Jäsentiedote 5/2013

HePon postiosoite vaihtuu, Talvikunnossapitokriittinen pyöräretki, Talvikilometrikisa starttaa, Pyöräilyn taloudelliset hyödyt selvitetty…

Helsingin Polkupyöräilijät ry:n jäsentiedote – Viikko 5/2013
*********************************************************************

  1. HePolle uusi postiosoite
  2. Kriittinen pyöräretki 12.2.2013: Pyörätiet pidettävä kunnossa talvellakin!
  3. Talvikilometrikisa käynnistyy 1.2.2013 – liity HePon joukkueeseen!
  4. Pyöräilyn hyödyt ja kustannukset Helsingissä selvitetty
  5. Eurooppalainen sairaanhoitokortti tuo turvaa myös pyörämatkalla
  6. Kysely Tammisalon liikenteen sujuvuudesta, vaarapaikoista ja kehittämistarpeista
  7. Ajankohtaisia linkkejä

*********************************************************************

1. HePolle uusi postiosoite

HePolle on otettu käyttöön uusi postiosoite. Postilokeron vaihdon tavoitteena on helpottaa ja nopeuttaa postin kulkua. Samalla vaihtuu myös postilokeron hallinta. Uusi osoite on:

Helsingin Polkupyöräilijät ry (HePo)
PL 1301
00101 HELSINKI

2. Kriittinen pyöräretki 12.2.2013: Pyörätiet pidettävä kunnossa talvellakin!

Onko työmatkasi täynnä lumikasapujottelua, sohjoon jäätyneitä syviä uria, tappajasepeliä, tai suolamössöä, joka tekee ohjaamisesta mahdotonta ja uhkaa suistaa pyöräsi auton alle? Älä alistu, vaan tule mukaan helmikuun Talvikunnossapitokriittiselle pyöräretkelle vaatimaan, että pyörällä on voitava liikkua sujuvasti ja turvallisesti myös talvella!

Talvipyöräilyn kannalta kriittistä on erityisesti sellaisten pyöräväylien kunnossapito, jotka kulkevat vilkkaiden autoväylien varrella, ja joille ei ole olemassa vaihtoehtoista reittiä. Esimerkki tällaisesta väylästä on Kulosaaren silta, jolla ajoradalle siirtyminen tai toinen reitinvalinta eivät ole vaihtoehtoja.

Helsingin tal­vi­hoi­don bud­jet­tiin on lisätty 450 000 eu­roa pyö­rä­tei­den tal­vi­kun­nos­sa­pi­don tehos­ta­mi­seen (http://bit.ly/Wlabvp). Tämä on hyvä alku, mutta ei vielä takaa talvikunnossapidon onnistumista. Resurssien lisäksi vaaditaan tehokkaita työmenetelmiä, toimenpiteiden oikea-aikaisuutta, tarkoituksenmukaisia koneita ja oikeaa asennetta. Talvikunnossapidon laatutasoon vaikuttaa myös se, miten pyöräväylät rakennetaan: esimerkiksi keskelle tietä pystytetty liikennevalotolppa hankaloittaa auraamista huomattavasti.

Tiistaina 12.2. Kriittinen pyöräretki vyöryy Kulosaaren sillalle muistuttamaan, että kyseessä on yksi tärkeimmistä kantakaupungin sisääntuloväylistä – myös talvella. Kokoonnumme klo 17.30 Pyöräkeskuksella Narinkkatorilla. Lähtö klo 18.00. Retki päättyy Vaasanaukiolle Kallioon. Tule mukaan näyttämään, että talvellakin pyöräillään!

Kriittisen pyöräretken reitti kartalla: http://goo.gl/maps/YM1BB
Lisätietoa Kaupunkifillari-blogissa.

3. Talvikilometrikisa käynnistyy 1.2.2013 – liity HePon joukkueeseen!

Talvikilometrikisa on kesäisin järjestettävän Kilometrikisan talviversio. Kisa on kaikille avoin ja maksuton leikkimielinen kilpailu, jolla innostetaan ihmisiä työmatkapyöräilyyn ja muuhun arkipyöräilyyn. Talvikilometrikisan tavoite on erityisesti kannustaa jatkamaan pyörällä liikkumista myös talvella.

Kilpailuun osallistutaan joukkueittain. Joukkueen jäsenet kirjaavat ylös pyöräilykilometrejään tavoitteenaan polkea kilpailun aikana niin paljon kuin mahdollista. Mukaan hyväksytään kaikki kisan aikana poljetut kilometrit niin työ kuin vapaa-ajan matkoistakin.

HePolla on totuttuun tapaan kisan tehosarjassa oma joukkue, johon kaikkien hepolaisten kannattaa liittyä. Ilmoittautuminen on jo avattu, joten voit liittyä HePon joukkueeseen vaikka heti osoitteessa http://www.kilometrikisa.fi/talvi/. Rekisteröitymiseen tarvitset HePon osallistumiskoodin: hepo8413

Talvikilometrikisa alkaa huomenna perjantaina 1.2. ja kestää 31.3. saakka. Kisassa arvotaan jälleen hienoja pyöräilypalkintoja ja kisan loputtua palkitaan ahkerimmat talvipolkijajoukkueet. Arvontapalkintoina mm. Tunturi CX700 Cyclocross-pyörä sekä Helkama V8-polkupyörä nastarenkain varusteltuna. Kisa on kaikille osallistujille maksuton ja sen järjestävät Pyöräilykuntien verkosto ry ja Suomi Pyöräilee kampanja.

4. Pyöräilyn hyödyt ja kustannukset Helsingissä selvitetty

Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston teettämän selvityksen mukaan lisäinvestoinnit kaupungin pyöräväyliin toisivat vuosittain miljoonien eurojen hyödyt terveysvaikutuksina ja aikasäästöinä. Lisärahalla saavutettava sujuvampi ja turvallisempi pyörätieverkosto saisi selvityksen mukaan helsinkiläiset tekemään yhä useamman matkan pyörällä auton tai joukkoliikenteen sijaan.

Selvitys tehtiin Helsingissä nyt ensimmäistä kertaa, sillä pyöräilyn myönteisten vaikutusten laskemiseksi ei ole ollut käytössä suomalaisiin olosuhteisiin muokattuja työkaluja. Tästä johtuen pyöräilyn vaikutuksia ei aikaisemmin ole pystytty ottamaan täysimääräisesti mukaan päätöksentekoon. Sen sijaan ulkomailla vastaavanlaisia tutkimuksia on tehty aiemminkin, esimerkiksi Tanskassa on laskettu, että pyöräilystä saavutettava hyöty on 1,22 kruunua kilometriä kohden, kun taas autoilu tuottaa yhteiskunnalle kustannuksia 0,69 kruunua kilometriltä.

Helsingissä nyt tehdyn selvitystyön mukaan pyöräteiden rakentamiseen vuosittain käytettävän rahamäärän nostaminen nykyisestä 5–7 miljoonasta 10 miljoonaan euroon vuosina 2013–2024 toisi 310 miljoonan euron hyödyt vuoteen 2054 mennessä. 20 miljoonan vuosittainen pyörätiebudjetti nostaisi hyödyt 774 miljoonaan euroon.

Yhteiskuntataloudelliset vaikutukset selvitettiin Liikenneviraston ohjeistuksen mukaisesti eli samoilla kriteereillä, joilla arvioidaan myös mm. tiehankkeiden ja joukkoliikennehankkeiden kannattavuutta. Pyöräväyläinvestointien vaikuttavuus on moninkertainen tavanomaisiin liikennehankkeisiin verrattuna.

Tiedote kaupunkisuunnitteluviraston sivuilla:
http://www.hel.fi/hki/Ksv/fi/Uutiset/pyorailyn_hyodyt_ja_kustannukset

Pyöräilyn hyödyt ja kustannukset Helsingissä -raportti (pdf 1,9 Mt)

5. Eurooppalainen sairaanhoitokortti tuo turvaa myös pyörämatkalla

Jos sairastut äkillisesti tai joudut tapaturmaan matkustaessasi Euroopassa, kannattaa mukana olla Eurooppalainen sairaanhoitokortti. Kortilla saa sairaanhoitoa EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä samalla hinnalla kuin kyseisessä maassa asuvat ihmiset.

HePon retkiaktiivit testasivat korttia Virossa. Lääkärissä käynti maksoi 3,25 euroa, eikä turhaa paperisotaa tarvittu.

Kortti on maksuton. Sen voivat tilata Kelasta kaikki Suomen sairausvakuutukseen kuuluvat henkilöt ja ne, joiden sairaanhoidon kustannuksista Suomi vastaa. Lisätietoa Kelan sivuilla.

6. Kysely Tammisalon liikenteen sujuvuudesta, vaarapaikoista ja kehittämistarpeista

Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto valmistelee Tammisalon liikenneturvallisuussuunnitelmaa. Alueella liikkuvilta halutaan kokemuksia liikenteen sujuvuudesta, vaarapaikoista ja kehitettävistä kohdista.

Kyselyyn voi vastata 10.2. asti. Kysely löytyy verkosta Kerro kartalla -palvelusta.

7. Ajankohtaisia linkkejä

  • HS 18.1.2013: ”Lumet pois pyöräteiltä lisärahalla
    Helsingin pyöräväylien talvihoitoon saatiin 450 000 euron lisäraha. Haastateltavana myös HePon puheenjohtaja Janne Nurminen.

Tagit:, , , , , ,