toimiessa taustatukena. Valintakriteereinä olivat ajo-ominaisuudet, hinta-laatusuhde, varustelu, innovatiivisuus, tekninen taso, helppohoitoisuus, turvallisuus sekä ulkonäkö ja muotoilu.

Noin 8-12-vuotiaille suunniteltu Tunturi Shine on laadukas ja turvallinen koulutien kulkija, joka keräsi kehuja sekä ajo-ominaisuuksiltaan että ulkonäöltään. Toiseksi kisassa kiri Insera Eliminator ja kolmanneksi Insera Cindy. Yleisön suosikkina palkittiin Helkama Jopo 3, johon mieltyi suurin osa Fillari-messuilla ehdokaspolkupyöriä ajaneista koululaisista. Lasten valitsijaraadin ja erityisesti poikien suosikki oli puolestaan Tunturi Bomber.

Vuoden polkupyörä valittiin nyt kolmatta kertaa Suomessa. Kisan tavoitteena on pyöräilyn arvostuksen, näkyvyyden ja turvallisuuden lisääminen sekä pyöräilykulttuurin edistäminen. Valintaprosessista vastasivat Suomi Pyöräilee -hanke ja Pyöräilykuntien verkosto ry.

Lataa lehdistötiedote tästä.

7. Pyöränkumikampanja kerää rikkinäiset pyöränkumit hyötykäyttöön

Nouseva Myrsky on luvialainen korupaja, joka valmistaa käsityönä uniikkeja koruja kierrätetystä kumista. Nousevan Myrskyn käynnistämä Pyöränkumikampanja kerää rikkinäisiä pyöränkumeja kierrätysraaka-aineeksi korunvalmistukseen. Älä siis heitä puhjenneita kumeja roskikseen, vaan toimita ne uusiokäyttöön! Samalla tuet suomalaista käsityötä sekä uusiomateriaalien hyödyntämistä tuotteiden valmistuksessa.

HePo osallistuu pyöränkumikampanjaan yhteistyössä Pyöräkeskuksen kanssa avaamalla kesän ajaksi kumien keräyspisteen Narinkkatorille Pyöräkeskuksen konttiin. Kumeja kerätään Pyöräkeskuksella aukioloaikoina ma-la klo 10-18 elokuun loppuun asti. HePo lähettää keräyspisteeseen tuodut kumit uusiokäyttöön Luvialle.

Kaikki kampanjaan osallistuvat saavat luovutetuista pyöränkumeista vastalahjaksi 20 prosentin alennuksen Nousevan Myrskyn verkkokaupassa osoitteessa http://shop.nousevamyrsky.fi/. Alennukseen oikeuttavan kampanjakoodin saat Pyöräkeskuksen keräyspisteeltä samalla kun tuot kumeja keräykseen.

Lue tarkemmin kampanjasta Nousevan Myrskyn blogista.

8. Opas kävelyn ja pyöräilyn terveyshyötyjen laskemiseen julkaistu

Maailman terveysjärjestö WHO on kehittänyt laskentatyökalun (HEAT, Health Economic Assessment Tool) kävelyn ja pyöräilyn terveysvaikutusten rahallisen arvon laskemiseen. HEAT-työkalun käyttöä esittelevä opas on nyt julkaistu suomeksi. Oppaaseen on lisäksi koottu Suomea koskevia tietoja sekä esimerkkejä suomalaisista laskentatuloksista.

HEAT-menetelmä perustuu kävelyn ja pyöräilyn kuolleisuutta vähentävästä vaikutuksesta saatavaan taloudelliseen hyötyyn. Oppaan avulla kunnat ja muut organisaatiot voivat helpommin ottaa kävelyn ja pyöräilyn terveyshyödyt huomioon suunnitelmissa ja vaikutusten arvioinnissa. Esimerkiksi Helsinki on jo hyödyntänyt HEAT-laskentatyökalua omissa pyöräilyn hyöty-kustannuslaskelmissaan ja Joensuussa ollaan juuri aloittamassa HEAT:n käyttöä.

Oppaassa on laadittu esimerkkilaskelmat kävelyn ja pyöräilyn nykyisten määrien taloudellisesta arvosta. Nykyisillä määrillä pyöräilyn keskimääräinen vuosihyöty Suomessa on 1,2 miljardia euroa ja kävelyn vuosihyöty peräti 3,7 miljardia euroa.

Oppaan voi ladata pdf-muodossa tästä. Painettua versiota voi tilata osoitteesta: http://www.kki.likes.fi/ (valitse ”Materiaalit” -> ”Maksuton KKI-materiaali”). Alkuperäinen englanninkielinen HEAT-työkalu on käytettävissä WHO:n sivuilla.

9. Kysely pyörän kuljettamisesta metrossa

Sörnäisten metroasemalla ja Masters of Aalto -näyttelyssä Sörnäisissä on käynnissä kolme viikkoa kestävä pilotti Helsingin pyöräilypalveluiden merkitsemistavoista. HKL ja kaupunkisuunnitteluvirasto ovat teettäneet kokeilun ajaksi kahteen Sörnäisten metroaseman portaikkoon pyöräluiskat. Samalla aseman pyöränkuljetusopastus päivitetään.

Osana pilottia on suunniteltu myös väliaikainen pyöräparkkialue Masters of Aalto -näyttelyyn ja opastus parkkialueelle. Näyttely on vanhassa makasiinirakennuksessa osoitteessa Hämeentie 39.

Pilotti liittyy Helsingin pyöräilypalveluita yhdistävää kokonaisbrändiä koskevaan opinnäytetyöhön. Kokeilu kestää 26.5. asti ja siitä voi antaa palautetta. Saatu palaute otetaan huomioon jatkossa, kun pyöräilypalveluja kehitetään osana joukkoliikennettä.

Lisätietoa kokeilusta ja linkki palautekyselyyn.

10. Ajankohtaisia linkkejä

 • Yle Uutiset 25.4.2013: ”Mummopyörä vai hybridi?
  Pyöräkauppojen laajoissa valikoimissa on pyöriä moneen tarpeeseen.
 • Yle Radio Suomen Ajantasa-ohjelmassa suora linja pyöräilystä 6.5.2013. Studiossa fillaripoliisina Helsingissä työskennellyt ylikonstaapeli Pasi Kotro. Kesto 56 min.
 • Yle Radio Suomen Puheen Aamu -ohjelmassa 7.5.2013 haastateltavana Pyöräilykuntien verkoston projektipäällikkö Petteri Nisula. Kesto 24 min.
 • Yle Uutiset 13.5.2013: ”Polkupyörä paransi suomalaisten geeniperimää
  Polkupyörien yleistyminen 50-luvulla laajensi suomalaisten naimaympyröitä. Pyörän ja pyöräilyn historiaa esitellään Kahdella pyörällä -näyttelyssä Kangasalan Mobiliassa marraskuun loppuun saakka.
 • Yle Radio Suomen Puheen Pyöräilyillassa 14.5.2013 Matti Rämö ja Mikko ”Peltsi” Peltola keskustelevat pyöräilystä. Ohjelmasta selviää mm. miten miehet menettivät apupyöränsä.
 • Länsiväylä 15.5.2013: ”Sari Saarelainen haastaa ympäriajon
  Giro d´Espoo -kuntoajon kilpasarjaan osallistuva ammattilaispyöräilijä Saarelainen kannustaa ihmisiä mukaan kuntoajoon. Juttu lehden sivuilla 30-31.
 • Esse (Espoon seurakuntasanomat) 16.5.2013: ”Pyhä polkaisu
  Haastattelussa Matti Rämö, jolle ”matkalla oleminen on tärkeämpää kuin se, mihin on menossa”.
 • Volvo Car Group on kehittänyt maailman ensimmäisen pyöräilijöiden havaitsemistoiminnon automaattisella täysjarrutuksella. Kehittynyt anturijärjestelmä tarkkailee auton edessä olevaa aluetta. Jos auton kanssa samaan suuntaan ajava pyöräilijä yhtäkkiä kaartaa auton eteen ja yhteentörmäysvaara on välitön, tekniikka varoittaa kuljettajaa ja jarruttaa autoa täydellä jarruvoimalla.

Tagit:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,