Jäsentiedote 50/2012

Syyskokous ja pikkujoulut, Polkija julkaistu, Pyöräilyjärjestöjen yhteistyötapaaminen, Suunnitteluohjetyöpaja, HePo Eettisillä joulumarkkinoilla, Helsinkiläisten liikkumistottumukset, Koehenkilöksi pyöräilytutkimukseen…

Helsingin Polkupyöräilijät ry:n jäsentiedote – Viikko 50/2012
*********************************************************************

 1. Syyskokous ja pikkujoulut tänään 14.12. klo 18.00
 2. Polkija-lehden uusin numero julkaistu
 3. Pyöräilyjärjestöjen tapaamisessa keskusteltiin yhteistyön laajentamisesta
 4. Liikenneviraston työpajassa työstettiin uutta suunnitteluohjetta
 5. HePon T-paidat myynnissä Eettisillä joulumarkkinoilla 15.-16.12.2012
 6. Pyöräilyn osuus kasvussa Helsingissä
 7. Haetaan koehenkilöitä pyöräilytutkimukseen
 8. Wattbike Cupin ensimmäinen osakilpailu ajettiin viime sunnuntaina
 9. Ajankohtaisia linkkejä

*********************************************************************

1. Syyskokous ja pikkujoulut tänään 14.12. klo 18.00

Tervetuloa HePon sääntömääräiseen syyskokoukseen tänään perjantaina 14.12. klo 18.00 alkaen Kulmahuoneelle (Siltasaarenkatu 15). Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat, kuten toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä jäsenmaksun suuruus vuodeksi 2013. Lisäksi valitaan hallituksen puheenjohtaja ja hallituksen jäsenet erovuoroisten tilalle. Sääntömääräisten asioiden lisäksi kokouksessa käsitellään luottamushenkilöiden palkkioperusteet.

Syyskokouksen jälkeen vietetään pienimuotoisesti HePon pikkujouluja. Luvassa vapaata seurustelua sekä pientä tarjoilua. Tilaisuuden yhteydessä on myynnissä HePon puuvillaisia T-paitoja (15 euroa), Suomen Pyöräily Nousuun -kampanjan avaimenperiä (5 euroa) sekä Ilkka Järvimäen Pyöräilijän kunto-opasta (20 euroa).

Katso kokoukseen ja myytävien tuotteiden lisätiedot Facebookista:
http://www.facebook.com/events/467193533317326/

2. Polkija-lehden uusin numero julkaistu

HePon Polkija-jäsenlehden tuorein numero on julkaistu. Kyseessä on teemanumero, jonka aiheina ovat pyöräilyn turvallisuus, onnettomuudet, oikeusjutut ja pyörävarkaudet. Näiden aiheiden ohella lehti tarjoaa myös pyöräilyyn liittyviä mukavia uutisia, konferenssikuulumisia, tapahtumakuvauksia ja hauskoja retkikertomuksia.

Lataa lehden sähköinen versio tästä (pdf):
http://www.hepo.fi/polkija/download.php?year=2012&month=12

Lehden saa halutessaan joko sähköisenä tai paperiversiona. Mikäli haluat muuttaa lehden toimitustapaa jatkossa, ota yhteyttä jäsensihteeriin (jasensihteeri at hepo.fi). Lehden paperiversiota jaetaan myös HePon jäsentilaisuuksissa, messuilla ja muissa tapahtumissa, joissa HePo on esillä.

Seuraava Polkija-lehti pyritään julkaisemaan jo kevään 2013 aikana. Mikäli sinua kiinnostaa olla mukana tekemässä pyöräilyn kulttuurilehteä, ota yhteyttä toimitukseen (polkija at hepo.fi).

3. Pyöräilyjärjestöjen tapaamisessa keskusteltiin yhteistyön laajentamisesta

Suomalaisten pyöräilyjärjestöjen edustajat järjestivät tapaamisen 13.12. Mukana tapaamisessa oli edustajia HePosta, Tampereen polkupyöräilijöistä, Jyväskylän Pyöräilyseurasta ja Pyöräilykuntien verkostosta. Tapaamisessa keskusteltiin ”30 km/h – Katuympäristö elävämmäksi” -kansalaisaloitteesta, tieliikennelainsäädännön kokonaisuudistuksesta ja pyöräilyseurojen ottamisesta mukaan liikennepoliittiseen pyöräilynedistämistyöhön.

”30 km/h – Katuympäristö elävämmäksi” -kansalaisaloitteesta kerrottiin edellisessä jäsentiedotteessa. Aloitteella on englanninkielinen kotisivu, ja seuraavaksi tavoitteena on tehdä sivustosta suomenkielinen kieliversio valtakunnallista kampanjaa varten. Aloitteen englanninkielinen kotisivu: http://en.30kmh.eu/

Tapaamisessa keskusteltiin erityisesti keinoista saada kilpa- ja kuntopyöräilyyn keskittyviä pyöräilyseuroja liittymään mukaan pyöräilypoliittiseen vaikuttamistyöhön. Jatkossa yhteydenpitoa ja tiedottamista järjestöjen välillä onkin tarkoitus tiivistää.

4. Liikenneviraston työpajassa työstettiin uutta suunnitteluohjetta

Liikennevirasto on yhdessä Suomen Kuntaliiton, kuntien ja muiden sidosryhmien kanssa päivittämässä valtakunnallista Jalankulku- ja pyöräilyteiden suunnitteluohjetta. Ohjetta on laadittu osio kerrallaan ja sitä on kommentoinut laaja sidosryhmäjoukko, johon kuuluvat pyöräilijöiden edustajina HePo, Tampereen polkupyöräilijät ja Jyväskylän Pyöräilyseura.

Torstaina 13.12. järjestettiin työpaja, jossa käsiteltiin suunnitteluohjeen liittymät-osiota. Työpajan tavoitteena oli selvittää eri toimijoiden näkemyksiä parhaista, Suomeen soveltuvista ratkaisuista. Työpajassa pohdittiin pienryhmissä erilaisiin risteyksiin parhaiten sopivia pyöräilyn ja jalankulun järjestelyitä. Lisäksi kuultiin Ari Liimataisen (Liikennevirasto) ja Reijo Vaaralan (Ramboll) esitykset suunnitteluohjeen uusimisesta, Kalle Vaismaan (TTY / Verne) esitys parhaista eurooppalaisista käytännöistä ja Mikko Karhusen (LVM) esitys lainsäädännöstä. HePoa työpajassa edusti Olli Pottonen.

5. HePon T-paidat myynnissä Eettisillä joulumarkkinoilla 15.-16.12.2012

HePo esittelee toimintaansa tulevana viikonloppuna 15.-16.12. järjestettävillä Eettisillä joulumarkkinoilla Helsingin Postitalolla. Tapahtuma on avoinna lauantaina 15.12. klo 11-19 ja sunnuntaina 16.12. klo 12-18. Tervetuloa piipahtamaan HePon esittelypisteelle!

HePo myy tapahtumassa puuvillaisia T-paitoja, joihin on painettu HePon uusi logo sekä yhdistyksen nimi suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Paitoja saa keltaisina tai tummanruskeina. Paidan hinta on 15 euroa. Tapahtumassa voi maksaa vain käteisellä, varaathan tasarahan mukaan. Paitamallit:
https://www.hepo.fi/uploads/images/asusteet/hepo-tpaita.jpg

Eettisille joulumarkkinoille osallistuu kymmeniä järjestöjä, tuottajia ja yrittäjiä, joiden toiminnassa ja tuotteissa näkyvät eettiset periaatteet kuten kestävä kehitys, ympäristönsuojelu sekä eläinten oikeudet. Tapahtuman järjestää Eläinoikeusyhdistys Fauna ry yhdessä Helsingin Maan ystävien ja Animalian kanssa.

Lisätiedot, näytteilleasettajat ja tapahtuman ohjelma: http://www.eettisetjoulumarkkinat.net/

6. Pyöräilyn osuus kasvussa Helsingissä

Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston teettämän tutkimuksen mukaan pyöräilyn kulkutapaosuus on kasvanut Helsingissä vuoteen 2010 verrattuna. Marraskuussa julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin 7-79-vuotiaiden helsinkiläisten liikkumistottumuksia kaupungin sisäisillä matkoilla. Pyöräilyn osuus on kasvanut 9 prosentista 11 prosenttiin. Työmatkoilla kasvu on ollut vielä suurempi, pyöräilyn osuus on noussut 14 prosentista 18 prosenttiin. Kantakaupungissa kasvu on ollut voimakkaampaa kuin esikaupunkialueilla.

Helsinkiläisten liikkumistottumukset 2012 -raportti (pdf 479 kt)

7. Haetaan koehenkilöitä pyöräilytutkimukseen

Helsingin yliopiston Liikennetutkimusyksikkö etsii pyöräilytutkimukseen koehenkilöitä, jotka pyöräilevät joko runsaasti tai hyvin vähän. Koe itsessään ei sisällä pyörällä ajoa, vaan se suoritetaan kokonaan Liikennetutkimusyksikön laboratoriossa (Siltavuorenpenger 1 A). Tutkimus vie aikaa noin tunnin verran, ja vaivanpalkaksi koehenkilö saa yhden Finnkinon leffalipun.

Sovellut koehenkilöksi, jos:

 1. Sinulla on normaali tai normaaliksi korjattu näkö; kokeessa voi käyttää piilolinssejä, mutta ei silmälaseja.
 2. Olet viimeisen kahden vuoden aikana (lumettomana aikana) joko pyöräillyt keskimäärin ainakin kaksi kertaa viikossa Helsingin kantakaupungin alueella tai pyöräillyt harvemmin kuin kerran kuussa etkä ole koskaan pyöräillyt aktiivisesti Helsingin kantakaupungin alueella.
 3. Opit pyöräilemään alle 10-vuotiaana.

Mittaukset suoritetaan 17.12.2012-13.1.2013 kello 8-17 välillä, mutta myös muista ajoista voidaan sopia. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä Sanna-Kaisa Talolaan (sanna-kaisa.talola at helsinki.fi). Kerro samalla myös, kuulutko paljon vai vähän pyöräilevien ryhmään.

8. Wattbike Cupin ensimmäinen osakilpailu ajettiin viime sunnuntaina

Wattbike Cupin ensimmäinen osakilpailu käytiin viime sunnuntaina 9.12. Helsingin Liikuntamyllyssä. 4 km pikamatkaa oli ajamassa myös hepolaisia.

Tänä vuonna ajettava kilpailusarja on kolmas Wattbike Cup Suomessa. Ensimmäinen ajettiin vuonna 2011, jolloin ajettiin myös ensimmäinen virallinen Wattbiken Suomen mestaruuskilpailu 10 kilometrin matkalla. Tänä vuonna SM-arvosta ajetaan lisäksi 4 km matkalla.

Lisätietoa osoitteesta http://wattbike.com/fi/

9. Ajankohtaisia linkkejä

 • HS 4.12.2012: ”Helsinki haluaa lisää Baanoja
  Helsingin teettämä tutkimus osoittaa, että yhden euron panostus pyöräilyn edistämiseen tuottaa kahdeksan euron hyödyt.
 • HKR:n tiedote 12.12.2012: ”Tutustu Teollisuuskadun tulevaisuuteen
  Teollisuuskadun läntisen jatkeen suunnitelmia esitellään tiistaina 18.12.2012 klo 17-19 Pasilan kirjaston auditoriossa (Rautatieläisenkatu 8, sisäänkäynti Kellosilta 9).
 • Poljin-lehden numerossa 6/2012 ajankohtaisten pyöräilyuutisten lisäksi aiheina mm. Malmön nousu pyöräilykaupungiksi, Eindhovenin riippuva kiertoliittymä, Tampereen pyöräilykampanja ja Vanhojen Velojen kymmenvuotinen taival. http://www.poljin.fi/Poljin_6-12_light.pdf

Tagit:, , , , , , , , , , , , , , ,