Jäsentiedote 42/2012

Pyöräilymanifestilla 214 allekirjoittajaa, Helsinki ehdolla Velo-city-isännäksi, HePo mukaan Vapaaehtoistyön messuille, Alennusta kinnerin vuokrasta, Talvikauden retket ja lenkit, Helsingille suunnitelma pyöräilyn edistämiseksi…

Helsingin Polkupyöräilijät ry:n jäsentiedote – Viikko 42/2012
*********************************************************************

 1. HePon pyöräilymanifestilla jo 214 allekirjoittajaa
 2. Helsinki ehdolla vuoden 2015 Velo-cityn isäntäkaupungiksi
 3. Tule esittelemään HePoa Vapaaehtoistyön messuille 28.11.2012
 4. HePo mukaan Eettisille joulumarkkinoille?
 5. Uusi jäsenetu: alennusta kinnerin vuokrasta
 6. HePon sunnuntairetket jatkuvat syys- ja talvikaudellakin
 7. HePon hiekkatielenkit ajetaan lauantaisin Maunulan majalta
 8. Shift Happens! Critical Mass at 20 -kirja julkaistu
 9. HePo Ryhmien voima -esiselvityksessä
 10. Helsinki laatii suunnitelman pyöräilyn edistämiseksi
 11. Kilometrikisa päättyi ennätyslukemiin
 12. Haetaan ohjaajia Fillarinappulakouluun
 13. Hyvinvoiva kunta – arkiliikunnan olosuhdeseminaari 15.11.2012
 14. Ajankohtaisia linkkejä

*********************************************************************

1. HePon pyöräilymanifestilla jo 214 allekirjoittajaa

HePon Pyöräilymanifesti 2012 julkistettiin 9.10. Pyöräkeskuksella Kriittisen pyöräretken yhteydessä. Manifestin tarkoituksena on nostaa pyöräily kuntavaalien näkyväksi teemaksi Helsingissä ja saada kuntavaaliehdokkaat sitoutumaan kaupungin tavoitteisiin kasvattaa pyöräilyn kulkutapaosuus 15 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä.

Manifestissa esitetyt konkreettiset toimet tavoitteiden saavuttamiseksi ovat:

 1. Hämeentielle ja Mannerheimintielle on tehtävä nykyaikaiset pyörätiet koko kadun pituudelta ensi tilassa.
 2. Reunakivien rakentaminen pyöräteiden poikki on lopetettava ja vanhat risteykset korjattava.
 3. Pyöräteiden opastus on laitettava kuntoon.
 4. Helsinkiin pitää saada kaupunkipyöräjärjestelmä.

Tähän mennessä 214 ehdokasta on allekirjoittanut manifestin. Lisätietoa manifestista ja allekirjoittaneiden nimet löytyvät osoitteesta: http://www.hepo.fi/manifesti2012/. Listaa päivitetään päivittäin vaalipäivään 28.10. asti.

2. Helsinki ehdolla vuoden 2015 Velo-cityn isäntäkaupungiksi

Velo-city-pyöräilykonferenssien organisoija European Cyclists’ Federation (ECF) on karsinut vuoden 2015 konferenssin isäntäkaupungiksi hakeneista kaupungeista kolme loppusuoralle. Helsingin lisäksi konferenssin isännyydestä kilpailevat Ranskan Nantes ja Sveitsin Basel. ECF:n edustajat vierailevat näissä kaupungeissa loppuvuoden aikana ja päätös isäntäkaupungin valinnasta julkaistaan tammikuussa 2013.

Tiedote ECF:n sivuilla (englanniksi):
http://www.ecf.com/news/basel-nantes-or-helsinki-the-velo-city-2015-shortlist/

3. Tule esittelemään HePoa Vapaaehtoistyön messuille 28.11.2012

Vapaaehtoistyön messut ovat Kansalaisareena ry:n järjestämä tapahtuma, jossa esitellään pääkaupunkiseudun vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksia. Näytteilleasettajat ovat järjestöjä, joiden toiminta voi liittyä esimerkiksi lapsiin ja nuoriin, ikäihmisiin, liikuntaan, ympäristöön, eläimiin, hyvinvointiin, kulttuuriin tai kehitysyhteistyöhön. Messuilla järjestöt voivat rekrytoida uusia vapaaehtoistyöntekijöitä mukaan toimintaansa.

HePo esittelee toimintaansa messuilla keskiviikkona 28.11. klo 13-18. Messupaikkana on Helsingin Vanha Ylioppilastalo (Mannerheimintie 3). Messuille tarvitaan muutamia henkilöitä kertomaan, millaisia vapaaehtoistyön muotoja HePolla on tarjolla. Jos haluat tulla esittelemään HePon toimintaa, ilmoittaudu Timo Hastille 31.10. mennessä (puh. 050 517 8736, timo.hast at hepo.fi).

Lisätietoa vapaaehtoistyön messuista: http://www.kansalaisareena.fi/menumessut/

4. HePo mukaan Eettisille joulumarkkinoille?

Vuoden 2012 Eettisiä joulumarkkinoita ollaan jo järjestämässä. Myös HePoa on kysytty näytteilleasettajaksi tapahtumaan. Olisiko sinulla kiinnostusta olla HePon esittelypöydän takana parin tunnin jakson verran yhdessä vähintään toisen hepolaisen kanssa? HePon pisteellä voitte kertoa HePon toiminnasta, jakaa esitteitä ja Polkija-lehtiä, myydä HePon T-paitoja, jutella pyöräilystä ja toivottavasti hankkia samalla uusia jäseniä yhdistykseen.

Tapahtuma järjestetään Helsingin ydinkeskustassa Postitalolla. Järjestäjät uskovat, että konseptinsa ja keskeisen sijaintinsa vuoksi – jokavuotisen uskollisen kävijäkuntansa lisäksi – tapahtuma tavoittaa runsaasti ohikulkijoita ja muita uusia kävijöitä.

Tapahtumaan odotetaan yhteensä 60 järjestöä, tuottajaa ja yrittäjää, joiden toiminnassa ja tuotteissa näkyvät eettiset periaatteet kuten kestävä kehitys, ympäristönsuojelu sekä eläinten oikeudet. Tapahtuman järjestää Eläinoikeusyhdistys Fauna ry yhdessä Helsingin Maan ystävien ja Animalian kanssa.

Tapahtuma on yleisölle avoin lauantaina 15.12. klo 11-19 ja sunnuntaina 16.12. klo 12-18.

Mikäli olisit valmis päivystämään kyseisenä viikonloppuna vähintään parin tunnin jakson HePon esittelypöydän takana, ota yhteyttä lähettämällä sähköpostia osoitteeseen info at hepo.fi. Mikäli kiinnostuneita löytyy riittävästi, HePo osallistuu joulumarkkinoille!

Lisätietoa: http://www.eettisetjoulumarkkinat.net

5. Uusi jäsenetu: alennusta kinnerin vuokrasta

Kinneri eli velomobiili on kolmipyöräinen nojapyörä, jonka ympärille on rakennettu kuljettajaa sateelta ja viimalta suojaava kori, joka myös pienentää ilmanvastusta. Suomen katukuvassa kinnerit ovat vielä harvinaisia, mutta niitä on voinut nähdä kuluneen vuoden aikana joissakin tapahtumissa.

Hepolaisilla on jatkossa mahdollisuus vuokrata käyttöönsä kinneri alennettuun hintaan. Kinnereitä Suomessa markkinoiva tammisaarelainen VeloCraft tarjoaa hepolaisille jäsenetuna 25 prosentin alennuksen kinnerin normaalista vuokrahinnasta. Kinnerit sijaitsevat Tammisaaressa, mistä vuokralleottajan on omalla kustannuksellaan noudettava ajoneuvo. Kinnerin toimituksesta pääkaupunkiseudulle voi neuvotella VeloCraftin kanssa tapauskohtaisesti. Vierailut paikan päällä Tammisaaressa on sovittava etukäteen. Asiointikielet englanti ja ruotsi (sähköpostilla myös suomi).

Lisätiedot: http://www.velocraft.fi
VeloCraft Facebookissa: http://www.facebook.com/velocraft.fi

6. HePon sunnuntairetket jatkuvat syys- ja talvikaudellakin

HePon retkikauden päättäjäisiä vietettiin Maunulan majalla sunnuntaina 14.10. Vaikka kesän retkikausi päättyikin, myös talvella pyöräillään. Talvikaudella pyöräilijöitä kokoontuu sunnuntaisin 21.10. alkaen Maunulan majan kahvioon jo kello 10 alkaen kahvittelemaan ja jutustelemaan. Pyöräretkelle lähdetään noin kello 11 sää ja lumitilanne huomioiden. Lisätietoa lähdöistä:
http://www.hepo.fi/index.php?sivu=kalenteri

7. HePon hiekkatielenkit ajetaan lauantaisin Maunulan majalta

HePon cyclocross-lenkit ovat jälleen käynnistyneet. Pk-seudun pienille hiekka- ja asvalttiteille suuntaavat kuntoilijoille tarkoitetut lenkit ajetaan lauantaisin 13.10.-15.12. Lenkit lähtevät Maunulan majalta kello 10.30 ja kestävät noin 3-4 tuntia.

Lenkkien sisällöt vaihtelevat tasatehoisista lenkeistä vaihtelevan kuormituksen lenkkeihin. Sopiva kalusto: cyclocross-, maasto- tai hybridipyörä. Yksityiskohtaisemmat tiedot HePon kalenterissa ja Fillarifoorumin keskusteluissa. Tervetuloa mukaan!

http://www.hepo.fi/index.php?sivu=kalenteri
http://www.fillarifoorumi.fi/forum/showthread.php?t=31515&page=9999

8. Shift Happens! Critical Mass at 20 -kirja julkaistu

Vuoden 1992 lopulla joukko san franciscolaisia pyöräilijöitä ilmestyi Market Streetille ajamaan ensimmäistä Critical Mass -pyöräkulkuetta. Tästä tapahtumasta muodostui jokakuinen ”sattuma”, joka tulevien vuosien saatossa levisi ympäri maailman. Suomessa tapahtuma tunnetaan Kriittisenä pyöräretkenä (tarkemmin Kriittisten pyöräilyjen historiasta Suomessa voit lukea Polkijan marraskuun 2011 numerosta).

Critical Mass -tapahtuman 20-vuotisen taipaleen kunniaksi aiheesta on nyt julkaistu 320-sivuinen kirja ”Shift Happens! Critical Mass at 20”, jonka ovat toimittaneet Chris Carlsson, LisaRuth Elliott ja Adriana Camarena. Kirja kertoo Critical Mass -liikkeestä laajasti eri puolilta maailmaa, ja siitä löytyy myös Helsingin ”Kriittisiä” koskeva artikkeli ”Critical Bike Ride and 30 Year of Mass Bicycle Demonstrations in Helsinki” (Eeva Luhtakallio, Otso Kivekäs, Olli Heikinheimo, Angi Mauranen, Janne Nurminen).

HePolla on muutamia kappaleita kirjasta. Kirjaa voi tiedustella lainaksi Jannelta: janne.nurminen at hepo.fi. Kirja on englanninkielinen.

Kirjan voi myös tilata 20 dollarin hintaan (+postikulut):
http://www.sfcriticalmass.org/shift-happens-critical-mass-at-20/

9. HePo Ryhmien voima -esiselvityksessä

Ajatushautomo Demos Helsingin tuorein julkaisu ”Ryhmien voima – eli kuinka yhteisöt luovat kysyntää kestävälle liiketoiminnalle” käsittelee ryhmien merkitystä kestävälle liiketoiminnalle. Sen mukaan suomalainen järjestökenttä rakentuu entistä enemmän elämäntapojen ympärille.

Myös HePo löytyy kirjan luvusta 2, ”Järjestöt väylinä elämäntaparyhmiin” (s. 28). Kirjan mukaan HePo kuuluu niihin järjestöihin, jotka ”ymmärtävät tarjota jäsenyyksiä motivaatioiden mukaan”. Tekijät haastattelivat kirjaa varten jäsensihteeriämme Timo Hastia.

Kirjan voi ladata pdf-muodossa osoitteesta: http://demos.fi/node/1357

10. Helsinki laatii suunnitelman pyöräilyn edistämiseksi

Helsinki laatii pyöräilyn edistämissuunnitelmaa. Työn tueksi kaupunki toivoo mielipiteitä siitä, millaisilla keinoilla pyöräilyä pitäisi Helsingissä edistää. Keskusteluun edistämiskeinoista voi osallistua marraskuun loppuun asti osoitteessa: http://www.ksv.hel.fi/keskustelut/aiheet/pyorailyn_edistamissuunnitelma

Pyöräilyn edistämissuunnitelmaan kerätään konkreettisia toimenpiteitä suunnittelusta rakentamiseen ja kunnossapidosta markkinointiin. Toimenpiteet arvioidaan niiden hyötyjen ja kustannusten sekä vaikutusten osalta. Suunnitelman pääpaino on seuraavan valtuustokauden eli vuosien 2013–2016 toimenpiteissä.

Pyöräilyn edistämissuunnitelmaan kerättävien toimenpiteiden arvioimiseksi kehitetään myös uudentyyppinen työkalu, jolla voidaan laskea toimenpiteiden hyödyt ja kustannukset. Tavoitteena on luoda Helsinkiin räätälöity arviointimalli, jolla saadaan päätöksenteon tueksi nykyistä tarkempaa tietoa pyöräilyn yhteiskuntataloudellisista vaikutuksista.

11. Kilometrikisa päättyi ennätyslukemiin

Kesän 2012 Kilometrikisassa sekä osallistujamäärä, poljetut kilometrit että SPR:n Ketjureaktiolle kerätty rahasumma löivät kaikki edelliset ennätykset. Kisassa pyöräiltiin yhteensä noin 21,5 miljoonaa kilometriä, eli saman verran kuin jos jokainen hepolainen olisi kesälomallaan pyöräillyt Helsingistä Utsjoelle ja takaisin seitsemän kertaa.

HePon 67-henkinen joukkue polki yhteensä reilut 206 000 kilometriä eli 3083 km/hlö ja sijoittui tällä tuloksella tehosarjan 15:nneksi. Keskimäärin hepolaiset polkivat 20 kilometriä päivässä. HePon joukkueessa eniten polkenut eteni noin 75 kilometrin päivävauhtia.

Kilometrikisan tulokset: http://www.kilometrikisa.fi/

12. Haetaan ohjaajia Fillarinappulakouluun

Vantaalla aloitetaan ensi vuonna 6-10-vuotiaille suunnattu Fillarinappulakoulu. Koulu kestää toukokuusta syyskuuhun ja pidetään kerran viikossa. Haemme lisää ohjaajia mukaan toimintaan.

Ohjaajilta toivotaan innokasta asennetta lasten pyöräilyharrastuksen edistämiseen. Aikaisempi kokemus lasten kanssa työskentelystä ja pyöräilykokemus lasketaan eduksi.

Tässä vaiheessa mukaan tulevat ohjaajat voivat osallistua koulun meneillään olevaan suunnitteluvaiheeseen. Ohjaajille tarjotaan tehtävää varten kirjallista materiaalia ja perehdytystä.

Koulu on osallistujille maksullinen. Ohjaajat saavat korvausta, jonka määrä ja luonne tullaan määrittelemään myöhemmin, kun suunnitteluvaiheessa ollaan päästy pidemmälle.

Fillarinappulakoulun tavoitteina on mm. ajotaitojen kehittäminen, turvallisen liikkumisen oppiminen liikenteessä, erilaisiin pyöriin ja pyöräilylajeihin tutustuminen sekä perushuoltojen oppiminen.

Ota yhteyttä:
Jukka Mikkonen
040 596 1746

13. Hyvinvoiva kunta – arkiliikunnan olosuhdeseminaari 15.11.2012

Kunnossa kaiken ikää (KKI) -ohjelma järjestää torstaina 15.11. klo 9-16 seminaarin, jonka teemana on elinympäristön kehittäminen päivittäiseen fyysiseen aktiivisuuteen ja liikuntaan kannustavaksi. Seminaari pidetään Paasitornissa Helsingissä (Paasivuorenkatu 5A). Seminaari on kaikille avoin ja maksuton.

Seminaarin ohjelmassa mm. laadukas kaupunki- ja viherympäristö, pyöräilyn edistämisen hyvät mallit, palveluiden saavutettavuus kävellen sekä pyöräilyn houkuttelevuus kaupunkiympäristössä. Seminaarin ohjelma ja lisätiedot: http://www.kki.likes.fi/pages/content/Show.aspx?id=94

Ilmoittautumiset seminaariin torstaihin 25.10. mennessä osoitteessa:
https://www.webropolsurveys.com/S/BB52262D7F90B0B4.par

14. Ajankohtaisia linkkejä

 • HS.fi 8.10.2012: ”Pyöräilyn kasvanut suosio on lisännyt turmia
  Poliisin tilastojen mukaan Helsingin kantakaupungissa sattui vuoden 2011 aikana 77 onnettomuutta, jossa törmäsivät pyöräilijä ja moottoriajoneuvo. Kommentteja antamassa myös HePon puheenjohtaja Janne Nurminen.
 • HS.fi 13.10.2012: ”Jalkakäytävä vetää pyöräilijää puoleensa
  Jalkakäytävällä pyöräily on todellinen ongelma, joka juontaa juurensa mm. suomalaiseen liikennesuunnitteluperinteeseen. Haastateltavana myös HePon puheenjohtaja Janne Nurminen.
 • Verneri.net: Kuukauden mielipide, osa 1: ”Pyöräily on mukava harrastus
  Kuukauden mielipide on Vernerin videosarja, jossa kehitysvammaiset ihmiset kertovat omia mielipiteitään. Tässä osassa HePon retkenvetäjä Markus Lohikoski kertoo siitä, miten hän aloitti pyöräilyn ja miksi pyöräily on hyvä harrastus.
 • Poljin-lehden numerossa 5/2012 aiheina mm. pyöräilyn superväylät, pyöräilyn markkinointi, 30 km/h -nopeusrajoitusalueet sekä pyöräilevä treenibussi. Näistä ja muista aiheista voit lukea lataamalla lehden tästä (pdf, 1,1 Mt): http://www.poljin.fi/Poljin%205_2012_netti.pdf
 • Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma HLJ 2015:n valmistelu on käynnistynyt. HLJ 2015:ssä määritellään liikennejärjestelmän kehittämisen tarpeet, tavoitteet ja toimenpiteet. HLJ 2015:n puiteohjelma ja muuta lisätietoa löytyy HSL:n verkkosivuilta osoitteesta http://www.hsl.fi/hlj.
 • Rakennusvirasto kartoittaa asukaskyselyillä asukkaiden ja muiden käyttäjien mielipiteitä katu-, puisto- ja metsäalueiden nykytilasta, vahvuuksista ja kehittämisestä. Asukaskyselyt koskevat itäisessä Helsingissä Myllypuron, Roihupellon ja Puotinharjun sekä läntisessä Helsingissä Pitäjänmäen ja Konalan kaupunginosia. Kyselyihin voi vastata ajalla 15.10. -30.11.2012 osoitteessa http://kerrokartalla.hel.fi. Kyselyt toimivat pohjana aluesuunnitelmille, joihin voi tutustua osoitteessa http://www.hkr.hel.fi/aluesuunnitelmat.

Tagit:, , , , , , , , , , , , , , , , ,