Jäsentiedote 3/2012

HePon hallitus järjestäytyi, Ryhdy edustamaan HePoa, HePo sai tuhannen jäsenensä, Jäsenkorttikyselyn tulokset, Kevätkokous, Talvikilometrikisa alkaa, Anna palautetta talvikunnossapidosta, Yleisötilaisuuksia ja työpajoja…

Helsingin Polkupyöräilijät ry:n jäsentiedote – Viikko 3/2012
*********************************************************************

 1. HePon hallitus järjestäytyi
 2. Hae HePon edustajaksi järjestöihin ja toimielimiin
 3. HePolla tuhat jäsentä
 4. Jäsenkorttikyselyn tulokset
 5. Kevätkokous ja suunnitteluseminaari 9.3.2012
 6. Talvikilometrikisa alkaa 1.2.2012 – liity HePon joukkueeseen!
 7. Tee ilmoitus auraamattomista pyöräteistä
 8. Työpajassa ratkottiin pyöräilyn edistämisen haasteita
 9. Opastepilotti-hankkeen työpaja 4.2.2012
 10. Asukastilaisuus Puotilan, Vartioharjun ja Fallpakan aluesuunnitelmasta 24.1.2012
 11. Leppävaaranraitin suunnitelmia esitellään 23.1.2012
 12. Ajankohtaisia linkkejä

*********************************************************************

1. HePon hallitus järjestäytyi

HePon hallitus järjestäytyi vuoden ensimmäisessä kokouksessaan 18.1.2012. Hallituksen kokoonpano pysyi syyskokouksen päätöksen mukaisesti ennallaan ja puheenjohtaja Janne Nurminen jatkaa kaksivuotiskautensa toiselle puoliskolle. Yhdistyksen varapuheenjohtaja Otso Kivekäs ja sihteeri Laura Ahokas jatkavat tehtävissään. Jäsenasioista vastaavana jäsensihteerinä aloittaa Timo Hast. Muut hallituksen jäsenet ovat Pekka Sirkiä, Risto Mäentie ja Jari Kirjalainen. Taloudenhoitajana ja kirjanpitäjänä jatkaa Jukka Heikkinen.

Kuntopyöräilyvastaavina jatkavat Pekka Sirkiä ja Sini Kinnunen. Retkivastaavasta keskustellaan retkitiimin kokouksessa sunnuntaina 22.1.2012. HePon kuntolenkkejä ja pyöräretkiä koskevat kyselyt voi lähettää osoitteisiin lenkit at hepo.fi ja retket at hepo.fi.

HePon liikennetyöryhmässä on tällä hetkellä vajaat 50 jäsentä. Työryhmää vetää Otso Kivekäs. Ryhmä seuraa mm. ajankohtaisia liikennehankkeita ja katusuunnitelmia ja pyrkii tarpeen vaatiessa vaikuttamaan niihin. Ryhmällä on oma sähköpostilista, jolle voivat liittyä ryhmän toimintaan osallistumisesta kiinnostuneet. Lisätietoja: otso.kivekas at hepo.fi.

Hallituksen jäsenten ja toimihenkilöiden yhteystiedot sekä tiedot edustuksista muissa järjestöissä ja yhteistyöelimissä löytyvät kotisivuilta: http://www.hepo.fi/yhdistys/hallitus-ja-toimihenkilot/

2. Hae HePon edustajaksi järjestöihin ja toimielimiin

HePon hallitus miettii keinoja, joilla hallituksen ulkopuolisten aktiivien asiantuntemusta ja toimeliaisuutta saataisiin paremmin hyödynnettyä. Jatkossa myös jäsenistön keskuudesta etsitään kiinnostuneita esimerkiksi HePon edustajiksi järjestöihin ja toimielimiin. HePolla on edustuksia erilaissa liikennepolitiikkaa ja pyöräilyä käsittelevissä työryhmissä ja yhdistyksissä.

Tällä hetkellä haetaan edustajaa Suomen Liikenneliitto SuLi ry:hyn. SuLi on valtakunnallinen edunvalvontajärjestö, jonka tavoitteena on turvallinen, sujuva ja vähän ympäristöä rasittava liikennejärjestelmä. HePon edustajan tehtävänä on osallistua SuLin hallitustyöskentelyyn sekä kannanottojen ja lausuntojen valmisteluun. Lisätietoja tehtävästä antaa Timo Hast (puh. 050 517 8736, timo.hast at hepo.fi). SuLin kotisivut: http://www.suli.org/

Lisäksi haussa on ECF-yhteyshenkilö, jonka tehtävänä on seurata pyöräilypolitiikkaa niin valtakunnallisella kuin koko Euroopankin tasolla ja pitää yhteyttä European Cyclists’ Federationiin (ECF). Yhteyttä pidetään suomeksi ja englanniksi, mutta myös muusta kielitaidosta on hyötyä. Lisätietoja tehtävästä antaa Petteri Nisula (puh. 044 550 1445, petteri.nisula at hepo.fi). ECF:n kotisivut: http://www.ecf.com

Mikäli kiinnostuit, lähetä lyhyt vapaamuotoinen hakemus, jossa perustelet lyhyesti miksi olisit hyvä HePon edustaja SuLissa tai ECF-yhteyshenkilö. Eduksi katsotaan kokemus vastaavista tehtävistä, mutta valituksi tullakseen ei tarvitse olla mikään huippuasiantuntija, vaan tärkeintä on aito kiinnostus ja mahdollisuus käyttää aikaa tehtävien hoitamiseen. HePon hallitus opastaa ja tukee tehtäviin valittavia henkilöitä.

Lähetä HePon hallitukselle osoitettu hakemuksesi sunnuntaihin 5.2. mennessä osoitteeseen pj at hepo.fi. Päätökset henkilövalinnoista ilmoitetaan 9.3. mennessä.

3. HePolla tuhat jäsentä

HePo sai tuhannennen jäsenensä 12.1.2012. HePon tuhannes jäsen oli 30-vuotias helsinkiläinen mies, joka ilmoitti kiinnostuksen kohteikseen niin pyöräretket, kuntolenkit kuin liikennepoliittisenkin toiminnan pyöräilyn hyväksi.

Aikaisemmin syksyllä lupasimme, että kaikkien 6.10.2011 jälkeen liittyneiden uusien jäsenten kesken arvotaan 150 euron pyöräilyliikelahjakortti siinä vaiheessa, kun HePo saa tuhannennen jäsenensä.

Arvonta suoritettiin hallituksen kokouksessa 18.1.2012. Arvonnassa oli mukana 78 uutta jäsentä. 150 euron lahjakortin onnekas voittaja on Hans Hellén. Onnittelut!

4. Jäsenkorttikyselyn tulokset

Jäsentiedotteissa 50/2011 ja 1/2012 pyydettiin vastauksia sähköiseen jäsenkorttikyselyyn, jolla selvitettiin HePon jäsenkortin tarpeellisuutta ja sitä, millaista jäsenkorttia jäsenet jatkossa toivovat. Kyselyn vastausaika on päättynyt, mutta kyselylomakkeen tekstiversio taustatietoineen löytyy tästä linkistä (pdf, 17 kt).

Kyselyyn saatiin 179 vastausta. Kyselyn tulos on selvä: jäsenkorttia pidetään melko tarpeettomana, jäsenkorttia ei käytetä lainkaan tai käytetään hyvin harvoin ja jatkossa HePon toivotaan ottavan käyttöön sähköpostin liitteenä saatava jäsenkortti, jonka voi itse tulostaa. Kyselyn tulosten yhteenveto löytyy tästä linkistä (pdf, 58 kt).

Moni vastaaja jätti myös vapaamuotoisia kommentteja. Eniten palautetta tuli siitä, että jäsenkorttia tarvitsee todella harvoin. Sähköistä jäsenkorttia pidettiin monissa palautteissa liian kalliina. Intellipocketin kortin toimintoja ei pidetty tarpeellisena, ja toisaalta huomautettiin, että vanhan malliseen kännykkään ei voi ladata sovelluksia. Monessa palautteessa tuotiin esiin, että pdf-tiedoston voi tulostamisen lisäksi myös ladata kännykkään.

Tekstiviestinä vastaanotettavaa jäsenkorttia vastustettiin erityisesti sillä perusteella, että kännykät vaihtuvat usein. Muutama palaute korosti puolestaan perinteisen pahvikortin helppokäyttöisyyttä.

Palautteissa tuli paljon yksittäisiä ehdotuksia, joita pyritään huomioimaan kortin kehittämisessä. Esimerkiksi erään vastaajan idea kortin kaksikielisyydestä päätettiin toteuttaa.

Kyselyn tulosten pohjalta HePon hallitus päätti ryhtyä kehittämään järjestelmää, jossa jäsenmaksun maksaneelle jäsenelle lähtee automaattisesti sähköpostiviesti, jonka liitteenä on nimellä ja jäsennumerolla varustettu jäsenkortti tulostettavaksi tai puhelimeen ladattavaksi. Sähköpostittomille jäsenille lähetetään jatkossakin paperinen jäsenkortti. Kyselyn saaman innokkaan vastaanoton perusteella HePon hallitus tulee jatkossakin selvittämään jäsenistön kantoja sähköisillä kyselyillä.

5. Kevätkokous ja suunnitteluseminaari 9.3.2012

HePon kevätkokous pidetään perjantaina 9.3. klo 18-19. Paikkana on Ilmastoinfon tilat Sanomatalon toisessa kerroksessa osoitteessa Mannerheiminaukio 3.

Ennen kevätkokousta pidetään suunnitteluseminaari, jossa pohditaan HePon tulevaisuuden tavoitteita ja toimintatapoja. Seminaari on samassa kokoustilassa Ilmastoinfossa klo 16-18.

Virallinen kevätkokouskutsu ja lisätietoa suunnitteluseminaarista tulee myöhemmin, mutta ajankohta on hyvä merkitä kalentereihin jo nyt.

6. Talvikilometrikisa alkaa 1.2.2012 – liity HePon joukkueeseen!

Talviset pyöräilyolosuhteet on vihdoin saatu kuntoon, joten on siis aika polkaista käyntiin Talvikilometrikisa! Talvikilometrikisa on kesäisin järjestettävän Kilometrikisan talviversio. Kisa on kaikille avoin ja maksuton leikkimielinen kilpailu, jolla innostetaan ihmisiä työmatkapyöräilyyn ja muuhun arkipyöräilyyn. Talvikilometrikisan tavoite on erityisesti kannustaa jatkamaan pyörällä liikkumista myös talvella.

Kilpailuun osallistutaan joukkueittain. Joukkueen jäsenet kirjaavat ylös pyöräilykilometrejään tavoitteenaan polkea kilpailun aikana niin paljon kuin mahdollista. Mukaan hyväksytään kaikki kisan aikana poljetut kilometrit niin työ kuin vapaa-ajan matkoistakin. Joukkueen polkemat kokonaiskilometrit jaetaan sen yhteisön jäsenmäärällä, jota joukkue edustaa, esimerkiksi HePon tapauksessa tuhannella. Aikaisemmin kilometrit on jaettu vain joukkueeseen ilmoittautuneiden määrällä, mutta sääntömuutoksen myötä käytäntö on muuttunut. Tarkoitus on, että jokaisen kisaan osallistuvan henkilön jokainen kilometri parantaa joukkueen tulosta, jolloin mukaan kannattaa kannustaa mahdollisimman moni yhteisön jäsen.

HePolla on totuttuun tapaan kisan tehosarjassa oma joukkue, johon kaikkien hepolaisten kannattaa liittyä. Ilmoittautuminen on jo avattu, joten voit liittyä HePon joukkueeseen vaikka heti osoitteessa http://www.kilometrikisa.fi. Rekisteröitymiseen tarvitset HePon osallistumiskoodin: hepo6788

Talvikilometrikisa alkaa keskiviikkona 1.2. ja kestää 15.3. saakka. Jaossa on jälleen hienoja palkintoja, mm. Nishiki Intro Disc -polkupyörä ja säänkestävä Brompton Oratory -pyöräilytakki. Kisan järjestävät Pyöräilykuntien verkosto ry. ja Suomi Pyöräilee kampanja.

7. Tee ilmoitus auraamattomista pyöräteistä

Talvipyöräilyn suosio esimerkiksi Oulussa tai Kööpenhaminassa ei ole pelkkää sattumaa, vaan edellyttää pyöräväylien laadukasta kunnossapitoa. Talvipyöräilyn yleistyminen myös pääkaupunkiseudulla edellyttää kaupungeilta ja urakoitsijoilta sellaista asennetta, että pyöräliikenteen väylät todella halutaan pitää liikennöitävässä kunnossa. Asennemuutosta vauhdittaakseen HePo kannustaa kaikkia jäseniään aktiivisesti ilmoittamaan havaitsemistaan talvikunnossapidon puutteista vastuutaholle. Yhteystiedot koottuna alla.

 • VANTAA
  Kuntatekniikan keskuksen asiakaspalvelu
  puh. 09 8392 6085, asiakaspalvelu.kuntatekniikankeskus at vantaa.fi
 • KAUNIAINEN
  Kunnossapitomestari Veli Keski-Kohtamäki
  puh. 09 505 6391, 050 548 0391
  veli.keski-kohtamaki at kauniainen.fi
 • LIIKENNEVIRASTO
  (moottori-, kehä- ja maanteiden varsilla kulkevat pyörätiet)
  Tienkäyttäjän linja: puh. 0200 2100 (24 h/vrk)

Pyöräteille kasatuista lumikasoista keskustellaan myös Kaupunkifillari-blogissa:
http://www.kaupunkifillari.fi/blog/2012/01/12/tarina-lumikasoista/

8. Työpajassa ratkottiin pyöräilyn edistämisen haasteita

Joukko virkamiesten, poliitikkojen ja muiden pyöräilijöiden välisen yhteistyön kehittämisestä kiinnostuneita kaupunkilaisia kokoontui 11.1.2012 työpajaan ratkomaan pyöräilyolojen kehittämiseen liittyviä ongelmia. Mukana oli edustajia kaikista ryhmistä: virkamiehiä, luottamushenkilöitä ja pyöräilyaktiiveja. Lopputuloksena kukin ryhmä listasi asioita, joita se toivoo muilta ryhmiltä tai on niille valmis tarjoamaan, jotta yhteistyö sujuisi entistä paremmin.

Esimerkiksi virkamiehet toivoivat poliitikoilta runsaampaa keskustelua asioista sekä resurssien kohdentamista pyöräilyyn. Luottamushenkilöt toivoivat puolestaan virkamiehiltä enemmän vaihtoehtoisia esityksiä päätöksenteon pohjaksi ja pyöräilijöiltä suoria yhteydenottoja ja tietopaketteja pyöräilyn tarpeista. Pyöräilijät toivoivat muilta ryhmiltä mm. kulttuurinvaihtoa pyöräilykaupunkien kanssa ja tarjosivat uusia muotoja palautteen antamiseen.

Tilaisuuden muistio sekä valokuvia löytyy Kaupunkifillari-blogista:
http://www.kaupunkifillari.fi/blog/2012/01/13/yhteenveto-11-1-kolmiotyopajasta/

9. Opastepilotti-hankkeen työpaja 4.2.2012

Opastepilotti on Helsingin kaupungin rakennusviraston hanke, jonka tavoitteena on luoda Helsinkiin uusi pyöräily- ja jalankulkuopastusjärjestelmä. Opastepilotin kohdealueena on Helsingin ydinkeskusta palveluineen, kulttuurilaitoksineen, kävelyalueineen ja pyöräilypalveluineen. Opastepilotin osana järjestetään kuusi työpajaa kevään 2012 aikana. Työpajoissa osallistujat arvioivat nykyistä opastusta sekä ideoivat tulevaisuuden opasteita. Kesän ja syksyn aikana suunnitellaan opastekonseptia, ja suunnittelun tulokset esitellään yleisölle loppuvuonna 2012.

Seuraava Opastepilottiin liittyvä työpaja järjestetään kaikille avoimena kansalaisfoorumina lauantaina 4.2. klo 13-16 nykytaiteen museo Kiasman seminaaritilassa (Mannerheimintie 2). Lisätiedot Opastepilotti-hankkeesta: http://www.hel.fi/hki/hkr/fi/wdc/Opastepilotti

10. Asukastilaisuus Puotilan, Vartioharjun ja Fallpakan aluesuunnitelmasta 24.1.2012

Puotilan, Vartioharjun ja Fallpakan aluesuunnitelmaluonnos esitellään yleisötilaisuudessa tiistaina 24.1. klo 18-20 kulttuurikeskus Stoan Teatterisalissa (Turunlinnantie 1). Suunnitelmamateriaaliin voi tutustua klo 17.30 alkaen.

Suunnitelmaluonnos sisältää tavoitteet alueen katu-, puisto- ja metsäalueiden hoidolle, kunnostukselle ja käytölle sekä tehtävien toimenpiteiden kiireellisyysjärjestyksen.

Suunnitelmaluonnokseen, alueen rajaukseen ja lähtöaineistoon voi tutustua 23.1.-5.2. Stoan aulassa sekä rakennusviraston verkkosivuilla osoitteessa: http://www.hkr.hel.fi/aluesuunnitelmat

11. Leppävaaranraitin suunnitelmia esitellään 23.1.2012

Pohjois-Leppävaaran halki kulkevan Leppävaaranraitin katusuunnitelmaluonnoksiin voi tutustua yleisötilaisuudessa ensi maanantaina. Suunnitelmaluonnokset käsittävät Läkkitorin, Leppävaaranraitin osuuden Läkkitorin läheisyydessä sekä alueen muita pieniä kujia. Leppävaaranraitti toimii pyöräliikenteen yhteytenä pohjoisesta Leppävaaran asemalle ja Selloon sekä edelleen muille pääpyöräreiteille.

Yleisötilaisuus pidetään maanantaina 23.1. klo 17-18 Espoon keskuksessa Espoon Teknisen keskuksen näyttelytilassa osoitteessa Virastopiha 2 C. Lisätiedot Espoon kaupungin sivuilla.

12. Ajankohtaisia linkkejä

 • Helsingin Uutiset 11.1.2012: ”Visio: Ankea Länsiväylä kaupunkibulevardiksi?” 14.9.2011 tehdyn valtuustoaloitteen johdosta kaupunkibulevardin plussat ja miinukset selvitetään vuoden 2012 loppuun mennessä. Länsiväylän muuttamista kaduksi vaadittiin myös Kriittisellä pyöräretkellä 13.9.2011.

Tagit:, , , , , , , , , , ,