Jäsentiedote 11/2012

Kevätkokouskuulumisia, Hyvä työpaikka pyöräillä, Jäsenalennukset, Retki- ja kuntouutisia, Ilmoittaudu Kilometrikisaan, Ajankohtaista pyöräilyasiaa ja suunnitelmia…

Helsingin Polkupyöräilijät ry:n jäsentiedote – Viikko 11/2012
*********************************************************************

 1. Kevätkokous ja suunnitteluseminaari pidettiin 9.3.2012
 2. Hyvä työpaikka pyöräillä -projektiin etsitään tekijöitä
 3. Jäsenalennukset vuodelle 2012
 4. HePon retkikausi avataan 15.4.2012
 5. Lähde HePon viikonloppuretkelle Viroon 26.-27.5.2012
 6. Naisten kuntolenkkivastaavana aloittaa Tiia Haanpää
 7. HePo kommentoi liikennepoliittisen selonteon luonnosta
 8. Talvikilometrikisa päättyi – on aika ilmoittautua kesäkisaan!
 9. Suomi Pyöräilee -tietoisku pidettiin 2.3.2012
 10. Ajankohtaisia suunnitelmia: Lehti-, Kuusi- ja Kaskisaari ja Keilaniemi
 11. Ajankohtaisia linkkejä

*********************************************************************

1. Kevätkokous ja suunnitteluseminaari pidettiin 9.3.2012

HePon sääntömääräinen kevätkokous pidettiin perjantaina 9.3. Ilmastoinfon tiloissa Sanomatalossa. Paikalla oli 30 yhdistyksen jäsentä. Kokouksessa käsiteltiin sääntömääräiset asiat, muun muassa hyväksyttiin vuoden 2011 tilinpäätös ja toimintakertomus, jotka löytyvät HePon jäsensivuilta. Kokouksen pöytäkirja lisätään jäsensivuille pöytäkirjantarkastuksen jälkeen.

Ennen kevätkokousta pidettiin suunnitteluseminaari, jossa pohdittiin HePon tulevaisuuden tavoitteita ja toimintatapoja. Seminaari pienryhmätyöskentelyineen antoi hallitukselle ja muille yhdistyksen aktiiveille eväitä kehittää toimintaa jäsenistön toivomusten mukaisesti.

Seminaarin aluksi esiteltiin sähköisen jäsenkyselyn alustavia tuloksia. Jäsenkyselyn tuloksista on tarkoitus kirjoittaa perusteellisempi raportti, joka julkaistaan jäsenosiossa heti kun se valmistuu. Seminaarissa esiteltiin myös Hyvä työpaikka pyöräillä -hankkeen suunnitelmat.

2. Hyvä työpaikka pyöräillä -projektiin etsitään tekijöitä

HePo toteuttaa kaksivuotisen Hyvä työpaikka pyöräillä -projektin. Kyseessä on työpaikoille suunnattu projekti pyöräilyn lisäämiseksi. Projektille on saatu tukea Liikenneviraston sekä liikenne- ja viestintäministeriön liikkumisen ohjauksen T&K hankehausta.

Projekti sisältää seuraavat kokonaisuudet:

 1. työpaikan pyöräilyfasiliteettien arviointi ja kehittämisehdotukset työmatka- ja työasiapyöräilyä ajatellen
 2. pyöräilyn hyödyistä ja työmatka- ja harrastuspyöräilyn käytännön vinkeistä kertovat pyöräilyaamiaiset
 3. työntekijöiden pyörien huolto ja pyörän huollon opastus
 4. virkistäytymispäivä pyöräillen
 5. Hyvä työpaikka pyöräillä -sertifikaatti
 6. vuotuinen ”Paras työpaikka pyöräillä” -kilpailu

Projektiin etsitään ennen kaikkea vapaaehtoisia, joilla on mahdollisuus käydä kouluttamassa työpaikoilla parina aamu- tai iltapäivänä kuussa. Vapaaehtoisille voidaan maksaa korvausta käytetystä ajasta. Projekti käynnistetään työpaikkavierailuilla jo kevään aikana.

Mikäli voit toimia kouluttajana työpaikoilla, tai sinulla on muuten kiinnostusta osallistua palvelun kehittämiseen ja markkinointiin, lähetä sähköpostia HePon projektityöntekijälle Petteri Nisulalle (petteri.nisula at hepo.fi). Häneltä saat tarvittaessa myös lisätietoja projektista. Kerro viestissä yhteystietosi, sekä se miten voisit osallistua hankkeeseen.

3. Jäsenalennukset vuodelle 2012

HePon yhteistyöyritysten tarjoamat jäsenalennukset on vahvistettu vuodelle 2012. Jäsenalennukset pysyvät pääosin ennallaan, vain parin liikkeen kohdalla on tapahtunut pieniä muutoksia joko alennuksissa tai toimipisteiden sijainnissa. Jäsenalennukset löytyvät HePon kotisivuilta osoitteesta: http://www.hepo.fi/index.php?sivu=jasenedut-alennukset

4. HePon retkikausi avataan 15.4.2012

Retkikausi 2012 avataan sunnuntaina 15.4. Kesän mittaan luvassa on jälleen lukuisa joukko leppoisia polkaisuita pyöräretkien ystäville ja muille nautiskelijoille. Tänä vuonna HePon retket johdattelevat perinteisiin kohteisiin, kuten Porvooseen, Tuusulanjärvelle ja Lohjalle, mutta myös mm. Helsingin Koli, Suomen Rautatiemuseo, Immersbyn mäet ja Malmin lentoasema tulevat tutuiksi. Myös Kongossa piipahdetaan.

Koko retkikauden ohjelman voit ladata pdf-muodossa tästä:
http://www.hepo.fi/uploads/dokumentit/retketjalenkit/hepo-retkiohjelma.pdf

Ennen retkelle lähtöä kannattaa tarkistaa ajantasaiset tiedot Fillarikalenterista, mistä löytyy myös yksityiskohtaisempaa tietoa kustakin retkestä: http://www.fillarikalenteri.fi/

5. Lähde HePon viikonloppuretkelle Viroon 26.-27.5.2012

HePon jäsenillä on mahdollisuus osallistua toukokuun lopussa Etelä-Viroon suuntautuvalle viikonloppuretkelle. Matkakohteena on Valgjärven kunnassa sijaitseva loistokas Catervillan kartano.

Menomatkalla matkustetaan lautalla Tallinnaan, mistä jatketaan bussilla Vörtsjärven rannalle. Loppumatka määränpäähän pyöräillään. Paluumatkalla pyöräillään Tartoon, mistä jatketaan bussilla Tallinnaan ja edelleen lautalla Helsinkiin. Molempina päivinä pyöräilykilometrejä kertyy noin 65. Lähtö Helsingistä on lauantaina klo 8.30 ja paluumatkalle lähdetään sunnuntaina Tallinnasta klo 17.30. Retken vetäjänä toimii Risto Mäentie ja järjestelyistä vastaa Ilpo Tiihonen.

Retken hinta 179 euroa/henkilö. Hinta sisältää edestakaisen lauttamatkan ja bussikuljetukset (sis. pyörien kuljetusmaksut), majoituksen ja aamiaisen, kolmen ruokalajin illallisen sekä saunan. Hepolaisille on varattu kartanon sauna sekä tynnyrisauna järven rannalla. Retkelle on tilaa vielä viidelle hengelle. Varmista, että olet maksanut jäsenmaksun vuodelle 2012 ja ilmoittaudu mukaan retkelle Ilpolle (ilpo.tiihonen at mbnet.fi). Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

6. Naisten kuntolenkkivastaavana aloittaa Tiia Haanpää

HePon naisten lenkkien uutena kuntolenkkivastaavana kaudella 2012 aloittaa Tiia ”Tipsu” Haanpää. Naisten kuntolenkkivastaavana aikaisemmin toiminut Sini Kinnunen jätti tehtävät paikkakunnan vaihdoksen vuoksi.

Tiia on ollut HePon maantielenkeillä mukana pari vuotta, ja osallistunut muutamiin kuntoajoihin harrastusmielessä. Tavoitteena on ajella rentoja maantielenkkejä ja kierrellä tapahtumia tulevallakin kaudella. Tervetuloa tammaraveihin kaikki uudet ja vanhat lenkkeilijät! Ajetaan rauhallisia lenkkejä kivassa porukassa tulevallakin kaudella.

HePon naisten lenkkitoiminta sai alkunsa Fillarifoorumilla loppukesästä 2009. Näillä erityisesti naisille suunnatuilla maantiepyörälenkeillä ajetaan muita HePon lenkkejä maltillisemmalla vauhdilla ja lyhyempiä matkoja. Ajokauden aikana naisten lenkkeihin liittyvää keskustelua käydään Fillarifoorumin Yhteislenkit ja ajoporukat -osion alla ”HePon naistenlenkit = tammaravit” -viestiketjussa.

HePon naisten lenkeistä kiinnostuneet tavoittavat naisten kuntopyöräilystä jatkossa vastaavan Tipsun osoitteesta tiia.haanpaa at hepo.fi.

7. HePo kommentoi liikennepoliittisen selonteon luonnosta

Liikennepoliittisessa selonteossa 2012 määritellään liikennepolitiikan linjaukset ja toimenpideohjelma vuoden 2022 loppuun sekä liikennepoliittinen visio ja tahtotila vuodelle 2030. Selonteossa linjataan muun muassa liikennesektorin rahoituksen ja liikenteen ohjaamisen periaatteita sekä suurten ja kasvavien kaupunkiseutujen erityiskysymyksiä.

Liikenne- ja viestintäministeriön ehdotus liikennepoliittiseksi selonteoksi oli kommentoitavana 6.-12.3.2012, jolloin myös HePo jätti omat kommenttinsa selontekoluonnoksesta. Kommenteissa korostetaan erityisesti, että kävelyä ja pyöräilyä tulee käsitellä erillisinä kulkumuotoinaan ja että ne tulisi paremmin huomioida liikennejärjestelmän suunnittelussa. Lisäksi otetaan kantaa liikenteen mittaamiseen ja henkilöautoliikenteen roolin muuttamiseen. HePon kommentit ovat luettavissa (pdf, 327 kt): http://bit.ly/zaRtoF

Selonteon luonnosversio sekä lisätietoa liikennepoliittisen selonteon valmistelusta löytyy osoitteesta: http://www.lvm.fi/liikennepoliittinenselonteko

8. Talvikilometrikisa päättyi – on aika ilmoittautua kesäkisaan!

Helmikuun alusta maaliskuun puoleenväliin kestäneessä talvikilometrikisassa kaikkiaan 1872 osallistujaa polki yhteensä 478000 talvista kilometriä, eli lähes 12 kertaa maapallon ympäri. HePon 67-henkinen joukkue sai kasaan reilut 26000 kilometriä ja sijoittui tällä tuloksellaan tehosarjan 13:nneksi. Joukkueen kilometrit jaettiin yhdistyksen koko jäsenmäärällä eli tuhannella. Kisassa arvottiin kaikkien kilometrejä merkanneiden kesken hienoja palkintoja ja arpaonni suosi myös hepolaisia. Palkittujen lista löytyy kisan sivuilta: http://www.kilometrikisa.fi/

Ensi kesän kilometrikisan ilmoittautuminen on jo avattu. Kisa alkaa 1.5. ja päättyy 30.9. Ilmoittaudu mukaan HePon joukkueeseen osoitteessa: http://www.kilometrikisa.fi/kisa2012/. Ilmoittautumiseen tarvitset osallistumiskoodin, joka on: hepo1273

9. Suomi Pyöräilee -tietoisku pidettiin 2.3.2012

Fillari-messujen yhteydessä pidetyssä Suomi Pyöräilee -tietoiskussa palkittiin Vuoden pyöräilykuntana 2012 Hyvinkää ja Vuoden polkupyörä 2012 -kisan voittajana Kalkhoff Impulse 8C HS. Kisan teemana oli tänä vuonna sähköavusteiset polkupyörät. Hyvinkään valinnasta Vuoden pyöräilykunnaksi uutisoi mm. YLE.fi.

Palkintojen jaon lisäksi Suomi Pyöräilee -tietoiskussa esiteltiin suomalaisten ulkoiluharrastuksia ja pyöräilytottumuksia sekä väistämissääntötuntemusta selvittäneiden tutkimusten tuloksia, kävelyn ja pyöräilyn valtakunnallisen toimenpidesuunnitelman sisältöä, Kampin pyöräkeskusta sekä työsuhdepyöräpalvelua. Lisäksi tilaisuudessa kerrottiin Keuruulla 14.-15.7.2012 järjestettävistä Pyöräretkeilyn SM-kisoista. Kaikki esitykset ovat ladattavissa Pyöräilykuntien verkoston sivuilla (http://www.poljin.fi/). Tietoiskun verkkolähetyksen tallenne löytyy Jyväskylän Kaupunkifillari -sivuilta.

10. Ajankohtaisia suunnitelmia: Lehti-, Kuusi- ja Kaskisaari ja Keilaniemi

Lehti-, Kuusi- ja Kaskisaaren aluesuunnitelma on edennyt luonnosvaiheeseen. Yleisötilaisuus pidetään maanantaina 26.3.2012 klo 18 Lehtisaaren kappelilla (Pyhän Laurin kappeli, Papinpöydänkuja 2). Aluesuunnitelmassa selvitetään alueen katujen sekä puistojen ja muiden viheralueiden kunto sekä asukkaiden toiveet niiden hoidosta ja kehittämisestä. Suunnitelmaluonnokseen voi tutustua ja palautetta antaa 19.3.-8.4.2012 HKR:n sivuilla: http://bit.ly/FPsqPu

Kehä I:n tunneloinnin ja Keilaniemen liikennejärjestelyiden yleissuunnitelma on valmistunut. Yleissuunnitelma on nähtävillä ja siitä voi jättää muistutuksia 4.4.2012 asti. Suunnitelma sisältää merkittäviä muutoksia mm. Karhusaarentien varrella kulkevan pyöräliikenteen pääreitin linjaukseen. Yleissuunnitelmaraporttiin voi tutustua Espoon kaupungin sivuilla.

11. Ajankohtaisia linkkejä

 • Pyörät liikkeelle, Keskustakirjaston kautta! Helsingin Keskustakirjaston Pyöräparlamenttia visioivassa animaatiossa Helsingin polkupyöräilijät ry:n puheenjohtaja Jonne pyrkii edistämään pyöräilykulttuuria ja työmatkapyöräilyoloja. Katso kuinka Jonnen käy!
  http://www.kirjastokaista.fi/video/9913/
 • Vuoden ensimmäisessä Poljin-lehden numerossa aiheina mm. Helsingin seudun laatukäytävät, Amsterdamin pyöräilypolitiikka sekä kävelevät ja pyöräilevät koulubussit. Näistä ja monista muista aiheista voit lukea lataamalla lehden tästä (pdf, 3,3 Mt):
  http://www.poljin.fi/Poljin%201_2012_netti.pdf
 • Helsinkiläismuusikko Olli Tumelius ja taiteilija Amie Thao Seattlesta ovat aloittaneet pyörämatkan Espanjasta Japaniin. Ajatuksena on kerätä matkan varrella tarinoita paikallisten ihmisten kanssa nautittujen aterioiden äärellä. Ruokaa ja ihmiskohtaloita pyörämatkalla Espanjasta Japaniin on tarjolla osoitteessa: http://internationalsupperclub.org/about/. Matkan etenemistä voi seurata suomeksi Tumeliuksen päiväkirjasta osoitteessa: http://www.pienimustapyora.com/

Tagit:, , , , , , , , , , , , , , , , , ,