Jäsentiedote 44/2012

29 valtuutettua allekirjoittanut Pyöräilymanifestin, Liikennetyöryhmän tapaaminen, Kuvakilpailun tulokset, Talvipyöräilykauden avaus, Ajankohtaisia suunnitelmia ja tapahtumia, HePo Mountain Special…

Helsingin Polkupyöräilijät ry:n jäsentiedote – Viikko 44/2012
*********************************************************************

 1. Pyöräilymanifestin allekirjoittaneista 29 valtuustoon
 2. Liikennetyöryhmän suunnittelutapaaminen marraskuussa
 3. HePon valokuvauskilpailun 2012 tulokset
 4. HePo mukana hakemuksessa Vapaaehtoistyön neuvottelukuntaan
 5. Tule esittelemään HePoa Vapaaehtoistyön messuille 28.11.2012
 6. HePo kommentoi Mechelininkadun ja Koivusaaren suunnitelmia
 7. Talvipyöräilykausi avataan Pyöräkeskuksen tapahtumassa 1.12.2012
 8. Kriittiset pyöräretket jatkuvat läpi talven
 9. HePo mukaan Eettisille joulumarkkinoille?
 10. HePon hiekkatielenkit käynnissä – ensi lauantaina HePo Mountain Special
 11. Velo-city ja ECOMM 2012 -seminaarin esitykset verkossa
 12. Äänestä Parkkiruututeline vuoden liikuntatuotteeksi 2012
 13. Ajankohtaisia linkkejä

*********************************************************************

1. Pyöräilymanifestin allekirjoittaneista 29 valtuustoon

HePon pyöräilymanifestin 2012 allekirjoitti ennen kuntavaaleja yhteensä 251 ehdokasta, joista 29 pääsi valtuustoon. Reilu kolmannes yhteensä 85 valtuutetusta on siis HePon tavoitteiden takana. Allekirjoittaneista 11 on vihreitä, 5 SDP:läisiä, 4 vasemmistoliittolaisia, 3 kokoomuslaisia, 3 perussuomalaisia, 2 RKP:läisiä ja 1 SKP:läinen.

Manifestin allekirjoittaneista valtuutetuista viisi on myös HePon jäseniä. Yksi heistä on HePon varapuheenjohtaja Otso Kivekäs, joka pääsi ensikertalaisena valtuustoon muhkealla 1863 äänen saaliillaan. Onnittelut Otsolle!

Manifestin jatkotoimia suunnitellaan parhaillaan, ja tavoitteena on saada lisää allekirjoittajia valtuutettujen joukosta. Myös Espoota ja Vantaata koskevia tavoitteita sisältäviä kaupunkikohtaisia pyöräilymanifesteja on suunniteltu.

Helsinkiä koskeva HePon Pyöräilymanifesti 2012 julkistettiin 9.10. ja sen tarkoituksena oli nostaa pyöräily kuntavaalien näkyväksi teemaksi Helsingissä. Nyt vaalien jälkeen tavoitteena on saada valtuutetut sitoutumaan kaupungin tavoitteisiin kasvattaa pyöräilyn kulkutapaosuus 15 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä.

Lisätietoa manifestista ja allekirjoittaneiden nimet löytyvät osoitteesta:
http://www.hepo.fi/manifesti2012/

Lista Helsingin uusista valtuutetuista löytyy kaupungin sivuilta.

2. Liikennetyöryhmän suunnittelutapaaminen marraskuussa

HePon liikennepoliittinen työryhmä laatii muistutuksia ja muita kannanottoja ajankohtaisista suunnitelmista sekä seuraa muita pyöräilijöiden asemaa koskevia ajankohtaisia asioita. Keskustelua käydään sähköpostilistalla.

Työryhmä suunnittelee live-tapaamista marraskuulle. Tapaamisen asialistalla ovat Pyöräilymanifestin jatkotoimet, Helsingin pyöräilyn edistämissuunnitelman kommentointi, työryhmän sähköpostilistalla keskustelua herättänyt reunakiviasia sekä ECF:n vierailu Helsingin Velo-city-hakemukseen liittyen. Tapaamiseen ovat tervetulleita kaikki HePon jäsenet.

Mikäli kiinnostuit, merkkaa itsellesi sopivat ajat Doodleen tapaamisajankohdan sopimiseksi: http://doodle.com/8etnw33u6t6edkk7. Tämä auttaa myös arvioimaan tapaamisen osallistujamäärää. Jos et ole työryhmän sähköpostilistalla, ilmoita sähköpostiosoitteesi Timolle (timo.hast at hepo.fi), jotta voimme tiedottaa tapaamisajankohdasta. Ilmoittaudu Timolle myös siinä tapauksessa, että haluat liittyä työryhmän sähköpostilistalle.

Tapaamisen asiasisältöä hahmotellaan yhteisöllisesti Tieken etherpad-alustalla osoitteessa
http://muistio.tieke.fi/3cYRBJPe2K.

3. HePon valokuvauskilpailun 2012 tulokset

Jäsentiedotteessa 31/2012 julistettiin pyöräilyaiheinen valokuvauskilpailu kuvien saamiseksi HePon käyttöön esimerkiksi Polkijaan, kotisivuille ja esitteisiin. Kilpailuaika oli 3.-31.8. Kilpailun suosio jäi melko vähäiseksi, mutta taso oli siitä huolimatta korkea. Kilpailuun osallistui viisi kuvaajaa yhteensä kymmenellä eri kuvalla. Nelihenkinen raati valitsi kuvista voittajan sekä kaksi muuta kuvaa julkaistavaksi Polkijassa.

Kilpailun pääpalkinnon 75 euron lahjakortin voitti Merja Ojala tunnelmallisella ja alkuvoimaisella auringonlaskukuvallaan ”Polkupyörä kesäillassa”. Toiseksi sijoittui Niina Juuti täydellisen hetken tavoittaneella urbaanilla otoksellaan ”Sumuisen aamun polkija”. Kolmannelle sijalle ylsi Ritva Jumppanen retkipyöräilyn realismia kuvanneella maantiepölyntäyteisellä kuvallaan ”Pyöräilyn ihanuutta Latviassa”.

Kuvat julkaistaan Polkija-lehdessä tänä syksynä.

4. HePo mukana hakemuksessa Vapaaehtoistyön neuvottelukuntaan

Helsingin kaupungin vapaaehtoistyön neuvottelukunta on Helsingin kaupunginhallituksen vuonna 1986 perustama toimielin, jossa on mukana poliittisia luottamusmiehiä, kaupungin virkamiehiä sekä kansalaisjärjestöjen edustajia. Neuvottelukunnan keskeinen tehtävä on myönteisten asenteiden ja edellytysten luominen vapaaehtoistyölle.

Lisäksi neuvottelukunnan tehtävänä on edistää Helsingin kaupungin ja vapaaehtoisyhteisöjen välistä yhteistoimintaa, tukea vapaaehtoistyötä, joka täydentää kaupungin virallisia organisaatioita, edistää Helsingin kaupungin alueella toimivien vapaaehtoisyhteisöjen toimintamahdollisuuksia, tehdä kaupunginhallitukselle aloitteita ja esityksiä sekä antaa lausuntoja vapaaehtoistyötä koskevissa asioissa.

Neuvottelukunnan jäsenet nimitetään kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Jäseninä on tähän mennessä ollut useiden eri alojen järjestöjä, mutta ympäristöjärjestöjen edustaja on puuttunut. HePo on kutsuttu mukaan ympäristö- ja eläinsuojelujärjestöjen ryhmittymään, joka on jättänyt hakemuksen yhden yhteisen edustajan saamiseksi neuvottelukuntaan seuraavaksi kaksivuotiskaudeksi 2013-2014. HePon lisäksi hakemuksessa ovat mukana Animalia, Dodo, Helsingin luonnonsuojeluyhdistys, Helsingin Seudun Lintutieteellinen Yhdistys Tringa, Natur och Miljö ja Virtavesien hoitoyhdistys.

Lisätietoa vapaaehtoistyön neuvottelukunnasta: http://www.vapaaehtoistoiminta.fi/

5. Tule esittelemään HePoa Vapaaehtoistyön messuille 28.11.2012

HePo esittelee toimintaansa Vapaaehtoistyön messuilla keskiviikkona 28.11. klo 13-18. Messupaikkana on Helsingin Vanha Ylioppilastalo (Mannerheimintie 3). Messuille tarvitaan vielä muutamia henkilöitä kertomaan, millaisia vapaaehtoistyön muotoja HePolla on tarjolla. Jos haluat tulla esittelemään HePon toimintaa, ilmoittaudu Timo Hastille mahdollisimman pian (puh. 050 517 8736, timo.hast at hepo.fi).

Vapaaehtoistyön messut ovat Kansalaisareena ry:n järjestämä tapahtuma, jossa esitellään pääkaupunkiseudun vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksia. Messuilla järjestöt voivat rekrytoida uusia vapaaehtoistyöntekijöitä mukaan toimintaansa. Lisätietoa messuista:
http://www.kansalaisareena.fi/menumessut/

6. HePo kommentoi Mechelininkadun ja Koivusaaren suunnitelmia

Mechelininkadulle suunnitellaan uusia pyöräliikenteen järjestelyitä, jotka perustuvat yksisuuntaisiin pyöräteihin ja -kaistoihin. Pyöräväylät on tarkoitus toteuttaa kadun peruskorjauksen yhteydessä, jonka on suunniteltu alkavan ensi vuonna. Katusuunnitelmaluonnos oli kommentoitavana 18.-31.10. ja se koskee Mechelininkatua välillä Hietaniemenkatu – Nordenskiöldin aukio.

Yksisuuntaiset pyöräväylät lisäävät pyöräilyn sujuvuutta ja turvallisuutta, ja pääpiirteissään Mechelininkadun suunnitelma onkin moitteeton. HePo jätti suunnitelmaluonnoksesta kuitenkin kommentin, jossa esitettiin muutoksia joihinkin yksityiskohtiin.

HePo kommentoi vast’ikään myös Koivusaaren osayleiskaavaluonnosta, joka oli nähtävillä 15.10.-2.11. Koivusaareen suunnitellaan noin 4000 asukkaan ja reilun 2000 työpaikan kaupunginosaa, jota varten Länsiväylälle suunnitellaan uutta liittymää. Liittymän kohdalla nykyisin suoraan kulkeva pyörätie joutuisi kiertoreitille.

HePon kommenteissa korostetaan, että kaupungin asettamien liikennepoliittisten tavoitteiden mukaisesti Koivusaaren läpi kulkevasta pyörätiestä tulee tehdä laadukas. Tämä tarkoittaa suoraa reittiä, jolla korkeuserot on minimoitu.

HePon kannanotot Mechelininkadun ja Koivusaaren suunnitelmiin löytyvät HePon kotisivuilta.

7. Talvipyöräilykausi avataan Pyöräkeskuksen tapahtumassa 1.12.2012

Helsingin kaupunki järjestää yhteistyössä HePon kanssa talvipyöräilytapahtuman Pyöräkeskuksella lauantaina 1.12. Tapahtuman sisältöä suunnitellaan vielä, mutta alustavien tietojen mukaan luvassa on talvirenkaiden vaihtoa, talvipyöräilyopastusta sekä keskustelua talvikunnossapidosta kaupungin virkamiesten kanssa. Tapahtuman päätteeksi luvassa on talviajokoulutus, johon kuuluu käytännön pyöräilyosuus kantakaupungin katuverkossa.

Paikalle toivotaan vapaaehtoisia hepolaisia esimerkiksi avustamaan renkaanvaihdossa sekä kertomaan, mitä talvipyöräily vaatii pyöräilijältä (vaatetus, varusteet, nastarenkaat ym.). Tapahtuma pidetään alustavasti klo 12-15. Jos olet halukas olemaan mukana tapahtumassa, ilmoittaudu sähköpostitse osoitteeseen info at hepo.fi.

8. Kriittiset pyöräretket jatkuvat läpi talven

Kriittisiä pyöräretkiä ajetaan talvikaudellakin totuttuun tapaan joka kuun toinen tiistai, seuraavan kerran siis 13.11. Muut talvikauden Kriittiset ajetaan 11.12., 8.1., 12.2. ja 12.3. Tapaaminen aina klo 17:30 Pyöräkeskuksella, Narinkka-torilla. Lähtö klo 18.

Talvikauden Kriittisillä pyöräretkillä ajetaan pääsääntöisesti ilman poliisisaattuetta liikennesääntöjä noudattaen. Retken reitti ja päätepiste päätetään ennen liikkeellelähtöä tilanteen mukaan. Joko helmi- tai maaliskuussa järjestetään mahdollisesti suurempi ”Kunnossapitokriittinen pyöräretki”, jolla tuodaan esiin talvikunnossapidon ongelmia.

Marraskuun Kriittinen pyöräretki Facebookissa: http://fi-fi.facebook.com/events/424058644312863/

9. HePo mukaan Eettisille joulumarkkinoille?

Edellisessä jäsentiedotteessa 42/2012 ilmoitimme HePon mahdollisuudesta osallistua Eettisille joulumarkkinoille, mikäli esittelypöydän taakse löytyy riittävästi kiinnostuneita. Yhteydenottoja on tullut muutamia, mutta tapahtumaan tarvitaan edelleen lisää vapaaehtoisia ennen kuin HePon osallistuminen voidaan varmistaa.

Tapahtuma on kaksipäiväinen ja se on yleisölle avoinna lauantaina 15.12. klo 11-19 ja sunnuntaina 16.12. klo 12-18. Mikäli olisit valmis päivystämään kyseisenä viikonloppuna vähintään parin tunnin jakson HePon esittelypöydän takana, ota yhteyttä lähettämällä sähköpostia osoitteeseen info at hepo.fi mahdollisimman pian.

Eettiset joulumarkkinat järjestetään Helsingin ydinkeskustassa Postitalolla. Tapahtumaan odotetaan yhteensä 60 järjestöä, tuottajaa ja yrittäjää, joiden toiminnassa ja tuotteissa näkyvät eettiset periaatteet kuten kestävä kehitys, ympäristönsuojelu sekä eläinten oikeudet. Tapahtuman järjestää Eläinoikeusyhdistys Fauna ry yhdessä Helsingin Maan ystävien ja Animalian kanssa.

Lisätietoa: http://www.eettisetjoulumarkkinat.net

10. HePon hiekkatielenkit käynnissä – ensi lauantaina HePo Mountain Special

HePon kuntoilijoille tarkoitettuja cyclocross-lenkkejä ajetaan lauantaisin 13.10.-15.12. Lenkit lähtevät Maunulan majalta kello 10.30 ja kestävät noin 3-4 tuntia.

Ensi lauantaina 10.11. on vuorossa perinteinen 5 mäen HePo Mountain Special. Ensin suunnataan Herttoniemen porrasnousuille, jonka jälkeen yli 60 metrin korkeuteen kohoavalle Vuosaaren täyttömäelle. Sitten ovat vuorossa lyijyisistä maamassoista kasattu Kivikon täyttömäki, Malminkartanon huippu (Stadin korkein paikka) ja lopuksi Paloheinän nousu.

Lisätiedot ja ohjeita Fillarikalenterissa: http://www.fillarikalenteri.fi/eventinstance/1243/2012-11-10

11. Velo-city ja ECOMM 2012 -seminaarin esitykset verkossa

Pyöräilyn ja liikkumisen ohjauksen konferenssien antia tarjoiltiin kansallisessa Velo-city ja ECOMM 2012 -jälkiseminaarissa Helsingissä 24.10. Seminaarissa nostettiin esille mm. pyöräilyn markkinointi, lasten pyöräily, pyöräilyn pikatiet ja työpaikkojen liikkumisen ohjaus.

Seminaarin kaikki esitykset voi ladata Motivan sivuilta ja seminaarin videotallenteet voi katsoa osoitteessa http://www.fillariavaruus.fi/?p=1974.

Vancouverin Velo-city-konferenssin alkuperäiset esitykset löytyvät osoitteesta
http://www.velo-city2012.com/downloads. Esitysten katseluun tarvitaan salasana, joka on veloyvr2012. ECOMM 2012 -konferenssin alkuperäiset esitykset löytyvät osoitteesta
http://www.epomm.eu/ecomm2012/.

12. Äänestä Parkkiruututeline vuoden liikuntatuotteeksi 2012

Cyclehoop Parkkiruututeline on auton parkkiruudun verran tilaa vievä pyöräteline, johon mahtuu kymmenen polkupyörää. Telinettä voi bongata Tampereella sinisenä ja vihreänä sekä Helsingissä oranssina, pinkkinä, hopeisena ja vihreänä. Lisätietoa Parkkiruututelineestä:
http://www.valpastin.fi/tuotteet.html?id=0/2

Parkkiruututeline on ehdolla Vuoden Liikuntatuotteeksi 2012. Kilpailun muut ehdokkaat löytyvät osoitteesta http://www.vuodenliikuntatuote.fi, missä voit myös äänestää omaa suosikkiasi. Äänestää voi maaliskuun alkuun asti, ja tulokset julkistetaan 8.3.2013 GoExpon-messujen yhteydessä.

Vuoden Liikuntatuote -kilpailun järjestää Kuortane Testing Lab. Kilpailu järjestetään vuosittain ja sen tavoitteena on nostaa tuotekehityksen tasoa ja saada esille alan parhaita tuotteita.

13. Ajankohtaisia linkkejä

 • CO2-raportin Ilmastouutiset 17.10.2012: ”Pahvipyörä voi muuttaa maailman
  Israelilainen keksijä on kehittänyt kokonaan pahvisen polkupyörän, jota tullaan kauppaamaan halvimmillaan noin 20 eurolla.
 • 28.10.2012: HePo MTB: Reitti 2000. Viime sunnuntaina 28.10. ajettiin jo kolmantena syksynä peräkkäin Reitti 2000 HePo-lenkkinä. 100 km vaellusreitin kiertäminen pyörällä kesti taukoineen 7,5 tuntia. Nimimerkin Rhubarb tunnelmavideo reissulta: http://vimeo.com/52332672
  Ajettu reitti kartalla: http://connect.garmin.com/activity/237913897 (vpreponen)
 • Polkupyöräsimulaattori: http://bicyclesim.ekokumppanit.fi
  Polkupyöräsimulaattori on Ekokumppanit Oy:n työntekijä Juho Teperin toteuttama prototyyppi web-sovelluksesta, jonka avulla voi polkea eri puolilla maailmaa Googlen StreeView-näkymiä hyväksi käyttäen. InMind Production Oy:n videossa demotaan ohjelmistoa yhdistettynä pyörään (kohdasta 1:26 alkaen): http://www.youtube.com/watch?v=-yGiUWN0XuM
 • HSL:n Matka-aikakartasta näet, kuinka nopeasti määrittelemäsi paikat ovat saavutettavissa joukkoliikenteellä, kävellen tai pyörällä. Kartalta näkee myös, kuinka pitkälle pääset eri kulkumuodoilla tietyn minuuttimäärän kuluessa. http://mak.hsl.fi/

Tagit:, , , , , , , , , , , , , , , , , ,