Jäsentiedote 5/2012

Tule tekemään Polkija-lehteä, HePon edustaja Velo-cityyn haussa, Pyöräretkien suunnittelukokous, Talvikilometrikisa käynnistyi, Pyöräkeskus toteutuu ensi kesänä, Kirjauutuus, Ajankohtaisia suunnitelmia…

Helsingin Polkupyöräilijät ry:n jäsentiedote – Viikko 5/2012
*********************************************************************

 1. Liity Polkija-tiimiin
 2. Lähde edustamaan HePoa Velo-city 2012 -konferenssiin Vancouveriin
 3. Retkikauden 2012 lauantai- ja sunnuntairetkien suunnittelukokous Pirkkolassa 26.2.2012
 4. Kiinnostaako pyörämatka Suomen Ladun leiripäiville?
 5. Talvikilometrikisassa myös lyhyet matkat merkitsevät!
 6. Pyöräkeskus avataan ensi kesänä
 7. Kirjauutuus: Pyöräilyn ja kävelyn edistäminen Suomessa
 8. Pasilan aluesuunnitelman laadinta käynnistyi
 9. Tutustu Marja-Vantaan asuntomessualueen suunnitteluun
 10. Ajankohtaisia linkkejä

*********************************************************************

1. Liity Polkija-tiimiin

HePon Polkija-lehdelle etsitään tekijöitä. Seuraavan lehden teemana ovat liikenneonnettomuudet, joissa toisena osapuolena on ollut pyöräilijä. Lehdelle muodostetaan halukkaista ilmoittautuneista koostuva toimituskunta. Mikäli olet kiinnostunut osallistumaan lehden tekoon vaikka vain pienelläkin panoksella, ota yhteyttä Petteri Nisulaan (petteri.nisula at hepo.fi). Kaikki lehden tekemisestä kiinnostuneet uudet ja vanhat jäsenet tervetuloa mukaan!

2. Lähde edustamaan HePoa Velo-city 2012 -konferenssiin Vancouveriin

Velo-city on maailman suurin vuosittain järjestettävä pyöräilyn edistämistapahtuma. Konferenssiin osallistuu virkamiehiä, tutkijoita sekä pyöräilyinfrastruktuuria valmistavien yritysten ja kansalaisjärjestöjen edustajia. Konferenssin taustaorganisaationa on European Cyclists’ Federation ja järjestäjänä on vuosittain vaihtuva kaupunki. Tänä vuonna järjestäjänä on Kanadan kolmanneksi suurin kaupunki Vancouver ja konferenssin ajankohta on 26.-29.6.

Mikäli pyöräilynedistämisen uusimmat virtaukset kiinnostavat, voit osallistua tapahtumaan HePon virallisena edustajana. Matka- ja majoituskulut on lähtökohtaisesti varauduttava maksamaan kokonaan itse. Sen sijaan konferenssin osallistumismaksusta HePon edustajan on mahdollista saada alennusta, lisäksi on mahdollista, että HePo tukee edustajansa matkaa esimerkiksi korvaamalla osallistumismaksun osittain tai kokonaan. Mikäli olet kiinnostunut toimimaan HePon edustajana Vancouverissa, ota yhteyttä Petteri Nisulaan (petteri.nisula at hepo.fi).

Lisätietoa Velo-city 2012 -konferenssista: http://www.velo-city2012.com/

3. Retkikauden 2012 lauantai- ja sunnuntairetkien suunnittelukokous Pirkkolassa 26.2.2012

Tervetuloa suunnittelemaan HePon lauantai- ja sunnuntairetkiä retkikokoukseen Pirkkolaan sunnuntaina 26.2. klo 14-16. Retkikokous pidetään Pirkkolan uimahallin kerhohuoneessa 2. Uimahallin sijainti kartalla.

Retkikokoukseen ovat tervetulleita niin uudet kuin vanhatkin jäsenet. Tule sinäkin, vaikket olisikaan aikaisemmin ollut mukana toiminnassa! Jos et pääse paikalle kokoukseen, mutta haluat osallistua suunnitteluun tai esimerkiksi toimia retkenvetäjänä, lähetä ideasi ja ehdotuksesi retkiryhmälle osoitteeseen retket at hepo.fi. Vuoden 2012 retkikausi alkaa 15.4. ja päättyy 14.10. Retkien ajantasaiset tiedot löytyvät kauden aikana Fillarikalenterista.

4. Kiinnostaako pyörämatka Suomen Ladun leiripäiville?

Suomen Latu on kutsunut hepolaisia osallistumaan Suomen Ladun leiripäiville 29.6.-1.7.2012 Savonlinnan tuntumaan Enonkoskelle. HePolle on ehdotettu yhteistä pyörämatkaa Helsingistä leiripäiville ja takaisin Helsingin Ladun kanssa. Lähtöpäivä olisi 26.6. ja takaisin Helsingissä oltaisiin 3.-4.7. Matkaa kertyisi noin 400 km suuntaansa. Pyörämatkan toteutuminen ei vielä ole varmaa, mutta jos olisit kiinnostunut osallistumaan retkelle tai sen järjestelyihin, ota yhteyttä retkiryhmään (retket at hepo.fi) tai tule retkikokoukseen 26.2. klo 14 Pirkkolan uimahallille (katso tiedotteen edellinen kohta).

Lisätietoja Suomen Ladun leiripäivistä sekä alustava ohjelma: http://www.suomenlatu.org/leiripaivat/

5. Talvikilometrikisassa myös lyhyet matkat merkitsevät!

Talvikilometrikisa on kesäisin järjestettävän Kilometrikisan talviversio. Kisa on kaikille avoin ja maksuton leikkimielinen kilpailu, jolla innostetaan ihmisiä työmatkapyöräilyyn ja muuhun arkipyöräilyyn. Talvikilometrikisan tavoite on erityisesti kannustaa jatkamaan pyörällä liikkumista myös talvella.

Kilometrikisan sääntöjä on muutettu niin, että kokonaiskilometrit jaetaan sen yhteisön jäsenmäärällä, jota joukkue edustaa, esimerkiksi HePon tapauksessa tuhannella. Aikaisemmin kilometrit on jaettu vain joukkueeseen ilmoittautuneiden määrällä. Kyseessä on paluu ensimmäisen kilometrikisan mukaiseen laskentatapaan, ja muutoksen tavoitteena on rohkaista entistä useampia ajamaan pyörällä joukkueensa hyväksi.

Liity HePon tehosarjassa polkevaan joukkueeseen osoitteessa http://www.kilometrikisa.fi. Rekisteröitymiseen tarvitset HePon osallistumiskoodin: hepo6788

6. Pyöräkeskus avataan ensi kesänä

Odotettu pyöräkeskus toteutuu kesällä 2012. Tavoitteena on, että Kampin kauppakeskuksen yhteydessä toimiva pyöräkeskus avataan Helsinki-päivänä 12. kesäkuuta. Pyöräkeskuksen palveluihin kuuluvat pyörien säilytys, vuokraus, pikahuolto ja neuvonta. Pyöräkeskuksen jatkosta ensi vuonna ei ole vielä varmuutta. Lisätietoja löytyy Kaupunkisuunnitteluviraston sivuilta:
http://www.hel.fi/hki/Ksv/fi/Uutiset/pyorakeskus_kamppiin

7. Kirjauutuus: Pyöräilyn ja kävelyn edistäminen Suomessa

Tampereen teknillisen yliopiston PYKÄLÄ-hankkeen (Pyöräily ja kävely osaksi kaupunkien liikennejärjestelmää) tuloksista viime syksynä julkaistu ansiokas teos Parhaat eurooppalaiset käytännöt pyöräilyn ja kävelyn edistämisessä sai äskettäin jatkoa, kun PYKÄLÄ-hankkeen tuloksista valmistui toinen raportti: Pyöräilyn ja kävelyn edistäminen Suomessa – toimenpidesuosituksia kaupungeille.

Tuoreessa julkaisussa sovelletaan Euroopan parhaimpia käytäntöjä Suomeen ja esitetään toimenpidesuosituksia suomalaisille kaupungeille. Kirja antaa uusia näkökulmia, ratkaisumalleja ja virikkeitä niin suunnittelijoille kuin päättäjillekin. Edeltäjänsä tapaan tämäkin julkaisu on laadukas ja sisältää runsaasti havainnollistavia värikuvia.

60 euron hintaisen kirjan voi tilata Juvenes-verkkokaupasta.

Myös viime vuonna julkaistu Parhaat eurooppalaiset käytännöt pyöräilyn ja kävelyn edistämisessä -kirja on tilattavissa verkosta, mutta se on luettavissa myös sähköisessä muodossa PYKÄLÄ-hankkeen sivuilla: http://www.tut.fi/verne/tutkimusalueet/kaupunkiliikenne/pykala/

Kunnossa kaiken ikää (KKI) -ohjelma palkitsi PYKÄLÄ-hankkeen 24.1.2012 vuoden 2011 liikkumisympäristön edistämistekona. Tiedote KKI-ohjelman sivuilla:
http://www.kki.likes.fi/pages/content/ListNode.aspx?id=104

8. Pasilan aluesuunnitelman laadinta käynnistyi

Rakennusvirasto on aloittanut Itä- ja Länsi-Pasilan aluesuunnitelman laadinnan, jossa määritellään asemakaavoitettujen viher- ja katualueiden hoitoa, kunnostusta ja käyttöä koskevat tavoitteet seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi. Suunnitelmaa esittelevä asukastilaisuus järjestetään syyskuussa 2012 ja aluesuunnitelma valmistuu vuoden 2012 loppuun mennessä.

Aluesuunnitelman tavoitteena on parantaa alueen turvallisuutta, viihtyisyyttä sekä toimivuutta. Suunnittelun pohjaksi voi lähettää mielipiteitä ja kehitysehdotuksia suoraan aluesuunnitelmaa laativille suunnittelijoille. Lisätiedot Pasilan aluesuunnitelmasta sekä suunnittelijoiden yhteystiedot löytyvät Rakennusviraston sivuilta.

9. Tutustu Marja-Vantaan asuntomessualueen suunnitteluun

Marja-Vantaan asuntomessualueen ja Aurinkokiven asemakaavatöitä sekä Vantaan Asuntomessut 2015 -hanketta esitellään yleisötilaisuudessa Myyrmäessä Kilterin koulun auditoriossa (Iskostie 8) tiistaina 7.2.2012 klo 18 alkaen.

Marja-Vantaan suunnittelussa painotetaan erityisesti jalankulun ja pyöräilyn sujuvuutta ja turvallisuutta. Pyöräilyä edistetään mm. tilavarauksin ja Kivistön asemalle luodaan hyvät polkupyörien pysäköintimahdollisuudet.

Lisätietoa Marja-Vantaa-projektista: http://www.vantaa.fi/marja-vantaa

Yleisötilaisuuden paikka (Kilterin koulu) kartalla.

10. Ajankohtaisia linkkejä

 • Rakennusviraston tiedote 27.1.2012: Lehtisaaren puistosuunnitelmien luonnokset kommentoitavana 8.2.2012 saakka. http://bit.ly/y7ap5K

Tagit:, , , , , , , , ,