Jäsentiedote 15/2013

Kevätkokous, Aamupalatapahtumiin ja Fillarimarkkinoille etsitään vapaaehtoisia, Pyöräilynohjaajakoulutus käyntiin, Tulevia kuntoajotapahtumia…

Helsingin Polkupyöräilijät ry:n jäsentiedote – Viikko 15/2013
*********************************************************************

 1. Kevätkokous 29.4.2013 Kulmahuoneella
 2. Tule mukaan toteuttamaan aamupalatapahtumia
 3. Fillarimarkkinoille etsitään vapaaehtoisia
 4. SPU ja JYPS käynnistävät pyöräilynohjaajien kouluttamisen
 5. Naisten kuntoajo 4.5.2013
 6. Ilmoittautuminen pääkaupunkiseudun kuntoajoihin käynnissä
 7. Pyöräilyaiheinen lyhytelokuvakilpailu nuorille
 8. Pyöräkeskus 2.0 -prototyyppi esillä Otaniemessä 26.4.2013
 9. Ajankohtaisia linkkejä

*********************************************************************

1. Kevätkokous 29.4.2013 Kulmahuoneella

Tervetuloa HePon sääntömääräiseen kevätkokoukseen maanantaina 29.4. klo 18-20. Kokous pidetään Kulmahuoneella osoitteessa Siltasaarenkatu 15. Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat, kuten vuoden 2012 tilinpäätös ja vuosikertomus. Muut käsiteltävät asiat ilmenevät yhdistyksen säännöistä.

Kokouksen yhteydessä luodaan myös katsaus HePon nykytilaan, ajankohtaisiin hankkeisiin ja tuleviin tapahtumiin.

Tilaisuudessa kahvitarjoilu. Kokouksen jälkeen mahdollisuus vapaamuotoiseen keskusteluun yhdistyksen aktiivien ja muiden jäsenten kanssa. Tervetuloa tapaamaan tuttuja ja tuntemattomia hepolaisia ja ideoimaan tulevaa kesää!

2. Tule mukaan toteuttamaan aamupalatapahtumia

HePo järjestää tänä vuonna kolme ”Aamupalaa työmatkapyöräilijöille” -tapahtumaa. Kaksi tapahtumaa järjestetään keväällä: Pyörällä töihin -päivänä tiistaina 14.5. ja Maailman ympäristöpäivänä keskiviikkona 5.6. Kolmas tapahtuma järjestetään syksyllä ja sen ajankohta tulee täsmentymään myöhemmin.

Tapahtumien järjestelyissä tarvitaan hepolaisten panosta: muun muassa kylttien maalajia, telttojen ja kalusteiden pystyttäjiä, ruoan jakajia, kahvin keittäjiä, ketjujen öljyäjiä ja renkaiden pumppaajia. Yleisölle tapahtuma on avoinna noin klo 7-9. Järjestelyihin osallistuvilta tämä edellyttää läsnäoloa noin klo 6-10.

Aamupalatapahtumassa jaetaan elintarvikkeita suurelle määrälle ihmisiä. Vastuullisena tapahtumajärjestäjänä HePo toivoo järjestelyihin osallistuvien suorittavan hygieniapassin, jolla henkilö osoittaa hallitsevansa elintarvikehygienian perusasiat. Tätä varten HePo järjestää jäsenilleen hygieniapassin suoritusmahdollisuuden 23.4. klo 17.30-20.00 Kulmahuoneella osoitteessa Siltasaarenkatu 15. HePo maksaa tentaattorin palkkion ja tenttijälle jää maksettavaksi ainoastaan Eviran perimä passin hinta, kuusi euroa. Passin hinta maksetaan käteisellä tenttitilaisuudessa.

Jos haluat olla mukana toteuttamassa yhtä tai useampaa aamupalatapahtumaa tai haluat suorittaa hygieniapassin, ilmoittaudu Petteri Nisulalle (petteri.nisula at hepo.fi). Häneltä saat myös lisätietoja tenttitilaisuudesta. Ilmoittautuessasi kerro nimesi ja yhteystietosi. Huomaa, että voit osallistua monella tapaa tapahtumajärjestelyihin, vaikket haluaisikaan suorittaa hygieniapassia.

3. Fillarimarkkinoille etsitään vapaaehtoisia

HePo järjestää yhdessä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kanssa Fillarimarkkinat -tapahtuman lauantaina 27.4. Narinkkatorilla. Tapahtuman suunnittelu on vielä kesken, mutta alustavasti tapahtumaan sisältyy ainakin käytettyjen pyörien kirpputori, jossa ihmiset voivat myydä omia pyöriään. Lisäksi tarjolla on mm. pyörien huoltoa ja tuunausta, pyörähuutokauppa ja HePon katuajokoulutus. Kirpputorilla pyöräänsä myyville HePo tarjoaa katsastuspalvelun, jossa tarkastetaan pyörän liikennekelpoisuus. Pyörän ostajalle katsastus toimii osoituksena siitä, että pyörä on turvallisessa kunnossa.

Tapahtuman tarkka kellonaika voi täsmentyä vielä, mutta alustavasti tapahtuma-ajaksi on kaavailtu kello 11-15. Tapahtumaan tarvitaan hepolaisia neuvomaan pyörän huollossa, katsastamaan pyöriä, antamaan pyöräilyvinkkejä ja esittelemään yhdistyksen toimintaa. Tule rohkeasti mukaan tekemään Fillarimarkkinoista kevään parasta pyöräilytapahtumaa ja ilmoittaudu mukaan Petteri Nisulalle (petteri.nisula at hepo.fi). Jos olet kiinnostunut toimimaan katuajokouluttajana joko tapahtuman yhteydessä tai myöhemmin kesällä, ota yhteyttä Otso Kivekkääseen (otso.kivekas at hepo.fi).

4. SPU ja JYPS käynnistävät pyöräilynohjaajien kouluttamisen

Suomen Pyöräilyunioni ja Jyväskylän Pyöräilyseura käynnistävät pyöräilynohjaajien kouluttamisen. Valtakunnallinen pyöräilynohjaajien koulutusjärjestelmä on suunniteltu vuosina 2012-2013, ja ensimmäiset pilottikurssit järjestetään Jyväskylässä keväällä 2013. Koulutusten tavoitteena on tuoda lisää osaamista ja uskottavuutta pyöräilytoimintaan, erityisesti seuroihin ja pyöräilypalveluita tarjoaviin yrityksiin.

Ohjaajien koulutusjärjestelmä on 5-tasoinen. Ensimmäinen taso sisältää pyöräilyn ohjaamisen startti -kurssin, jonka avulla koulutetaan apuohjaajia. Kakkostasolla koulutetaan pyöräilynohjaajia. Toimittuaan vuoden pyöräilynohjaajana ohjaaja voi erikoistua maasto-, maantie- tai retkipyöräilynohjaajaksi. Maastopyöräilynohjaaja voi puolestaan edelleen erikoistua freeridepyöräilynohjaajaksi. Ylin taso on pyöräilykouluttaja, jolle maasto-, maantie- tai retkipyöräilynohjaaja voi kouluttautua toimittuaan ohjaajana kaksi vuotta. Valmentaja- ja muut koulutukset täydentävät ohjaajien koulutusjärjestelmää.

Suomen ensimmäinen kaikille avoin pyöräilynohjaajakoulutus (taso 2) alkaa Jyväskylässä viikonloppuna 26.-28.4. Harjoitteluineen ja kotitehtävineen noin 50-tuntinen kurssi huipentuu loppukokeisiin 26.5.

Pyöräilynohjaajakoulutuksen tavoitteena on antaa osallistujalle tiedot ja osaaminen, jotta tämä voi omatoimisesti järjestää ja ohjata perustasoisia aloittelijoiden ja harrastajien lenkkejä, retkiä ja muita pyöräilytapahtumia. Koulutus antaa perusvalmiudet myös lasten ja nuorten ohjaamiseen. Koulutuksessa pääpaino on liikenne-, kunto- ja retkipyöräilyn hallitsemisessa ja opettamisessa.

Lisätiedot: http://www.jyps.info/tapahtumat-ja-toiminta/koulutus/ohjaajakoulutus

5. Naisten kuntoajo 4.5.2013

Tervetuloa hepolaiset naiset ja tytöt 4.5. Naisten kuntoajoon. Haasta itsesi pyöräilemällä 32 km rento kuntoajo joko omaa vauhtia tai tasavauhtiryhmissä 30, 25, 20 km/h. Voit koota myös kolmihenkisen joukkueen.

Lähtö lauantaina 4.5. klo 15.20 Seutulan koululta, Katriinantie 60, Vantaa. Osallistumismaksu 35/40€. Matkan varrella on kaksi tankkauspistettä ja maalissa palkitaan nopeimmat ja arvontapalkinnoilla myös onnekkaimmat. Yleisöäänestyksessä parhaiten pukeutuneeksi valittu joukkue palkitaan erikseen.

Kuntoajon yhteydessä pääset seuraamaan Naisten kansainvälistä Etappiajoa, jossa Suomen parhaat kilpapyöräilijänaiset kamppailevat voitosta. Etappiajo järjestetään 3.-5.5. Perjantaina 3.5. ajetaan Helsingin keskustassa Baanalla, lauantaina 4.5. Seutulassa Vantaalla ja sunnuntaina 5.5. Eläintarhassa Helsingissä.

Kisatori on avoinna perjantaina klo 16-20 Kansalaistorilla Musiikkitalon edessä. HePo on paikalla tapahtuman ajan. Tapahtuman pääjärjestäjä on Cycle Club Helsinki. Ilmoittautuminen ja lisätietoja tapahtumasta: http://www.etappiajo.info

6. Ilmoittautuminen pääkaupunkiseudun kuntoajoihin käynnissä

Pääkaupunkiseudulla järjestetään tänäkin vuonna kolme kuntoajotapahtumaa: Giro d’Espoo, Vuelta Vantaa ja Tour de Helsinki. Ilmoittautuminen kaikkiin tapahtumiin on parhaillaan käynnissä.

7. Pyöräilyaiheinen lyhytelokuvakilpailu nuorille

Fillarifilmi-lyhytelokuvakilpailun tavoitteena on kannustaa sekä elokuvantekoon että pyöräilyyn. Kilpailuun ovat tervetulleita niin rauhalliset mummopyöräilijät kuin fillariaan intohimoisesti kunnostavat fixifriikit tai bmx-temppuja tekevät huimapäät. Kilpailun kohderyhmä on 12-20-vuotiaat nuoret. Kilpailuaika on 25.3.-15.5.2013.

Yhdestä kolmeen minuuttia kestävän elokuvan toteutustapa on vapaa. Se voi olla fiktio, dokumentti, kokeellinen tai vaikka animaatio. Pääasia on, että elokuvassa on omanlainen idea ja jokin yllätys katsojalle. Inspiraationa ja toisaalta rajauksena toimii kehotus, että elokuvassa esiintyy polkupyörän lisäksi jälki ja silmukka. Elokuvan voi tehdä yksin tai ryhmässä ja se voidaan toteuttaa oppilaitoksissa opettajan ohjauksessa, ohjatussa harrastuksessa tai omalla vapaa-ajalla.

Kilpailun järjestävät Hyvinkäällä sijaitsevan lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Artun toimijat, Lasten ja nuorten taidekeskuksen säätiö, Hyvinkään Lasten ja nuorten kuvataidekoulu ja Taito-käsityökoulu Helmi yhteistyössä Suomen Elokuvakontaktin, Kinoboxit-hankkeen ja Kelaamo elokuvayhteisön kanssa.

Katso kilpailun säännöt ja osallistumisohjeet osoitteesta: http://www.kelaamo.fi/fillarifilmi

8. Pyöräkeskus 2.0 -prototyyppi esillä Otaniemessä 26.4.2013

Helsingin kaupunki on kehittänyt pyöräkeskuskonseptia ja pyöräkeskuksen toimintaa yhteistyössä Aalto-yliopiston Product Development Project -kurssin kanssa. Eri alan opiskelijoista koostuva Helsinki on Tires -tiimi on kehittänyt oman Pyöräkeskus 2.0 -prototyyppinsä, johon on mahdollista tutustua kurssin loppuhuipennuksessa Design Factoryllä perjantaina 26.4. (Betonimiehenkuja 5, Espoo).

Ovet ovat avoinna kello 9-17 ja Helsinki on Tires -tiimi on paikalla koko päivän. Helsingin kaupungin edustajat ovat tavattavissa kello 14.30-17.00.

Lisätietoja tapahtumasta kurssin kotisivuilta. Lisätietoja pyöräkeskuksesta löytyy Helsingin kaupungin sivuilta.

9. Ajankohtaisia linkkejä

 • Yle Uutiset 3.4.2013: ”Polkupyöräily kasvattaa suosiotaan Yhdysvalloissa
  Onko pyöräily Washingtonin vilkkailla kaduilla vaarallista, onko käytettävissä kaupunkipyöriä tai minkälaisia pyöränhuoltopalveluita on tarjolla? Entä miten paikallinen pyöräilyjärjestö edistää pyöräilyä? Katso kirjeenvaihtaja Mette Nordströmin videoraportti.
 • Esse (Espoon seurakuntasanomat) 11.4.2013: ”Sujuvan pyöräilyn puolesta
  Espoolaisten näkemyksiä pyöräilyolojen parantamiseksi kartoitettiin verkkokyselyllä, johon saatiin 1129 vastausta. Yksi vastaajista oli HePon hallituksen jäsen Timo Hast.
 • Race for the Baltic -kampanjan tavoitteena on kiinnittää huomiota Itämeren tilaan. Kampanjan aikana pyöräillään Itämeren ympäri yhdeksän valtion läpi yhteensä 3500 kilometriä kolmen kuukauden aikana. Suomeen kampanja saapuu heinäkuun aikana. Osallistu kampanjaan osoitteessa
  http://raceforthebaltic.com/home.php
 • Kansainvälinen talvipyöräilykongressi järjestettiin Oulussa 13.-14.2.2013. Ensi vuonna tapahtuma järjestetään Winnipegissä Kanadassa. Talvipyöräilyä edistämään on myös perustettu Talvipyöräilyliitto. Lue lisää liiton uutiskirjeestä.

Tagit:, , , , , , ,