Jäsentiedote 13/2012

Tule toteuttamaan Hyvä työpaikka pyöräillä -projektia, Ryhmäajokoulutusta hepolaisille, Kesäkauden Kriittiset pyöräretket, Pyörämatka Tšekkiin, Ajankohtaisia katusuunnitelmia ja linkkejä…

Helsingin Polkupyöräilijät ry:n jäsentiedote – Viikko 13/2012
*********************************************************************

 1. Hyvä työpaikka pyöräillä -projektiin etsitään tekijöitä
 2. HePon ja SPUn seuraohjaaja- ja ryhmäajokoulutus 21.4.2012
 3. Kriittiset pyöräretket starttaavat 10.4.2012
 4. Helsinki 200 vuotta pääkaupunkina -paraati 11.5.2012
 5. Ajankohtaisia katusuunnitelmia
 6. Lähde pyörämatkalle Tšekkiin ensi syksynä
 7. Vuoden vantaalainen pyöräilijä 2012 -ehdokkaat haussa
 8. Ajankohtaisia linkkejä

*********************************************************************

1. Hyvä työpaikka pyöräillä -projektiin etsitään tekijöitä

HePon toteuttama kaksivuotinen Hyvä työpaikka pyöräillä -projekti on edennyt pilotointivaiheeseen. Kyseessä on työpaikoille suunnattu projekti pyöräilyn lisäämiseksi, ja sille on saatu tukea Liikenneviraston sekä liikenne- ja viestintäministeriön liikkumisen ohjauksen T&K hankehausta. Projekti sisältää seuraavat kokonaisuudet:

 1. työpaikan pyöräilyfasiliteettien arviointi ja kehittämisehdotukset työmatka- ja työasiapyöräilyä ajatellen
 2. pyöräilyn hyödyistä ja työmatka- ja harrastuspyöräilyn käytännön vinkeistä kertovat pyöräilyaamiaiset
 3. työntekijöiden pyörien huolto ja pyörän huollon opastus
 4. virkistäytymispäivä pyöräillen
 5. Hyvä työpaikka pyöräillä -sertifikaatti
 6. vuotuinen ”Paras työpaikka pyöräillä” -kilpailu

Projektiin etsitään vapaaehtoisia, joilla on mahdollisuus käydä kouluttamassa työpaikoilla parina aamu- tai iltapäivänä kuussa. Vapaaehtoisille voidaan maksaa korvausta käytetystä ajasta. Projekti käynnistetään työpaikkavierailuilla jo kevään aikana. Ensimmäinen pilotointi suoritetaan Logican kanssa. Logican tilaisuudet toimivat samalla koulutustilaisuuksina hepolaisille, ja olisi hyvä, jos projektiin mukaan lähtevät pääsisivät paikalle ainakin kahteen seuraavista:

 • pyöräilyfasiliteettien arviointikäynti keskiviikkona 11.4. kello 14.00-16.00
 • pyöräilyaamiainen perjantaina 13.4. kello 8.00-9.30.
 • huoltokoulutus torstaina 26.4. kello 16.00-18.00

Mikäli voit toimia kouluttajana työpaikoilla, tai sinulla on muuten kiinnostusta osallistua palvelun kehittämiseen ja markkinointiin, lähetä sähköpostia HePon projektityöntekijälle Petteri Nisulalle (petteri.nisula at hepo.fi). Häneltä saat tarvittaessa myös lisätietoja projektista. Kerro viestissä yhteystietosi, sekä se miten voisit osallistua hankkeeseen.

2. HePon ja SPUn seuraohjaaja- ja ryhmäajokoulutus 21.4.2012

HePo ja Suomen Pyöräilyunioni (SPU) järjestävät yhteisen koulutusiltapäivän Pirkkolan urheilukeskuksessa lauantaina 21.4. klo 12-16. Koulutus on suunnattu kaikille HePon jäsenille, jotka osallistuvat maantielenkeille tai toimivat lenkinvetäjinä.

Koulutuksen alustava ohjelma (muutokset mahdollisia):

 • klo 12-13 Seuraohjaajan valmiudet (SPU)
 • klo 13-14 Ryhmäajokurssi (HePo)
 • klo 14-15 Harjoittelua (kävellen) läheisellä urheilukentällä, sis. ajomuodostelmat ja vaihdot (HePo)
 • klo 15-16 Lenkin- ja retkenvetäjien info (HePo) + HePon lenkkien ja retkien tiedotustilaisuus

Lisätietoa koulutuksesta ja ilmoittautumisohjeet annetaan seuraavassa jäsentiedotteessa viikolla 15. Lisätietoja saa myös HePon kuntovastaava Pekka Sirkiältä (pekka.sirkia at hepo.fi).

3. Kriittiset pyöräretket starttaavat 10.4.2012

Kesäkauden ensimmäiselle kriittiselle pyöräretkelle lähdetään tiistaina 10.4. klo 18 Narinkkatorilta. Huomaa uusi lähtöpaikka! Kokoontuminen jo klo 17.30 alkaen.

Retki ajetaan ajoradalla mm. Hämeentietä, Helsinginkatua, Tukholmankatua ja Runeberginkatua pitkin. Katso retken tarkka reitti kartalta: http://g.co/maps/pqsgp. Reitin pituus on noin 10 km ja sen ajaminen kestää vajaan tunnin. Vauhti pidetään rauhallisena niin, että mukana pysyy millä pyörällä vain. Tapahtuma facebookissa: http://www.facebook.com/events/359262634119183/

Kriittisiä pyöräretkiä järjestetään joka kuun toinen tiistai, eli tänä vuonna ainakin seuraavina päivinä: 10.4., 8.5., 12.6., 10.7., 14.8., 11.9. ja 9.10. Kokoontuminen on aina klo 17.30 Narinkkatorilla ja lähtö klo 18. Reitit vaihtelevat.

Kriittinen pyöräretki kulkee Helsingin kaduilla vaatien lisää tilaa ja parempia oloja pyöräilijöille. Tule mukaan osoittamaan, että pyöräilijät ovat merkittävä osa liikennettä, joka tulee ottaa huomioon kaupunkisuunnittelussa. Pyöräilijöillä on oikeus hyvin suunniteltuihin ja laadukkaisiin pyöräreitteihin. Näytetään, että pyörä on planeetan paras kulkuneuvo ja kätevä tapa liikkua kaupungilla!

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä HePo ja Helsingin Maan ystävät. Mikäli haluat tulla mukaan suunnittelemaan ja kehittämään Kriittisiä pyöräretkiä, ilmoittaudu Otsolle (otso.kivekas at hepo.fi) tai tule retken päätteeksi juttelemaan järjestäjien kanssa.

4. Helsinki 200 vuotta pääkaupunkina -paraati 11.5.2012

Perjantaina 11.5. klo 16.30 alkaen järjestettävä Helsinki 200 vuotta pääkaupunkina -paraati on osa uutta Ihana Helsinki -tapahtumaa 9.-13.5. Järjestäjien mukaan paraatin tarkoituksena on ”ilmentää helsinkiläisyyttä, niin Helsingin historiaa, nykypäivää kuin myös tulevaisuutta.” Paraati tulee koostumaan erilaisista helsinkiläisistä toimijoista ja yhteisöistä. Reitti kulkee Senaatintorilta Aleksanterinkatua Mannerheimintielle ja sieltä Pohjois-Esplanadia Unioninkadulle ja takaisin Senaatintorille. Reitin pituus on 1,5 kilometriä.

Järjestäjät ovat toivoneet HePoa mukaan paraatiin, koska pyöräily liittyy vahvasti kaupunkilaisuuteen ja se on tärkeä osa Helsingin tulevaisuutta. HePo osallistuu paraatiin, mikäli siihen saadaan parisenkymmentä osallistujaa. Paraatissa HePon ryhmä kulkisi pyörällä kävelyvauhtia ajaen, sillä muut paraatiin osallistuvat ryhmät liikkuvat jalkaisin.

Mikäli olet kiinnostunut osallistumaan paraatiin HePon ryhmässä, ilmoittaudu Petteri Nisulalle (petteri.nisula at hepo.fi) viimeistään 8.4. mennessä.

5. Ajankohtaisia katusuunnitelmia

Vuosaareen Kallvikintielle on suunnitteilla uusi liikenneympyrä, jonka tarkoituksena on parantaa liikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta. HePo katsoi kuitenkin, että parannukset eivät koske pyöräliikennettä, ja jätti suunnitelmista omat kommenttinsa. Suunnitelmaluonnokset ovat nähtävillä 2.4. asti rakennusviraston sivuilla:
http://www.hel.fi/hki/HKR/fi/ajankohtaista/uusi_kiertoliittyma_vuosaareen
Kommentit ovat luettavissa HePon kotisivuilla, mistä löytyy myös suunnitelmaluonnos:
http://bit.ly/H99Ar2

Liikenneympyröitä on suunnitteilla myös Viilarintielle Viikintien ja Kauppamyllyntien risteyksiin. Kallvikintien tapaan myöskään Viilarintien suunnitelmissa ei liikenneympyröiden turvallisuutta koskevaa tutkimustietoa ole hyödynnetty. Näin ollen esitetyt ratkaisut eivät esimerkiksi tue väistämisvelvollisuuksien ymmärtämistä ja noudattamista tai sujuvaa pyöräilyä. Hyviäkin puolia suunnitelmissa on: Viilarintien ahdas yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä levenee huomattavasti. Suunnitelmaluonnokset ovat nähtävillä 5.4. asti rakennusviraston sivuilla:
http://www.hel.fi/hki/HKR/fi/ajankohtaista/kiertoliittymia_viilarintielle

Kustaa Vaasan tielle suunnitellaan tien alittavaa jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden alikulkutunnelia, joka sijoittuisi Intiankadun kohdalle. Tilanpuutteen vuoksi tunnelin ramppi on suunniteltu poikkeuksellisen mutkikkaaksi ja hankalaksi. Jalankulku- ja pyöräliikennettä ei myöskään ole tunnelissa eroteltu toisistaan. HePo pyrkii mahdollisuuksien mukaan vaikuttamaan suunnitelmiin. Suunnitelmaluonnokset ovat nähtävillä 2.4. asti rakennusviraston sivuilla:
http://www.hel.fi/hki/HKR/fi/ajankohtaista/uusi_alikulku_kumpulaan

6. Lähde pyörämatkalle Tšekkiin ensi syksynä

HePolle on välitetty tieto mahdollisuudesta osallistua pyörämatkalle Etelä-Böömiin Tšekin ja Itävallan rajaseudulle. Kyseessä on ryhmä noin 50-60-vuotiaita suomalaispyöräilijöitä, jotka ovat vuosittain tehneet pyörämatkoja Euroopassa. Nyt he ovat siis lähdössä Tšekkiin ja ryhmän mukaan mahtuu vielä noin viisi henkilöä. Matkan ajankohta on 1.-8.9.2012 ja matkanjärjestäjänä toimii unkarilainen Vivid Incoming. Päivittäiset pyöräilymatkat ovat noin 30-60 kilometriä ja pyöräilyn ohella on tarjolla muutakin ohjelmaa.

Lisätiedot, ilmoittautumiskäytäntö ja matkan hintatiedot ilmenevät yksityiskohtaisesta matkaohjelmasta (doc, 553 kt). Lisätietoja saa myös Denes Drenkolta (myös suomeksi): puh. +44 794 256 0053, ddrenko at yahoo.com. Huom! HePo ei ole mukana matkajärjestelyissä, halutessasi ota yhteyttä suoraan Denekseen tai matkaohjelmasta löytyvään yhteyshenkilöön.

7. Vuoden vantaalainen pyöräilijä 2012 -ehdokkaat haussa

Vantaan kaupungin Poljin-työryhmä etsii Vuoden vantaalaista pyöräilijää viidettä kertaa. Ehdokas voi olla yksityishenkilö tai yhteisö. Esimerkillisyys pyörällä liikkujana voi syntyä jo vakituisesta työ- tai koulumatkan pyöräilystä. Muita ansioita ovat esimerkiksi pyöräilyyn liittyvä seura- tai järjestötoiminta sekä pyöräilyn edistäminen jollain muulla tavalla.

Perustelut ehdokkaan valitsemiseksi voi esittää vapaamuotoisesti. Ehdottajien kesken arvotaan kolme Etelä-Suomen retkeilykarttaa. Vuoden vantaalainen pyöräilijä 2012 julkistetaan ja palkitaan lahjakortilla toukokuussa Vantaan kaupunkijuhlan tapahtumassa.

Lähetä ehdotuksesi Vuoden vantaalaiseksi pyöräilijäksi Poljin-työryhmälle 15.4.2012 mennessä sähköpostilla osoitteeseen timo.vaisto at vantaa.fi. Lisätietoja Vantaan kaupungin sivuilla:
http://bit.ly/HuBThS

8. Ajankohtaisia linkkejä

 • Helsingin Rengasmies on päivystävä pyörällä liikkuva pyörämekaanikko, joka palvelee kesäkaudella 2.4.-29.9.2012 Kehä I:n sisäpuolella hätään joutuneita pyöräilijöitä. Rengasmies vaihtaa puhjenneet renkaat ja avun saa myös muihin pieniin huoltotoimenpiteisiin. http://rengasmies.com/
 • Viron TV teki jutun talvipyöräilystä ja pyöräväylien talvikunnossapidosta Hyvinkäällä. Ohjelma esitettiin 12.3. ja se on katseltavissa osoitteessa: http://etv.err.ee/arhiiv.php?id=125971 (Pyöräilyjuttu alkaa ohjelman ajassa kohdasta 10.10 ja Hyvinkään osuus kohdasta 13.52. Osin vironkielinen.)
 • Retkeily GT Etelä-Suomi -kartta on ilmestynyt. Aikaisemmin Pyöräily GT -nimellä ilmestynyt kartta sisältää pyöräilyreittien lisäksi myös erilaisia retkeilyreittejä. Karttaa myy mm. Karttakeskus.

Tagit:, , , , , , , , , , ,