Mediatiedote: Pyörätiet pidettävä kunnossa talvellakin

Tiedote 8.2.2013
Vapaa julkaistavaksi heti

Talvikunnossapitokriittinen Pyöräretki 12.2.2013

Pyörätiet on pidettävä kunnossa talvellakin!

Helmikuun Kriittinen Pyöräretki nostaa esiin pyöräteiden talvikunnossapidon surkean tilan. Tänäkin talvena ovat kaupunkilaiset törmänneet pyöräreiteillään lumivuoristoihin, jäätyneisiin möykkyratoihin ja ajokelvottomaan sohjoon.

Talvipyöräilyn kannalta kriittistä on erityisesti sellaisten pyöräväylien kunnossapito, jotka kulkevat vilkkaiden autoväylien varrella, ja joille ei ole olemassa vaihtoehtoista reittiä. Esimerkki tällaisesta väylästä on Kulosaaren silta, jolla ajoradalle siirtyminen tai toinen reittivalinta eivät ole vaihtoehtoja.

Kulosaaren silta oli joulukuussa viikkokaupalla ajokelvoton, kun ajoradan suolattu lumisohjo kipattiin useaan kertaan pyörätielle ja jätettiin siihen. Mannerjäätikköä muistuttava pyörätie moottorikadun vierellä yksinkertaisesti esti pyöräilyn idästä keskustaan, toteaa itähelsinkiläinen pyöräilyaktiivi ja Helsingin Polkupyöräilijöiden varapuheenjohtaja Marjut Ollitervo.

Helsingin talvihoidon budjettiin on lisätty 450 000 euroa pyöräteiden talvikunnossapidon tehostamiseen.

Tämä on hyvä alku, mutta ei vielä takaa talvikunnossapidon onnistumista. Rahan lisäksi tarvitaan tehokkaita työmenetelmiä, toimenpiteiden oikeaa ajoitusta, tarkoituksenmukaisia koneita ja oikeaa asennetta. Satunnaisesti auratuista pyöräteistä ei ole hyötyä kaupunkilaisille. Helsinkiläisten on voitava luottaa siihen, että pääreitistö pidetään kunnossa talvellakin joka päivä, korostaa tuore kaupunginvaltuutettu Otso Kivekäs.

Asianmukaisella varustuksella pyöräily ei ole vuodenajasta kiinni. Liikenneministeriön tutkimuksen mukaan joka neljäs pyöräilisi talvellakin, jos tiet olisi pidetty kunnossa. Jos pyöräilyä todella halutaan lisätä, on pyöräilystä tehtävä mahdollista myös talvella.

Tiistaina 12.2. Kriittinen pyöräretki vyöryy Kulosaaren sillalle muistuttamaan, että kyseessä on yksi tärkeimmistä kantakaupungin sisääntuloväylistä – myös talvella. Kokoontuminen klo 17.30 Pyöräkeskuksella Narinkkatorilla, missä apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri lausuu sanasen pyöräteiden talvikunnossapidosta. Lähtö klo 18.00. Retki päättyy Vaasanaukiolle Kallioon.

Kriittisiä pyöräretkiä on järjestetty Helsingissä jo vuosien ajan. Ne kulkevat sellaisilla Helsingin katuosuuksilla, joilla pyöräliikenne on jätetty autoliikenteen varjoon. Retkien tarkoitus on osoittaa, että pyöräilijät ovat merkittävä osa liikennettä ja että heidät tulee ottaa huomioon liikenteessä, kaupunkisuunnittelussa ja lainsäädännössä.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Helsingin Polkupyöräilijät ja Helsingin seudun Maan ystävät.
Reittikartta: http://goo.gl/maps/YM1BB

Talvikunnossapitokriittinen Pyöräretki Kaupunkifillari-blogissa:
http://www.kaupunkifillari.fi/blog/2013/01/29/talvikunnossapitokriittinen-pyoraretki-12-2-2013/

Lisätietoja:

Otso Kivekäs, Helsingin Polkupyöräilijät
p. 044 333 6338

Marjut Ollitervo, Helsingin Polkupyöräilijät
p. 040 502 5266

Tagit:,