Jäsentiedote 34/2011

HePolle Helsinki hauskemmaksi -tunnustuspalkinto, Leppävaaran katusuunnitelmat jäivät pöydälle, Polkijaan kaivataan kuvia ja mainosmyyntiä, ECF:n presidentin vierailu, Kriittinen pyöräretki Länsiväylälle…

Helsingin Polkupyöräilijät ry:n jäsentiedote – Viikko 34/2011
*********************************************************************

 1. HePolle myönnettiin Helsinki hauskemmaksi -tunnustuspalkinto
 2. Leppävaaran katusuunnitelmat jäivät pöydälle
 3. Polkijaan mahtuu vielä kuvia, juttuja ja mainoksia
 4. Tapaa ECF:n Manfred Neun Helsingissä 14.-16.9.2011
 5. Tule mukaan uudistamaan HePon nettisivuja
 6. HePon 30-v synttäreiden suunnittelutapaaminen ma 29.8. Sanomatalossa
 7. Kriittinen pyöräretki muuttaa Länsiväylän Länsibulevardiksi 13.9.2011
 8. HePo mukana autottoman päivän tapahtumissa 22.9.2011
 9. RoadID.com-tuotealennukset päättyvät pian!
 10. Pää pyörälle – taidetta fillaroiden 27.-28.8.2011
 11. Kilpailu: valokuvaa ympäristöystävällinen liikenneratkaisu
 12. Ajankohtaisia linkkejä

*********************************************************************

1. HePolle myönnettiin Helsinki hauskemmaksi -tunnustuspalkinto

HePo vastaanotti 18.8. Art goes Kapakka -kaupunkifestivaalin ”Helsinki hauskemmaksi” -tunnustuspalkinnon. Tunnustus myönnettiin Art goes Kapakan avajaistilaisuudessa Artekin tiloissa Helsingin Esplanadilla.

”Helsinki hauskemmaksi” -tunnustuspalkinnot jaetaan vuosittain henkilöille tai yhteisöille, jotka ovat riemastuttaneet ja vilkastuttaneet Helsingin kaupunki- ja kulttuurielämää. Palkintoa oli vastaanottamassa HePon puheenjohtaja Janne Nurminen.

Perusteluissa kerrottiin seuraavaa: ”Helsingin Polkupyöräilijät ry on kolmenkymmenen vuoden ajan tehnyt merkittävää työtä sujuvamman, turvallisemman ja viihtyisämmän pyöräilyn puolesta. Kyky koota ihmisiä yhteen innostavalla ja hyvin organisoidulla otteella pyöräilyn merkeissä on myös esimerkillinen osoitus hyvästä yhdistystoiminnasta. Kriittiset pyöräretket kommentoivat urbaanin pyöräilyn tilaa ja nostavat esille kehitysmahdollisuuksia. HePo osallistuu aktiivisesti kaupunkisuunnitteluun ja tuo käyttäjälähtöisen pyöräilytiedon mukaan suunnitteluprosessiin. HePo järjestää melkein jokaisena viikon päivänä ohjattuja lenkkejä, retkiä ja tapahtumia pyöräilyn harrastajille aloittelijoista kisakuskeihin. Helsinki on pyöräillen oikein hauska kaupunki.

Art goes Kapakka on helsinkiläinen kulttuurifestivaali, joka on ollut osa elokuista Helsinkiä 16 vuotta.

Tarkemmin tilaisuudesta HePon tiedotteessa 18.8.

2. Leppävaaran katusuunnitelmat jäivät pöydälle

Espoon teknisen lautakunnan kokouksessa käsiteltiin viime viikolla Leppävaaran katusuunnitelmia (Alberganesplanadi, Alberganpromenadi, Bertel Jungin aukio, Junginkäytävä). HePo jätti 30.5. suunnitelmia koskevan muistutuksen, jossa kiinnitettiin huomiota mm. pyörä- ja jalankulkuliikenteen sujuvuuteen ja turvallisuuteen. Toisen pyöräilyoloihin kohdistuvan muistutuksen jätti Etelä-Tapiolan lukion Fillarit liikkeelle -projekti.

Muistutusten ja ennen kaikkea pyöräilijöiden aktiivisen vaikuttamisen tuloksena kokous päätti jättää Leppävaaran katusuunnitelmat pöydälle. Leppävaaran katusuunnitelmista järjestettiin katukatselmus, johon osallistui myös hepolaisia. Suunnittelijat pyrkivät nyt löytämään ratkaisua, jossa pääreitillä Leppävaaran asemalta etelään on erotetut väylät pyöräilijöille ja kävelijöille. Lautakunta päättää asiasta kolmen viikon kuluttua.

Myös kevyen liikenteen kehittämissuunnitelma jätettiin pöydälle, kunnes lautakunta on käynyt opintomatkalla Tanskassa ja Malmössä tutustumassa kävelyn ja pyöräilyn järjestelyihin. HePo tulee jättämään kommentit myös kehittämissuunnitelmaan.

Ilmassa on lupaavia merkkejä siitä, että myös Espoon pyöräliikennesuunnittelun linja on vähitellen muuttumassa parempaan suuntaan.

Tarkemmin aiheesta kerrotaan kotisivuillamme 18.8. julkaistussa tiedotteessa, josta löytyvät myös linkit muistutukseen ja nettikeskusteluun aiheen ympärillä.

3. Polkijaan mahtuu vielä kuvia, juttuja ja mainoksia

HePon 30-vuotisjuhlavuoden kunniaksi toteutetaan Polkija-lehden juhlanumero. Lehteen otetaan mielellään vielä juttuja ja aivan erityisesti kuvia menneiden vuosien varrelta. Materiaalin voi toimittaa elokuun loppuun mennessä osoitteeseen: polkija at hepo.fi. Kuvia voi lähettää myös nettilomakkeella.

Polkijassa on tarjolla myös mainostilaa. Jos asioit seuraavan parin viikon aikana pyöräliikkeissä tai muuten pyöräilyyn liittyvissä yrityksissä, kysäisepä samalla haluaisiko yritys mainostaa HePon
30-vuotisjuhlavuoden Polkijassa. Tekniset tiedot ja hinnasto löytyvät mediakortista.

Lisätietoja saa päätoimittaja Petri Sipilältä: petri.sipila at hepo.fi. Mainosten myynnistä voi kysellä lisätietoja HePon projektityöntekijältä Petteri Nisulalta (044 550 1445, petteri.nisula at hepo.fi).

4. Tapaa ECF:n Manfred Neun Helsingissä 14.-16.9.2011

European Cyclists’ Federation -järjestön presidentti Manfred Neun vierailee Helsingissä 14.-16.9. Vierailun tarkoituksena on tutustua ECF:n jäsenyhdistysten toimintaan ja keskustella Velo-city
-konferenssin saamisesta Helsinkiin lähivuosina. Lisäksi Neun osallistuu puhujavieraana Pyöräilyn ja kävelyn Eurooppa-seminaariin perjantaina 16.9. (lisätietoa seminaarista HePon sivuilla).

Keskiviikkona 14.9. Neunille esitellään Helsingin kantakaupunkia pyöräillen. Mukaan kierrokselle ovat tervetulleita kaikki hepolaiset. Pyöräretkelle lähdetään kaupungintalolta kello 16.30. Samana iltana Neunille järjestetään illallinen, jolle myös hepolaisten toivotaan osallistuvan. Illallinen on omakustanteinen ja se alkaa klo 19.30. Paikka ilmoitetaan myöhemmin. Lisätiedot Neunin vierailusta ja ilmoittautumiset (erityisesti illalliselle) HePon projektityöntekijälle Petteri Nisulalle keskiviikkoon 7.9. mennessä (puh. 044 550 1445, petteri.nisula at hepo.fi).

5. Tule mukaan uudistamaan HePon nettisivuja

Oletko halukas antamaan panoksesi HePon nettisivujen uudistamiseksi? Tarkoituksena on uudistaa syksyn ja alkutalven aikana niin graafinen ilme kuin tekninen alusta. Ainakin osa työstä teetetään tilaustyönä alan ammattilaisilla, mutta hepolaisten panosta tarvitaan ideointiin ja suunnitteluun. Tapaaminen sivujen uudistamisen osalta pidetään 5.9. klo 17:00 Vanhan kuppilassa. Lisätiedot ja ilmoittautumiset HePon projektityöntekijälle Petteri Nisulalle (puh. 044 550 1445, petteri.nisula at hepo.fi).

6. HePon 30-v synttäreiden suunnittelutapaaminen ma 29.8. Sanomatalossa

HePon 30-v synttäreiden suunnittelutapaaminen pidetään maanantaina 29.8. klo 17.30 Sanomatalon Wayne’s Coffeessa. Kaikki synttärijärjestelyistä kiinnostuneet, tervetuloa mukaan!

7. Kriittinen pyöräretki muuttaa Länsiväylän Länsibulevardiksi 13.9.2011

Syyskuun Kriittinen pyöräretki suuntaa Lauttasaareen. Retken tavoitteena on paitsi vaatia parannuksia Lauttasaaren pyöräliikenteen ratkaisuihin, myös kyseenalaistaa keskellä kaupunkia kulkevan moottoritien tarpeellisuus. Länsiväylä tulisi muuttaa puurivien reunustamaksi kaupunkikaduksi Lauttasaaren läpi kulkevalla osuudella. Kadun varrelle mahtuisi paitsi laadukkaat pyörätiet, myös asunnot ja työpaikat tuhansille uusille kaupunkilaisille. Pyöräretki vaatii myös pyöräkaistoja Lauttasaarentielle ja Itämerenkadulle.

Kriittistä pyöräretkeä seuraavana päivänä tullaan jättämään myös valtuustoaloite, jossa vaaditaan, että Länsiväylän muuttaminen kaduksi tule selvittää ennen kun Koivusaaren tai Katajaharjun kaavoituksesta tehdään päätöksiä.

Kriittinen pyöräretki starttaa Lasipalatsin aukiolta tiistaina 13.9. tasan klo 18. Kokoontuminen kulkuetta varten alkaa klo 17.30.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Helsingin Polkupyöräilijät ja Helsingin Maan ystävät.

8. HePo mukana autottoman päivän tapahtumissa 22.9.2011

Autotonta päivää vietetään Narinkkatorilla torstaina 22.9. Kansainvälisen autottoman päivän tarkoituksena on haastaa ihmiset pohtimaan, onko omalla autolla kulkeminen aina perusteltua vai kannattaisiko auto ainakin toisinaan vaihtaa joukkoliikenteeseen, pyöräilyyn tai kävelyyn.

Narinkkatorilla on runsaasti ohjelmaa koko päivän ajan klo 9-18. Esimerkiksi Helsingin ajankohtaisista pyöräilyasioista kertoo Jaakko Heinonen Kaupunkisuunnitteluvirastosta ja Uusix-verstaan
polkupyörä-huutokaupasta voi hankkia itselleen käytetyn, kunnostetun pyörän edullisesti. Narinkkatorin tapahtuman lopullinen ohjelma julkistetaan syyskuun alussa osoitteessa http://www.hsl.fi.

Myös HePo osallistuu Narinkkatorin tapahtumiin yhteisellä ständilla Pyöräilykuntien verkoston kanssa. Lisäksi HePo on mukana järjestämässä Kriittinen pyöräretki ja Valoa pyöräilykansalle -pyöräkulkuetta. Kulkuetta varten kokoonnutaan Lasipalatsin aukiolle klo 19.00 alkaen ja liikkeelle lähdetään klo 19.30.

Kulkueella halutaan osoittaa, että pyöräily on näkyvä osa kaupunkiliikennettä ja myös pyöräilijän on tarpeellista näkyä erityisesti pimeällä. Pyöräilemme Helsingin uusimpien pyöräliikenneratkaisujen, kuten pyörätaskujen kautta. Viestinämme on: pyöräilijät kiittävät – ja haluavat lisää laadukkaita pyöräliikenneratkaisuja kaupunkiin. Klo 19.00 alkaen osallistujille jaetaan ilmaisia polkupyörän valoja niin kauan niitä riittää.

Kulkueen järjestävät HePon kanssa yhteistyössä Liikenneturva, Maan ystävät ja Pyöräilykuntien verkosto. Mukana myös fillaripoliisi.

9. RoadID.com-tuotealennukset päättyvät pian!

Muistutuksena: RoadID.com tarjoaa hepolaisille ja heidän välittömille perheenjäsenilleen 20 % alennuksen tuotteistaan. Tarjous on voimassa vain ELOKUUN LOPPUUN 31.8. saakka.

Jäsenalennuksen saat käyttämällä tilauksen yhteydessä erityistä ”Discount Coupon” -koodia, joka on: PC8165583HC

Tilauksen teet helpoiten verkossa menemällä osoitteeseen http://www.roadid.com. Alennuskoodi syötetään tilauksen loppuvaiheessa (checkout). Lisätietoa aiheesta mm. HePon kotisivujen tiedotteessa 10.8. ja edellisessä jäsentiedotteessa 32/2011.

10. Pää pyörälle – taidetta fillaroiden 27.-28.8.2011

Pää pyörälle -tapahtuma tarjoaa koko päivän kestävän fillarikierroksen kahdeksaan eri taidekohteeseen Helsingissä ja Espoossa. Tapahtuma järjestetään ensi viikonloppuna 27.-28.8. Molempina päivinä järjestettävä fillarikierros alkaa Kaapelitehtaalta Valokuvataiteen museosta. Sieltä poljetaan Didrichsenin taidemuseoon, josta matka jatkuu Helsingin taidemuseo Meilahden kautta Gallen-Kallelan museoon. Seuraavaksi etappina ovat Galleria Aarni, EMMA – Espoon modernin taiteen museo ja Espoon Taide- ja Tietotekniikkakeskus CARTES WeeGee -talossa. Matkan viimeinen kohde on Hanasaari – ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus.

Kohteissa tutustutaan näyttelyihin ja tavataan tapahtumaa varten mukaan kutsuttuja eri alojen taiteilijoita. Tarjolla on ennakkoluuloton kattaus performansseja, videoita, musiikkia, tanssiesityksiä ja ympäristötaidetta. Koko fillarimatkan mukana on opas ja mukaan voi tulla myös matkan varrelta. Tapahtuma on suunnattu kaikenikäisille ja -kuntoisille pyöräilyn ja taiteen ystäville. Reitin pituus on noin 17 kilometriä, ja koko kierroksen hinta on 18€/päivä. Alle 18-vuotiaat pääsevat mukaan ilmaiseksi.

Koko ohjelma ja lisätietoa mukana olevista taiteilijoista: http://paapyoralle.fi/

11. Kilpailu: valokuvaa ympäristöystävällinen liikenneratkaisu

Suomen luonnonsuojeluliiton (SLL) järjestämässä valokuvakilpailussa kerätään kuvia kestävistä liikenneratkaisuista Euroopassa. Kilpailun myötä SLL haluaa kannustaa ympäristöystävälliseen liikkumiseen, kuten kävelyyn, pyöräilyyn tai pidemmillä matkoilla junaliikenteeseen. Otitko kesällä kuvan pyöräparkista Amsterdamissa? Luotijunasta Ranskassa? Polkupyörästä Oulussa? Lähetä kuvasi kilpailuun, kolme parasta kuvaa palkitaan kuvaajan valitseman kaupungin joukkoliikennevälinelipuilla. Lisäksi parhaat valokuvat pääsevät osaksi SLL:n tulevaa liikenneaiheista julkaisua.

Valokuvia voi lähettää 3.9. asti osoitteeseen venla.virkamaki at sll.fi.

Kilpailuohjeet ja -säännöt [toimimaton linkki poistettu]

Kilpailu on osa Ulkoministeriön tukemaa Eurooppa-tiedotushanketta ”Kaikilla raiteilla kestävälle tielle – Euroopan unionin liikennepolitiikan opetukset Suomelle”.

12. Ajankohtaisia linkkejä

Tagit:, , , , , , , , , , , , , , , , , ,