Jäsentiedote 38/2011

Autoton päivä huomenna, ECF:n presidentti Manfred Neun vieraili Helsingissä, Jalka rattaalla -seminaarin materiaalit, Pyöräilyn edistämisen kärkitoimet, Cycling for libraries -dokumenttielokuva…

Helsingin Polkupyöräilijät ry:n jäsentiedote – Viikko 38/2011
*********************************************************************

 1. Kriittinen pyöräretki ja Valoa pyöräilykansalle -kulkue Autottomana päivänä 22.9.2011
 2. Kriittinen pyöräretki Länsiväylälle keräsi yli 260 osallistujaa
 3. ECF:n presidentti Manfred Neun vieraili Helsingissä
 4. Jalka rattaalla – Pyöräilyn ja kävelyn Eurooppa -seminaarin materiaalit
 5. Polkija-lehti menossa taittoon
 6. HePon 200 km kuntolenkki ensi sunnuntaina 25.9. klo 9
 7. Liikennevirasto listasi pyöräilyn edistämisen kärkitoimet
 8. Euroopan parhaat ”vihreät väylät” palkittiin
 9. Cycling for libraries -dokumenttielokuva
 10. Myydään kolmipyöräinen naistenpyörä
 11. Ajankohtaisia linkkejä

*********************************************************************

1. Kriittinen pyöräretki ja Valoa pyöräilykansalle -kulkue Autottomana päivänä 22.9.2011

Kansainvälistä Liikkujan viikkoa vietetään vuosittain 16.-22.9. Autottomana päivänä Kampin Narinkkatorilla on runsaasti ohjelmaa kaiken ikäisille. Myös HePo on esillä tapahtuman infoteltoilla – tervetuloa vierailemaan! Tapahtuman koko ohjelma löytyy HSL:n sivuilta.

Huomenna järjestetään myös Kriittinen pyöräretki ja Valoa pyöräilykansalle -kulkue, joka ajaa Helsingin uusimpien pyöräliikenneratkaisujen, kuten pyörätaskujen ja pyöräkaistojen kautta. Kulkueella viestitetään kiitosta Helsingin kaupungin suuntaan ja vaaditaan lisää laadukkaita pyöräliikenneratkaisuja kaupunkiin.

Samalla muistutetaan, että pyöräilijän on tarpeellista näkyä myös pimeällä. Hämärällä tai pimeässä ajaessa ajovalot ovat tieliikennelain mukaan pakollinen osa pyörän varustusta. Autosta on vaikea nähdä pimeää pyöräilijää, ja kolarin sattuessa valotonta pyöräilijää voidaan pitää syyllisenä, vaikka tämä muuten olisi ajanut sääntöjen mukaan.

Kokoontuminen Autottomana päivänä 22.9. klo 19.00 Lasipalatsin aukiolla, lähtö klo 19.30. Klo 19.00 alkaen osallistujille jaetaan ilmaisia polkupyörän valoja niin kauan niitä riittää. Pyöräily kestää noin tunnin ja vauhti on sopivan leppoisa myös lapsiperheille.

Kulkueen järjestävät HePon kanssa yhteistyössä Liikenneturva, Maan ystävät, Suomi Pyöräilee -kampanja ja Pyöräilykuntien verkosto. Mukana myös fillaripoliisi.

Kulkueen reitti (Google Maps)
Liikennevinkki – Pyörällä taskuun

2. Kriittinen pyöräretki Länsiväylälle keräsi yli 260 osallistujaa

Syyskuun Kriittinen pyöräretki (13.9.) suuntasi Länsiväylälle. Sateisesta säästä huolimatta yli 260 pyöräilijää ajoi suurena kulkueena Lauttasaaresta Lapinlahdensillan yli Ruoholahteen. Pyöräretki vaati parempaa pyöräinfraa ja Länsiväylää kaduksi. Seuraavana päivänä jätettiin myös valtuustoaloite samasta asiasta.

Lisää aiheesta ja taustoista mm. Kaupunkifillarissa ja varapuheenjohtajamme Otson blogissa.

Videoita tapahtumasta:
http://www.youtube.com/watch?v=y4GXivPT2WY
http://www.youtube.com/watch?v=urJN2ic3AEA

3. ECF:n presidentti Manfred Neun vieraili Helsingissä

European Cyclists’ Federation -järjestön presidentti Manfred Neun vieraili Helsingissä 14.-16.9. Vierailun tarkoituksena oli tutustua ECF:n jäsenyhdistysten toimintaan ja keskustella Velo-city -konferenssin saamisesta Helsinkiin lähivuosina. Lisäksi Neun osallistui puhujavieraana Pyöräilyn ja kävelyn Eurooppa-seminaariin (ks. alla).

Neunille järjestettiin 14.9. illallinen, jossa oli paikalla ECF:n jäsenjärjestöjen edustajia, virkamiehiä ja hepolaisia. Seuraavana päivänä Neunin ja HePon hallituksen kesken pidettiin tapaaminen, jossa paitsi vaihdettiin kuulumisia, myös keskusteltiin mahdollisuuksista syventää ja kehittää HePon ja ECF:n välistä yhteistyötä.

4. Jalka rattaalla – Pyöräilyn ja kävelyn Eurooppa -seminaarin materiaalit

Helsingin kaupungintalolla 16.9. pidetyssä Jalka rattaalla – Pyöräilyn ja kävelyn Eurooppa -seminaarissa pohdittiin, miten pyöräily ja kävely liittyvät vetovoimaiseen kaupunkitilaan ja millä keinoin pyöräilyä ja kävelyä on onnistuttu edistämään Euroopan kaupungeissa. Seminaarissa esiintyi tunnettuja kaupunkisuunnittelun ja pyöräilyn asiantuntijoita, kuten tanskalaisarkkitehti Lars Gemzøe, joka on konsultoinut kaupunkeja ympäri maailmaa julkisen tilan viihtyisyydestä, sekä Euroopan pyöräilyjärjestön puheenjohtaja Manfred Neun.

Jyväskyläläinen pyöräilyn edistäjä Antti Poikola organisoi tapahtuman videolähetyksen. Videot ja puhujien esitykset löytyvät Kaupunkifillari-blogista.

Seminaarin järjestivät Helsingin kaupunki, Tampereen teknillinen yliopisto ja Pyöräilykuntien verkosto yhteistyössä liikenne- ja viestintäministeriön, ympäristöministeriön, Liikenneviraston sekä Tanskan suurlähetystön kanssa.

5. Polkija-lehti menossa taittoon

Polkijan tekeminen on edennyt hyvää vauhtia ja lehti on vähitellen menossa taittoon. Mikäli arkistojesi kätköistä löytyy vielä kuvia HePon 30-vuotiselta taipaleelta, käy lataamassa niitä toimituksen käyttöön tällä lomakkeella.

Vaikka kaikki kuvat eivät lehteen päätyisikään, voidaan niitä näyttää esimerkiksi HePon 30-vuotissynttäreillä myöhemmin tänä vuonna!

Jos olet paperisen lehden saajalistalla, tarkistathan että osoitetietosi ovat ajan tasalla. Jos haluat lehden muuttuneeseen osoitteeseen tai haluat sen aiemmasta poiketen vain sähköisesti, ilmoitathan tästä jäsensihteerille: jasensihteeri at hepo.fi.

6. HePon 200 km kuntolenkki ensi sunnuntaina 25.9. klo 9

HePon kuntolenkkien suosio on jatkunut voimakkaana. Vielä viime sunnuntainakin, syyskuun puolivälissä, Vantaankosken päälähtöön kokoontui kuutisenkymmentä pyöräilijää.

Tänä kesänä Vantaankosken sunnuntailenkkien yhteydessä on ajettu muutaman kerran myös tavallista pidempiä matkoja. Neljäs ja samalla viimeinen normaalia pidempi lenkki ajetaan ensi sunnuntaina (säävarauksella). Suuntana on Pornainen-Myrskylä-Porvoo. Matkaa kertyy noin 200 km. Pidemmän lenkin lähtöaika on klo 9.

Lisätietoa ja ohjeet ilmoittautumiseen Fillarifoorumilla.

Normaali klo 11 lähtö ajetaan myös. HePon retkien ja lenkkien lähtöpaikat.

7. Liikennevirasto listasi pyöräilyn edistämisen kärkitoimet

Liikennevirasto on parhaillaan laatimassa Kävelyn ja pyöräilyn valtakunnallista toimenpidesuunnitelmaa 2020. Toimenpidesuunnitelma muodostaa yhdessä Kävelyn ja pyöräilyn valtakunnallisen strategian kanssa kokonaisuuden, jonka tavoitteena on nostaa kävelyn ja pyöräilyn kulkutapaosuutta 20 prosenttia vuoteen 2020 mennessä.

Toimenpidesuunnitelma on luonnosvaiheessa. Suunnitelmaluonnoksessa listataan yhteensä 32 kärkitoimea, joilla kävelyn ja pyöräilyn suosiota voidaan nostaa. Kärkitoimet liittyvät mm. markkinointiin ja kasvatukseen, reittien laadun parantamiseen, autoliikenteen rauhoittamiseen ja kaupunkisuunnitteluun.

HePo jätti luonnoksesta oman lausuntonsa, jossa nostettiin esille kiireellisimpiä ja tärkeimpiä kärkitoimia. Lisäksi HePo mainitsi ne toimet, joiden toteuttamiseen HePo omalla toiminnallaan voi osallistua. Tällaisia toimia ovat esimerkiksi pyöräilyn tunnetuksi tekeminen, liikennesuunnitteluun vaikuttaminen ja pyöräilyreittien kunnon kartoittaminen.

Toimenpidesuunnitelmaa muokataan lausuntojen perusteella ja lopullinen versio ilmestyy loka-marraskuussa 2011.

HePon lausunto (pdf, 58 kt)
Toimenpidesuunnitelman luonnos (pdf, 1,5 Mt)

8. Euroopan parhaat ”vihreät väylät” palkittiin

European Greenways Association -järjestö (EGWA) on vuodesta 2003 lähtien palkinnut joka toinen vuosi eurooppalaisia jalankulun ja pyöräilyn väyliä, jotka on tarkoitettu ainoastaan moottoroimattomalle liikenteelle. Näiden ”vihreiden väylien” (greenways) tulee täyttää tietyt laatuvaatimukset, jotta ne olisivat käyttäjäystävällisiä ja turvallisia kaikille ihmisryhmille. Usein tällaiset autoteistä erillään kulkevat väylät seuraavat kanavien varsia tai käytöstä poistettujen rautateiden reittejä. Helsinkiläinen esimerkki ”vihreästä väylästä” voisi olla entisen satamaradan kuiluun ensi vuonna valmistuva Baana.

Tänä vuonna European Greenways Awards -palkinnot jaettiin syyskuussa Ranskassa. Palkittujen joukossa oli mm. osuus Pariisin ja Lontoon yhdistävästä reitistä ja Välimeren rantaa seuraileva väylä Italian Liguriassa.

Voittajat kuvina
Lisätietoa

9. Cycling for libraries -dokumenttielokuva

Jotkut tapahtumat muistetaan. On toukokuu 2011, rypsipellon takaa ilmestyy musta mummopyörä, hollanniksi omfiet. Ja sitten niitä tulee lisää, muovikukkasilla koristeltu, maantietorpedo, koliseva, kapeakuminen, yksivaihteinen, herrasmiespyörä… Tämähän on kuin jokin päättymätön mielenosoitus! Cycling for libraries –tempaus on juuri rullannut ohitse.

Cycling for libraries oli kirjastojen näkyvyyttä markkinoiva kansainvälinen hyvän tuulen pyöräilytapahtuma ja konfabulaari – samalla maailman ensimmäinen kirjastonhoitajien kansainvälinen pyöräilykongressi. Kirjastolaiset pyöräilivät koko matkan Köpiksestä Berliiniin. Nyt retkestä on valmistunut road movie -tyylinen dokumenttielokuva, joka sai ensi-iltansa 16.9.2011.

Polkupyöriä ja kirjastoja yhdistävät yhteiset arvot, kuten demokratia, helppo saavutettavuus, tasa-arvoisuus, tehokkuus, kestävä kehitys, pragmaattisuus, sanoo tapahtuman pääjärjestäjä ja Turun pääkirjastossa työskentelevä Mace Ojala. Polkupyöristä ja kirjastoista useimmilla meistä on hyviä muistoja aina lapsuudesta saakka. Siksi niiden yhdistelmä oli omiaan tempaukselle, jonka yhtenä tarkoituksena oli tuoda näkyvyyttä kirjastoille ja niiden tekemälle työlle. Tapahtumasta tehtiin Kirjastokaista.fi palvelun toimesta päivittäiset videoreportaasit ja kuvatusta materiaalista leikattiin dokumentti.

Lisätietoa ja videomateriaalia osoitteissa:
http://www.cyclingforlibraries.org
http://www.kirjastokaista.fi

10. Myydään kolmipyöräinen naistenpyörä

Myydään 3-pyöräinen (yksi pyörä edessä, kaksi takana) naistenpyörä. Takana Maguran nestelevyjarru. Edessä normaali vannejarru. Veto ja jarru toimivat vain toiseen takapyörään. Runko terästä/CroMo. Naisten runkomalli. Edessä 2 ratasta ja takana 9. Shimanon komponentit. Rengaskoko 28″. Tiedustelut: [sähköpostiosoite poistettu]

11. Ajankohtaisia linkkejä

Tagit:, , , , , , , , , , , ,