Talvipyöräilyn edistäjät kokoontuivat Oulussa

Oulussa järjestettiin 13.-14. helmikuuta maailman ensimmäinen talvipyöräilykongressi, joka keräsi 131 osallistujaa kymmenestä eri maasta. Osallistujina oli mukana liikennetutkijoita, kaupunkisuunnittelijoita, talvikunnossapidon ammattilaisia, poliitikkoja sekä tietysti pyöräilyjärjestöjen edustajia ja pyöräilyaktiiveja. Euroopan lisäksi oli mukana osallistujia myös Kanadasta ja USA:sta. HePoa Oulussa edusti itsekin ympäri vuoden pyöräilevä Satu Leppänen.

Kongressin järjestämisestä vastasi Navico Oy, joka on yhdyskunta-alan mentorointi- ja suunnittelutoimisto. Kongressin aluksi Navicon toimitusjohtaja Timo Perälä esitteli maailman kymmenen parhainta talvipyöräilykaupunkia listanneen vertailun tulokset. Vertailussa oli mukana kymmeniä kaupunkeja ympäri maailman, ja siinä tarkasteltiin pyöräilyn osuutta liikenteestä talvisin sekä käytössä olevien pyöräväylien määrää. Lisäpisteitä sai pitkästä ja lumisesta talvesta. Voiton vei Oulu, mutta hyvin lähelle pisteissä pääsivät toiseksi tullut Linköping sekä kolmanneksi tullut Uppsala, joissa molemmissa 40 % pyöräilijöistä jatkaa pyöräilyä ympäri vuoden. Helsingillä on vielä paljon parannettavaa, sillä se ei sijoittunut kymmenen parhaan joukkoon. Katso tarkempi analyysi tuloksista täältä.

WP_20130215_073

Oulussa talvipyöräilijöitä riittää välillä ruuhkaksi asti. Joko kolmas oululainen pyöräilijä polkee läpi vuoden.

Kilpailu parhaimman talvipyöräilykaupungin tittelistä toimi hyvänä keskustelun avaajana kaksipäiväiselle kongressille.  Seminaareissa esiteltiin mm. tutkimustietoa talvipyöräilijöiden onnettomuuksista sekä keskusteltiin talvikunnossapidon työkaluista ja laatukriteereistä. Keskustelu oli aktiivista ja ilmapiiri innostunutta.

Kiinnostavaa oli myös seurata, miten eri maiden edustajat painottivat eri asioita esityksissään. Esimerkiksi keskustellessa pyöräilijän turvallisuudesta suomalaiset esitykset keskittyivät korostamaan pyöräilijän omaa vastuuta (kypärän käyttö, alkoholin osuus onnettomuuksissa), kun taas ruotsalaisten esityksissä painotettiin turvallisen infrastruktuurin ja katujen kunnossapidon (teiden auraus, suolaus ja hiekoitus) merkitystä.

WP_20130213_042

Mari Päätalo kertoi kuulijoille, miten Järvenpäässä edistetään talvipyöräilyä tehostamalla kaupungin talvikunnossapitoa.

Osa kongressin ohjelmaa oli myös kaupungissa ajettu leikkimielinen talvikrossi-kilpailu, jonka reitti kulki vaihdellen läpi hankien ja pyöräteiden. Kilpailu oli konkreettinen esimerkki iloisesta talvipyöräilyyn kannustavasta toiminnasta Oulussa. Lämmintä mehua juodessa vaihdettiin ideoita erilaisista tempauksista, joilla houkutella ihmisiä pyöräilemään talvisin.

Kongressi onnistui hyvin ja järjestäjät saivat paljon kiitosta osakseen. Oulu sai positiivista julkisuutta talvipyöräilyn isäntäkaupunkina.  Nähtäväksi jää, tuleeko kongressista jokavuotinen tapahtuma ja löytyykö jatkajaa. Kysyntää ainakin olisi.

Lisää kongressista

Tagit:, ,