Jäsentiedote 3/2013

Hallituksen järjestäytymiskokouksen kuulumisia, HePon spinning-tunnit täyttymässä, Kirjoita juttu Polkijaan, Fillari-messut, Tieliikennelain kokonaisuudistus, Talvipyöräilykongressi…

Helsingin Polkupyöräilijät ry:n jäsentiedote – Viikko 3/2013
*********************************************************************

 1. HePon hallitus järjestäytyi
 2. Hallituksen kokouskuulumisia
 3. HePon spinning-tunnit täyttymässä
 4. HePolle Facebook-sivu
 5. Tarjoa juttua Polkijaan
 6. Tule esittelemään HePon toimintaa Fillari-messuille 8.-10.3.2013
 7. Periaatepäätös tieliikenteen turvallisuuden parantamisesta
 8. Talvipyöräilykongressi Oulussa 13.-14.2.2013
 9. Ideakilpailu Kävelyn ja pyöräilyn tietopankin verkkotunnuksesta
 10. Pyörällä päästään -näyttely Suomen käsityön museossa
 11. Ajankohtaisia linkkejä

*********************************************************************

1. HePon hallitus järjestäytyi

HePon hallitus järjestäytyi vuoden ensimmäisessä kokouksessaan 12.1.2013. Syyskokouksen päätöksen mukaisesti puheenjohtaja Janne Nurminen jatkaa toiselle kaksivuotiskaudelleen. Uusina jäseninä hallituksessa aloittivat Satu Leppänen ja Marjut Ollitervo, joka valittiin yhdistyksen varapuheenjohtajaksi. Sihteerinä jatkaa Laura Nurminen ja jäsenasioista vastaavana jäsensihteerinä jatkaa Timo Hast. Muut hallituksen jäsenet ovat Jari Kirjalainen, Otso Kivekäs, Satu Leppänen, Risto Mäentie ja Pekka Sirkiä. Yhdistyksen taloudenhoitajana ja kirjanpitäjänä jatkaa Jukka Heikkinen.

Miesten kuntopyöräilyvastaavana jatkaa Pekka Sirkiä. Naisten kuntopyöräilyvastaava ja retkivastaava varmistuvat myöhemmin keväällä. HePon kuntolenkkejä ja pyöräretkiä koskevat kyselyt voi lähettää osoitteisiin lenkit at hepo.fi ja retket at hepo.fi.

HePon edustajista muissa järjestöissä ja yhteistyöelimissä päätettiin seuraavaa: Janne Nurminen jatkaa Suomi Pyöräilee -työvaliokunnassa; Petri Sipilä jatkaa edustajana Pyöräilykuntien verkoston ja Helsingin Liikenneturvallisuusyhdistyksen hallituksissa; Timo Hast ja Otso Kivekäs jatkavat edustajina Suomen Liikenneliitossa ja Pekka Sirkiä jatkaa edustajana Suomen Pyöräilyunionissa.

Hallituksen jäsenten ja toimihenkilöiden yhteystiedot löytyvät kotisivuilta:
http://www.hepo.fi/yhdistys/hallitus-ja-toimihenkilot/

Uusi hallitus ja toimihenkilöt toivottavat kaikille hepolaisille hyvää alkanutta vuotta!

2. Hallituksen kokouskuulumisia

Järjestäytymiskokouksessa 12.1.2013 käsiteltiin henkilövalintojen ja rutiiniasioiden lisäksi mm. seuraavia aiheita:

 • Keskusteltiin kampanjoinnista uusien jäsenten houkuttelemiseksi.
 • Päätettiin vaihtaa HePon postiosoite toiseen postilokeroon, sillä tähän asti käytössä ollut järjestely on osoittautunut hankalaksi.
 • Keskusteltiin alkaneen vuoden tavoitteista ja tulevista tapahtumista. Päätettiin jatkaa 2013-toimintakalenterin työstämistä seuraavassa kokouksessa.
 • Hyvä työpaikka pyöräillä -projektiin tarvitaan uusi projektipäällikkö sekä uusia vapaaehtoisia työntekijöitä.
 • Demokratiapilotti: HePon hanke on valittu demokratiapilottikohteeksi, mutta kaupunki ei lähtökohtaisesti ole myöntämässä rahallista tukea demokratiapilottihankkeille. Janne Nurminen ja Petteri Nisula ovat käyneet asiasta neuvotteluita kaupungin kanssa 11.1.2013.
 • Päätettiin lähettää HePon edustaja Oulun talvipyöräilykongressiin. HePo maksaa edustajan osallistumismaksun. (Katso tiedotteen kohta 8.)
 • Keskusteltiin aamupalatapahtumien järjestelyistä. Jos liikuntalautakunnalta saadaan tapahtuma-avustusta, tapahtumia järjestetään kolme: 9.4., 14.5. ja 5.6. Selvitetään tarvetta hankkia hygieniapassit tapahtumajärjestelyihin osallistuville vapaaehtoisille sekä siihen liittyviä kustannuksia.
 • Päätettiin osallistua Fillari-messuille 8.-10.3. (Katso tiedotteen kohta 6.)
 • Lisäksi käsiteltiin mm. rahoitushakemuksia ja HePon spinning-tuntien budjettia sekä keskusteltiin uusista kotisivuista ja yhteistyökumppaneiden ja jäsenetujen hankkimisesta.

3. HePon spinning-tunnit täyttymässä

Ilmoittautumisia on vastaanotettu runsaasti ja iloksemme voimme todeta, että molemmat suunnitellut ryhmät, tiistain ”kisakuntoryhmä” ja torstain ”kuntoryhmä”, muodostuvat. Yhteensä vuoroja on varattu jo yli 70!

Torstain kuntoryhmään otetaan enää vain muutama osallistuja lisää. Kisakuntoryhmään sen sijaan mahtuu vielä mukaan.

Tunnit ovat vain HePon jäsenille. Ilmoittautuminen tapahtuu koko ohjelmasarjaan. Ilmoittautua voi yhteen tai molempiin ryhmiin. Koko ohjelmasarjan hinta on 75 euroa / henkilö / ryhmä.

Ryhmien kuvaukset ja ilmoittautuminen:
http://www.hepo.fi/ilmoittautumiset/spinning/

4. HePolle Facebook-sivu

HePolle on perustettu Facebook-sivu. Sivun käyttöönoton tarkoituksena on parantaa HePon näkyvyyttä Facebookissa ja Facebookin ulkopuolella. Sivu on kaikille avoin eli sen sisällön katselu ei edellytä
Facebook-tiliä.

Käy tykkäämässä HePon Facebook-sivusta osoitteessa:
http://www.facebook.com/helsinginpolkupyorailijat

HePolla on jo pitkään ollut Facebookissa myös varsin aktiivinen Facebook-ryhmä. Vaikka ryhmä on avoin, se ei näy Facebookin ulkopuolelle tai Facebookiin kirjautumattomille käyttäjille. Ryhmä säilyy jatkossakin ryhmän jäsenten omana kommunikaatiokanavana. Voit liittyä ryhmään osoitteessa:
http://www.facebook.com/groups/13314455505/

5. Tarjoa juttua Polkijaan

Polkija-lehden seuraava numero on tavoitteena julkaista huhti-toukokuussa. Lehteen otetaan vastaan pyöräilyaiheisia juttuja ja kuvia. Jos mielessäsi on pyöräilijöitä kiinnostava aihe, ajankohtainen
juttuidea, mielenkiintoinen henkilö tai pyöräilijöihin kohdistuva vääryys, joka pitäisi tuoda päivänvaloon, kirjoita aiheesta juttu tai tee henkilöhaastattelu ja lähetä se osoitteeseen polkija at hepo.fi! Ota
yhteyttä myös siinä tapauksessa, että olet valmis osallistumaan muulla tavoin lehden tekoon, tai haluat lisätietoja lehden tekemisestä.

6. Tule esittelemään HePon toimintaa Fillari-messuille 8.-10.3.2013

Vuosittaiset Fillari-messut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa Pasilassa 8.-10.3. Haluatko mukaan messuille esittelemään HePon toimintaa, kertomaan pyöräilystä monipuolisena liikkumismuotona ja houkuttelemaan lisää jäseniä HePoon? Tartu tilaisuuteen ja tule mukaan! Osallistuaksesi sinun ei tarvitse olla kaikkitietävä pyöräilyasiantuntija, vaan tärkeintä on reipas asenne ja mielenkiinto HePon toimintaa kohtaan. HePon esittelypisteellä ei tarvitse päivystää yksin, vaan tukena on aina muita hepolaisia. Vastineeksi läsnäolostasi saat vapaan pääsyn koko GoExpo-messujen tarjontaan.

Messut ovat avoinna seuraavasti:

 • perjantai 8.3. klo 12-19
 • lauantai 9.3. klo 10-18
 • sunnuntai 10.3. klo 10-17

Ilmoittautumiset ja lisätiedustelut Jarille (puh. 050 307 9673, jari.kirjalainen at hepo.fi). Kerrothan mikä päivä ja aika sopii sinulle parhaiten, niin jaetaan messuamisvuoroja! Lisätietoa messuista:
http://www.goexpo.fi

7. Periaatepäätös tieliikenteen turvallisuuden parantamisesta

Suomen hallitus hyväksyi 5.12.2012 periaatepäätöksen tieliikenteen turvallisuuden parantamisesta. Päätös sisältää kymmenen vastuullisuuden teesiä, jotka keskittyvät päihteettömään tieliikenteeseen, liikennevalvonnan lisäämiseen ja kehittämiseen sekä tieliikennesääntelyn ja hallinnon kehittämiseen. Pyöräilijöiden kannalta yksi keskeisimmistä teeseistä on tieliikennelain kokonaisuudistuksen käynnistäminen.

Liikenne- ja viestintäministeriön tiedote 5.12.2012:
http://valtioneuvosto.fi/ajankohtaista/tiedotteet/tiedote/fi.jsp?oid=371460

8. Talvipyöräilykongressi Oulussa 13.-14.2.2013

Oulussa järjestetään kansainvälinen talvipyöräilyyn keskittyvä kongressi 13.-14.2. Ensimmäistä kertaa järjestettävässä tapahtumassa perehdytään mm. pyöräväylien talvikunnossapitoon ja talvipyöräilyn turvallisuuteen sekä kuullaan kokemuksia lukuisista talvipyöräilykaupungeista ympäri maailman. HePoa tapahtumassa edustaa Satu Leppänen.

Kongressiohjelma ja muut lisätiedot: http://www.ibikeoulu.com/

9. Ideakilpailu Kävelyn ja pyöräilyn tietopankin verkkotunnuksesta

Kävelyn ja pyöräilyn kansallinen tietopankki kuuluu kävelyn ja pyöräilyn valtakunnallisen toimenpidesuunnitelman 2020 jatkotoimiin. Tietopankkiin kootaan tilastoja ja tutkimuksia, toiminta- ja ratkaisumalleja, suunnitteluohjeita ja suosituksia, suunnitteluratkaisu- ja kuvapankki sekä muuta alan ammattilaisten toisilleen tuottamaa sisältöä. Työn toteutuksesta ja koordinoinnista vastaa Pyöräilykuntien verkosto ja rahoituksesta Liikennevirasto.

Kävelyn ja pyöräilyn tietopankin verkkotunnuksesta on käynnistetty kaikille avoin ideakilpailu. Lähetä oma ehdotuksesi 31.1.2013 mennessä sähköpostitse Petteri Nisulalle (petteri.nisula at poljin.fi). Kirjoita sähköpostin aihekenttään ”Verkkotunnusidea”. Verkkotunnusehdotus ei saa sisältää skandinaavisia merkkejä (å, ä, ö) ja se tulee olemaan fi-päätteinen.

Voittaja palkitaan pinkillä Z-Bike Compact kaupunkipyörällä:
http://www.poljin.fi/verkkotunnus-palkinto

10. Pyörällä päästään -näyttely Suomen käsityön museossa

Pyörällä päästään -näyttelyssä kurvataan polkupyörien maailmaan. Mitä ovat chopperit ja lowriderit? Oleellisena osana näyttelyä ovat tämän päivän itserakennetut polkupyörät, niiden tekijät sekä viimeisimmät villitykset polkupyörien kustomoinnin maailmasta. Näyttelyssä esitellään myös polkupyöräilyn historiaa yli sadan vuoden ajalta 1800-luvun lopun korkeapyöräisestä velocipedistä nykyaikaiseen sähköavusteiseen pyörään.

Näyttely on avoinna Suomen käsityön museossa Jyväskylässä 26.5. asti. Näyttelyyn liittyy tapahtumia, joissa voi tavata erilaisia pyöräosaajia. Esimerkiksi 23.1. voi tutustua nojapyörän rakentamiseen.
Lisätiedot: http://www.craftmuseum.fi/nayttelyt/13_pyoralla_paastaan.htm

11. Ajankohtaisia linkkejä

 • Nelosen uutiset 8.1.2013: ”Pyöräilijöistä joka kymmenes jatkaa fillarointia läpi vuoden tuiskusta ja pakkasesta piittaamatta”
  Liikenneministeriön tutkimuksen mukaan neljännes pyöräilijöistä ajaisi myös talvella, mikäli tiet olisivat paremmassa kunnossa. Haastateltavana myös HePon puheenjohtaja Janne Nurminen.
  http://www.ruutu.fi/ohjelmat/nelosen-uutiset/2013-01-08 (kohdasta 13:00 alkaen)
 • Yle uutiset 10.1.2013: ”Talvipyöräily on tahtolaji
  Lahden kaupungin tavoitteena on kaksinkertaistaa pyöräilyn kulkutapaosuus vuoteen 2017 mennessä.

Tagit:, , , , , , , , , , , , , ,