Jäsentiedote 18/2013

Kokouskuulumisia, Tule mukaan tapahtumajärjestelyihin, Pyöräilytapahtumia…

Helsingin Polkupyöräilijät ry:n jäsentiedote – Viikko 18/2013
*********************************************************************

 1. Kevätkokouskuulumiset
 2. Hallituksen kokouskuulumiset
 3. Pyöräkirppiksellä myytiin kymmeniä pyöriä ja saatiin uusia jäseniä
 4. Tule mukaan toteuttamaan aamupalatapahtumia
 5. Kilometrikisa käynnistyi – oletko jo mukana?
 6. Naisten kuntoajo 4.5.2013
 7. Roihuvuoren pyöräilytapahtuma 4.5.2013
 8. HePo mukana Maailma kylässä -festivaalilla 25.-26.5.2013
 9. Ajankohtaisia katu- ja liikennesuunnitteluasioita
 10. Suomen Liikenneliitolle uusi hallitus
 11. Pyöräilykuntien verkoston vuosikokous ja -seminaari pidettiin Tampereella 24.4.2013
 12. Fillarinappulakoulu alkaa 6.5.2013
 13. Lähde mukaan pyörämatkalle Valko-Venäjälle
 14. SF Tour 2013 – Kautta rantain
 15. Kierrätystehtaan pyöräpaja 4.-5.5.2013
 16. Ajankohtaisia linkkejä

*********************************************************************

1. Kevätkokouskuulumiset

HePon sääntömääräinen kevätkokous pidettiin maanantaina 29.4. Kulmahuoneella. Kokoukseen osallistui vajaa kolmekymmentä HePon jäsentä. Kokouksessa käsiteltiin mm. vuoden 2012 tilinpäätös ja toimintakertomus. Vuosikokousasiakirjat tulevat ladattavaksi HePon kotisivuille jäsenosion valmistuttua.

Kokouksen jälkeen kuultiin ajankohtaista asiaa HePon projekteista ja osallistumisesta lainsäädäntöuudistukseen. Hyvä työpaikka pyöräillä -hankkeen projektipäällikkö Riku Rantanen kertoi hankkeen kuulumisista ja mm. markkinoinnista yrityksille. HePon hankesuunnittelija Petteri Nisula kertoi puolestaan Helsingin pyöräilevät kaupunginosat -demokratiapilotista. Lopuksi kuultiin HePon ex-puheenjohtaja Petri Sipilän esitys tieliikennelain kokonaisuudistuksesta. Lain uudistaminen on alkanut ja tähän liittyen käynnistettiin viime syksynä selvitystyö pyöräilyyn liittyvien liikennesääntöjen nykytilasta muutamissa Euroopan maissa. Petri osallistui selvitystyöhön HePon edustajana. Selvitys julkaistaan myöhemmin tänä vuonna.

2. Hallituksen kokouskuulumiset

HePon hallitus kokoontui vuoden kolmanteen kokoukseensa sunnuntaina 21.4. Kulmahuoneelle. Kokouksessa käsiteltiin mm. seuraavia asioita:

 • Hyväksyttiin uudet jäsenet. Jäsenmäärä 1221, joista maksaneita 704 (tilanne 19.4.).
 • Päätettiin tilata lisäerä puuvillaisia T-paitoja. Lisäksi keskusteltiin I bike HKI -paitojen tilaamisesta sekä ajoasujen lisätilauksesta. Ajoasuista päätettiin tilata näytekappaleita parista ajoasuja valmistavasta yrityksestä.
 • Päätettiin tilata ensiapulaukkuja ja -tarvikkeita lenkin- ja retkenvetäjien käyttöön.
 • Valvontakampanja risteyksissä ja liikenneympyröissä. Poliisi on ehdottanut tehokampanjaa autoilijoiden risteyskäyttäytymisestä. Kampanjaa varten otettaisiin lisäpainos HePon liikenneturvallisuusesitteistä.
 • HePon katuajokoulutuksia jatketaan. Koulutusten järjestämisestä tehdään tarjous Helsingin kaupungille, joka ostaa koulutuspalvelun HePolta.
 • Demokratiapilotti käynnistyy perhepyöräretkien järjestämisellä, suunnitelmia on seuraaviin kaupunginosiin: Viikki, Mellunmäki, Jakomäki/Suurmetsä ja Paloheinä/Oulunkylä. Projektissa hyödynnetään kaupungin Kerro kartalla -palvelua.
 • Suomen pyöräilyunionin kevätkokouksessa Pasilassa 24.4. HePoa edustavat Pekka Sirkiä ja Satu Leppänen.
 • Velo-city 2013 -konferenssi järjestetään Wienissä 11.-14.6. HePoa edustavat varapuheenjohtaja Marjut Ollitervo sekä hallituksen jäsenet Otso Kivekäs ja Satu Leppänen. HePo korvaa osallistujille konferenssin osallistumismaksun.

3. Pyöräkirppiksellä myytiin kymmeniä pyöriä ja saatiin uusia jäseniä

HePo järjesti Kierrätyskeskuksen kanssa Pyöräkirppis-tapahtuman Narinkkatorilla lauantaina 27.4. klo 11-15. Tapahtumassa kymmenet pyörät vaihtoivat omistajaa kirpputorilla ja huutokaupassa. HePo katsasti myyntiin tuotuja pyöriä ja tarkasti niiden ajokelpoisuuden. Komponenttikirppiksellä myytiin käytettyjä pyöränosia, Kierrätyskeskuksen kojulla sai tuunata pyöränsä kesäkuntoon ja Tavarafillari.fi:n edustajat esittelivät tavarapyöriä. Tapahtuman yhteydessä pidettiin myös kevään ensimmäinen katuajokoulutus.

Tapahtuman aikana HePo sai toistakymmentä uutta jäsentä ja illan aikana jäsenhakemuksia jätettiin kotisivujen kautta vielä lisää. Tervetuloa HePoon kaikki uudet jäsenet!

Katso kuvat tapahtumasta täältä. Tapahtumasta uutisoi Helsingin Sanomat.

4. Tule mukaan toteuttamaan aamupalatapahtumia

HePo järjestää tänä vuonna kolme ”Aamupalaa työmatkapyöräilijöille” -tapahtumaa. Ensimmäinen tapahtuma järjestetään Pyörällä töihin -päivänä tiistaina 14.5. Baanan länsipäässä, Mechelininkadun alikulun (ns. Länsilinkin alikulku) luona olevalla aukiolla. Toinen tapahtuma järjestetään Maailman ympäristöpäivänä keskiviikkona 5.6. Sörnäisten rantatiellä Suvilahden sisäänkäynnin luona. Kolmas tapahtuma järjestetään syksyllä ja sen ajankohta tulee täsmentymään myöhemmin.

Tapahtumien järjestelyissä tarvitaan hepolaisten panosta: muun muassa telttojen ja kalusteiden pystyttäjiä, ruoan jakajia, ketjujen öljyäjiä ja renkaiden pumppaajia. Yleisölle tapahtuma on avoinna noin klo 7-9. Järjestelyihin osallistuvilta tämä edellyttää läsnäoloa noin klo 6-10.

Jos haluat olla mukana toteuttamassa yhtä tai useampaa aamupalatapahtumaa, ilmoittaudu Petteri Nisulalle (petteri.nisula at hepo.fi). Ilmoittautuessasi kerro nimesi ja yhteystietosi.

5. Kilometrikisa käynnistyi – oletko jo mukana?

Kilometrikisa polkaistiin käyntiin keskiviikkona 1.5., mutta kisaan ehtii vielä hyvin mukaan. HePolla on kisan tehosarjassa oma joukkue, johon kuka tahansa hepolainen voi liittyä. Osallistuminen tapahtuu kirjautumalla mukaan osoitteessa http://www.kilometrikisa.fi/user/registration. Ensimmäisenä kysytään joukkueen osallistumiskoodia, joka on hepo4798. Käyttäjätunnuksen ja salasanan jokainen määrittelee itse.

Suosittu Kilometrikisa on yritysten, työyhteisöjen, osastojen, yhdistysten, seurojen tai minkä tahansa joukkueiden välinen leikkimielinen ja maksuton kilpailu, jossa osallistujat kirjaavat pyöräilykilometrinsä ja kartuttavat oman joukkueen kilometrisaldoa.

Kilometrikisassa poljetaan koko joukkueen voimin ja pyöräillään kesän aikana niin paljon kuin mahdollista. Tarkoitus on kannustaa kaikkia yhteisön jäseniä osallistumaan kisaan yhteishengen ja kunnon kohottamiseksi. Voittajaryhmä on se, jolla kisan päätyttyä on eniten pyöräilykilometrejä osallistujaa kohden.

Viime vuonna toteutetun Kilometrikisan vaikuttavuuskyselyn mukaan kisalla on merkittävä pyöräilyn määrää lisäävä vaikutus: peräti 18 prosenttia osallistujista on aloittanut pyöräilyn kokonaan uudestaan Kilometrikisan ansiosta ja suurin osa on lisännyt pyöräilyään sekä kisan aikana että sen jälkeen.

Kisa alkoi 1.5. ja päättyy Liikkujan viikolla Autottomana päivänä 22.9.2013. Kilpailun aikana arvotaan joka kuukausi hienoja pyöräilyaiheisia palkintoja (mm. Tunturi Jopo Cargo -polkupyörä) kaikkien osallistujien kesken ja kisan loputtua palkitaan ahkerimmin polkeneet joukkueet.

Kilometrikisa on osallistujilleen täysin maksuton ja sen järjestävät Pyöräilykuntien verkosto ry. ja Suomi Pyöräilee -kampanja.

6. Naisten kuntoajo 4.5.2013

Naisten etappiajo-kilpailuviikonlopun yhteydessä ajetaan Naisten kuntoajo Vantaalla ja Nurmijärvellä. Lähtöpaikkana lauantaina 4.5. klo 15.20 toimii Seutulan koulu (Katriinantie 60), jonne 32 kilometrin ajon jälkeen palataan. Reitillä on yksi huoltopiste ja tapahtumassa kolme järjestettyä keskinopeusryhmää: 20, 25 ja 30 km/h.

Kuntoajoon voi osallistua myös kolmihenkisellä joukkueella. Näille on tarjolle kolme erikoispalkintoa: parhaat tsempparit, upeimmat pukeutujat ja hauskin joukkueen nimi. Hepolaisia naisia toivotaan sankoin joukoin mukaan!

Huom! Ilmoittautumalla joukkueena osallistumismaksu on vain 30 euroa / hlö. Ilmoittautuminen ja lisätiedot: http://www.etappiajo.info

7. Roihuvuoren pyöräilytapahtuma 4.5.2013

Roihuvuoressa lauantaina 4.5. kello 11-15 järjestettävässä perinteisessä pyöräilytapahtumassa elävöitetään Roihuvuoren ostaria (Roihuvuorentie 26). Tapahtuma liittyy HePon demokratiapilottiin ”Helsingin pyöräilevät kaupunginosat”.

Paikalla on tavarapyöriä ja perävaunuja, joita voi koeajaa yhdessä lasten kanssa. Lisäksi esittelyssä on nojapyörä ja taittopyörä. Tapahtumassa kerrotaan kuinka pyörän kuntotarkastus tehdään. Järjestäjät auttavat pyörien ilmanpaineiden tarkistamisessa ja renkaiden pumppaamisessa sekä ketjujen öljyämisessä. Lisäksi tapahtumassa korjataan ja kunnostetaan pyöriä. Kyse ei ole korjauspalvelusta, vaan yhdessä korjaamisesta. Muilta saa korjausneuvoja sekä työkaluja lainaksi.

Paikan päällä kerätään tietoa Roihuvuoren pyöräilyolosuhteista. Roihuvuori-seuran pyöräilyaktiivit kokoavat kommentit yhteen ja lähettävät palautteet kaupungin liikennesuunnittelijoille.

Tapahtumasta voi tulla keräämään kokemuksia ja hakemaan ideoita siihen, millaisia tapahtumia voi järjestää omassa kaupunginosassa. Tervetuloa tapahtumaan!

8. HePo mukana Maailma kylässä -festivaalilla 25.-26.5.2013

Maailma kylässä on vuodesta 1995 lähtien järjestetty järjestö-, kehitysyhteistyö- ja monikulttuurisuustapahtuma. Tarjolla on musiikkia, tanssia, teatteria, taidetta, keskusteluja, kirjallisuutta, eksoottista ruokaa ja monipuolista toimintaa. Maailma kylässä antaa uusia kokemuksia ja näkökulmia suvaitsevaan monikulttuurisuuteen, kehitysyhteistyöhön, kestävään kehitykseen ja globaaliasioihin.

Festivaali järjestetään Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla toukokuun viimeisenä viikonloppuna 25.-26.5. Festivaali on avoinna lauantaina klo 11-20 ja sunnuntaina klo 11-18. HePo on mukana tapahtumassa omalla esittelypisteellään Mahdollisuuksien tori -teltassa. Tapahtumaan toivotaan vapaaehtoisia hepolaisia esittelemään yhdistyksen toimintaa. Jos haluat osallistua tapahtumaan, ilmoittaudu Satulle (satu.leppanen at hepo.fi). Kerro samalla, mihin aikaan olisit valmis päivystämään HePon pisteellä.

Maailma kylässä -festivaalin pääjärjestäjä on Kepa ry, joka on yli 300 kehitysyhteistyötä tekevän tai muuten kehitysmaa- ja globaalikysymysten kanssa työskentelevän suomalaisen kansalaisjärjestön kattojärjestö. Festivaalin ohjelma ja näytteilleasettajat, festivaalialueen kartta ym. lisätiedot: http://www.maailmakylassa.fi/

9. Ajankohtaisia katu- ja liikennesuunnitteluasioita

 • HePo otti kantaa huhti-toukokuun vaihteessa Espoon katu- ja kaavasuunnitelmiin, jotka koskevat Lähderannantietä ja Perkkaan toimisto- ja sisähuvipuistoaluetta. Molemmat suunnitelmat sisältävät HSL:n määrittelemiä pyöräilyn seutu- ja laatureittejä. Kannanotoissaan HePo korosti laatutasotavoitteiden tärkeyttä. Lisäksi Lehtimäentien katusuunnitelmasta jätettiin muistutus. HePon kannanotot löytyvät kotisivujen Kannanotot-sivulta, missä on myös linkit suunnitelmiin.

10. Suomen Liikenneliitolle uusi hallitus

Suomen Liikenneliitto SuLi ry:n sääntömääräinen vuosikokous pidettiin 19.4.2013 Helsingissä. Kokouksessa valittiin SuLille puheenjohtaja ja uusi hallitus vuodeksi 2013. Puheenjohtajana jatkaa Kirsikka Siik. HePon edustajana hallituksessa jatkaa Timo Hast. Muut hallituksen varsinaiset jäsenet ovat Juha Beurling (Kuluttajaliiton edustaja), Sini Kahilaniemi, Jussi Koiranen (Luonto-Liitto), Juhani Tenhunen ja Jan Wahlroos sekä varajäsenet Noora Laak (SYL) ja Otso Kivekäs (HePo)

Ennen vuosikokouksen alkua pidettiin keskustelutilaisuus aiheesta Kilpailu joukkoliikenteessä – matkustajan etu vai haitta? Raide- ja kaupunkiliikenteen asiantuntija Antero Alku alusti kilpailun ja
yksityistämisen eroista ja Onnibus Oy:n toimitusjohtaja Pekka Möttö joukkoliikenteen järjestämisen tavoista ja kilpailusta bussiliikenteessä.

SuLi on valtakunnallinen kestävän liikenteen edunvalvontajärjestö, jonka tavoitteena on turvallinen, sujuva ja vähän ympäristöä rasittava liikennejärjestelmä ja sitä tukeva liikennepolitiikka ja -kulttuuri. HePo on SuLin jäsen. SuLin kotisivut: http://www.suli.org/

11. Pyöräilykuntien verkoston vuosikokous ja -seminaari pidettiin Tampereella 24.4.2013

Pyöräilykuntien verkosto ry:n sääntömääräinen vuosikokous pidettiin 24.4. Tampereella. Rutiiniasioiden lisäksi kokouksessa hyväksyttiin Pyöräilykuntien verkoston visio 2020. Visiossa tavoitteiksi esitetään mm. pyöräilyn määrän kaksinkertaistuminen, laadukkaat ja turvalliset pyöräilyolosuhteet sekä vahva pyöräilyn edistäjien ja pyöräilijöiden yhteisö.

Kokouksen jälkeen pidettiin ajankohtaisia pyöräilyasioita esille nostanut seminaari. Käsiteltyjä aiheita olivat mm. pyöräilyn kehittäminen Tampereella, tieliikennelainsäädännön kokonaisuudistus sekä pyöräilyn arvo ja talousvaikutukset.

Seminaariesitykset ovat ladattavissa: http://www.poljin.fi
Seminaarin videotaltiointi on katseltavissa: http://www.fillariavaruus.fi/

Seminaarin jälkeen tutustuttiin pyöräillen Tampereen uusimpiin pyöräliikenneratkaisuihin ja päivän päätti 30 kilometrin pyöräretki Pyhäjärven maisemareittiä. Osallistujien käytössä olivat vuonna 2010 käyttöön otetut Tampereen kaupunkipyörät.

12. Fillarinappulakoulu alkaa 6.5.2013

Vantaan Pyöräilijöiden Fillarinappulakoulu järjestetään 6.5-16.9 Vantaanlaakson ala-asteen kentällä. Kouluun voi tulla kuka tahansa 6-10-vuotias tyttö tai poika, jolla on oma pyörä ja halu oppia pyöräilystä lisää.

Fillarinappulakoulussa oppii paremmaksi pyöräilijäksi, pääsee kokeilemaan erilaisia juttuja pyörän kanssa ja tutustuu eri pyöräilylajeihin. Ajotaitojen lisäksi opitaan myös liikkumaan turvallisesti liikenteessä. Koulun lukukausimaksu on 50 euroa.

Lisätiedot: jukkav.mikkonen at gmail.com, puh. 040 596 1746

13. Lähde mukaan pyörämatkalle Valko-Venäjälle

Ryhmä pyörämatkailijoita suunnittelee omatoimista kimppareissua Valko-Venäjälle 23.6. – 30.6.2013. Meno- ja paluumatkat Tallinnasta Valko-Venäjälle kuljetaan bussilla, ja juhannusta vietetään menomatkalla Daugavpilsissä. Breslaun seudulla pyöräillään 40-60 kilometrin päivämatkoja. Halukkaille tarjoutuu varmasti mahdollisuus pidempiinkin reitteihin. Majoitus lähinnä maatilamajoituksina. Saattobussi seuraa mukana, joten pyörällä ei tarvitse kuljettaa muuta kuin päivittäiset tavarat. Hintaa kertyy ryhmän koosta (10-20 henkeä) riippuen 650-850 euroa. Ilmoittautumiset 15.5 mennessä.

Lisätietoa infotilaisuudessa maanantaina 6.5 klo 18 Kulmahuoneella, Siltasaarenkatu 15. Tarkemmat tiedot ja ilmoittautumisohjeet.

14. SF Tour 2013 – Kautta rantain

SF Tour 2013 -pyöräilytapahtumassa poljetaan Vaasasta Helsinkiin 1.-6.7. Reitti myötäilee länsi- ja etelärannikon valtakunnallisia pyörämatkailureittejä ja on yhteispituudeltaan 671 km. Päivämatkat vaihtelevat 65 kilometristä 140 kilometriin. Matkatavarat kulkevat huoltoautossa.

Lisätiedot: http://www.sftour.fi/

15. Kierrätystehtaan pyöräpaja 4.-5.5.2013

Kierrätystehdas on jokavuotinen ekologisen kuluttamisen tapahtuma. Kierrätystehtaasta löytyy satoja ekologisin menetelmin valmistettuja tuotteita sekä erilaisia työpajoja, joissa voit mm. laittaa fillarin kesäkuntoon, ommella läppärilaukun armeijan ylijäämästä tai ostaa ekologisen äitienpäivälahjan. Suomen suurimmalla Ilmaistorilla on helppo laittaa käyttökelpoiset tavarat uudelleen kiertoon ja tehdä samalla upeita löytöjä.

Kierrätystehtaan pyöräpajassa voit tehdä tai teettää pyörän keväthuollon. Pyöränhuoltopisteellä tehdään yksinkertaisia huoltotoimenpiteitä kuten kumien paikkausta ja vaihtoa, ketjujen vaihtoa sekä öljyämistä, jarrujen säätöä tai ajoasennon tarkastamista. Lisäksi pyöräpisteellä on mahdollista tehdä itse ja avustuksen kanssa isompia huoltotöitä kuten vaihteiden säätöä, osien vaihtoa tai vanteiden suoristamista.

Tapahtuma järjestetään Kaapelitehtaalla la-su 4.-5.5. klo 10-17 ja sinne on vapaa pääsy.

Lisätietoa Kierrätystehtaan pyöräpajasta.

16. Ajankohtaisia linkkejä

 • Metro 26.4.2013: ”Bulevardilta löytyy pyöräilijän inhokkiväylä
  Pyöräilijä törmäsi Bulevardilla eteen avattuun auton oveen tiistaina 16.4. Haastattelussa HePon puheenjohtaja Janne Nurminen ja kaupunkisuunnitteluviraston pyöräliikennesuunnittelija Marek Salermo.
 • Yle Uutiset 27.4.2013: ”Pyöräilevä nainen – vaihda pienemmälle
  HePon naisten kuntopyöräilyvastaava Tiia Talja ja Suomen Pyöräilyunionin hallituksen jäsen Anna Ronkainen antavat neuvoja oikeaan ajotekniikkaan.
 • Leppävaarassa Sellon kirjastossa järjestetään polkupyörien huoltopäivä sunnuntaina 5.5. klo 13-18. Kirjastossa on huoltotarvikkeita ja perushuollon opastajia. Espoon automuseo tuo paikalle vanhoja polkupyöriään, ja Metropolia Ammattikorkeakoulu esittelee pyöräilyyn liittyviä tuotteitaan.
 • Cycling for libraries on vuonna 2011 alkunsa saanut kansainvälinen tapahtuma kaikille kirjastojen ystäville sekä kirjastoissa työskenteleville. Tapahtuma rakentuu 18.-26.6. Amsterdamista Brysseliin poljettavan pyörämatkan ympärille.
 • Helsingin Polkupyöräilevät Porvarit on kesällä 2013 järjestettävä pyöräilytapahtumasarja, joka koostuu torstaisin 16.5.-22.8. ajettavista pyöräretkistä. Retket lähtevät Narinkkatorilta. Tapahtumasarjan tavoitteena on liikunnan lisäksi keskustella pyöräilyasioita päättävien henkilöiden kanssa ja kuulla asiantuntijoita.
 • Yliskylän aluesuunnitelma on edennyt luonnosvaiheeseen. Aluesuunnitelmassa selvitetään alueen katujen, puistojen ja muiden viheralueiden kunto sekä asukkaiden toiveet niiden hoidosta ja kehittämisestä. Luonnosta esitellään asukastilaisuudessa keskiviikkona 15.5. Laajasalon koululla klo 18.

Tagit:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,