Jäsentiedote 32/2011

RoadID.com-tuotealennuksia hepolaisille, Tule mukaan HePon toimintaan, Avainartikkeli pyöräilyn turvallisuudesta, Kansainvälinen pyöräilyseminaari, Pyöräilyluentoja Helsingissä, Pyöränhuoltokursseja Espoossa…

Helsingin Polkupyöräilijät ry:n jäsentiedote – Viikko 32/2011
*********************************************************************

 1. RoadID.com-tuotealennuksia hepolaisille!
 2. Tule ideoimaan HePon 30-vuotisjuhlia
 3. Polkija-lehti tekeillä – ilmestyy lokakuussa
 4. HePon jäsenmäärä jatkaa kasvuaan
 5. HePon retket ja lenkit Fillarifoorumissa
 6. Kesälukemista: Avainartikkeli pyöräilyn turvallisuudesta
 7. Pyöräilyn ja kävelyn Eurooppa-seminaari 16.9.2011
 8. Pyöräilyluentoja Helsingissä: Tour on Europe, Giro d’Italia…
 9. Pyöränhuoltokursseja Espoon työväenopistossa
 10. Asukaskysely Oulunkylän tulevaisuudesta
 11. Ajankohtaisia linkkejä

*********************************************************************

1. RoadID.com-tuotealennuksia hepolaisille!

Road ID -tunnisteet perustuvat ideaan, jonka mukaan aktiivisen liikkujan tulisi aina pitää mukanaan tärkeät henkilötietonsa lähtiessään esimerkiksi pyörälenkille. Joka päivä sattuu kolareita, pyörtymisiä, sairaskohtauksia ja muita odottamattomia tilanteita. Road ID tarjoaa malliston tuotteita, jotka kertovat, kuka olet ja keneen ottaa yhteyttä, kun et itse siihen pysty. Road ID voi kertoa ensiavulle myös tärkeän tiedon mahdollisesta perussairaudestasi tai allergiasta.

Hankkiessasi Road ID -tuotteen, tärkeät henkilöllisyystietosi ja läheistesi yhteystiedot kaiverretaan laserilla laadukkaalle teräslaatalle, joka kulkee mukanasi esimerkiksi rannekkeen muodossa. Teräslaatalla on elinikäinen takuu – mikäli jotenkin onnistut kuluttamaan sen puhki, saat uuden veloituksetta.

RoadID.com tarjoaa hepolaisille ja heidän välittömille perheenjäsenilleen 20 % alennuksen tuotteistaan. Tarjous on voimassa vain ELOKUUN LOPPUUN saakka. Lue lisää heidän tuotteistaan osoitteessa: http://www.roadid.com

Jäsenalennuksen saat käyttämällä tilauksen yhteydessä erityistä ”Discount Coupon” -koodia: PC8165583HC

Tilauksen teet helpoiten verkossa menemällä osoitteeseen http://www.roadid.com. Alennuskoodi syötetään tilauksen loppuvaiheessa (checkout). Vaihtoehtoisesti voit tehdä tilauksen soittamalla RoadID:n asiakastukeen, faksaamalla tai jopa kirjeitse (yhteystiedot).

2. Tule ideoimaan HePon 30-vuotisjuhlia

HePo täyttää tänä vuonna pyöreitä vuosia! Tämän kunniaksi vietetään syksyllä 30-vuotissynttäreitä, jonne kaikki jäsenet ovat tervetulleita.

Onnistuneiden juhlien takaamiseksi innokkaita hepolaisia toivotaan mukaan ideoimaan ja järjestelemään synttärijuhlia. Vapaaehtoiset voivat ilmoittautua HePon sihteerille Laura Ahokkaalle (laura.ahokas at hepo.fi, puh. 050 329 3586). Voit myös vinkata sopivasta tilasta, ohjelmasta tms. vaikka et muuten ehtisikään osallistumaan järjestelyihin. Kiitos niille, jotka ovat jo ehtineet ilmoittautua mukaan järjestelyihin!

3. Polkija-lehti tekeillä – ilmestyy lokakuussa

HePon 30-vuotisjuhlavuoden kunniaksi toteutetaan Polkija-lehden juhlanumero. Lehdellä on halukkaista ilmoittautuneista koostuva toimituskunta, joka on suunnitellut lehden sisältöä. Mikäli uusia juttuideoita tulee vielä mieleen, voi ottaa yhteyttä lehden päätoimittajaan Petri Sipilään: petri.sipila at hepo.fi

Lehden aikataulu on seuraava:

 • juttujen deadline 28.8.
 • editoinnissa, taitossa ja painossa menee noin kuukausi, joten lehden odotetaan valmistuvan lokakuun alkupuolella

4. HePon jäsenmäärä jatkaa kasvuaan

Kuluvana vuonna HePo on saanut uusia jäseniä ennätystahtiin. Heinäkuun loppuun mennessä uusia jäseniä on liittynyt jo 180, mikä on lähes saman verran kuin saimme viime vuonna uusia jäseniä yhteensä. Tervetuloa joukkoon, hyvä uudet jäsenet! Yhteensä meitä on jo 890 jäsentä.

HePo on pyöräilijän edunvalvoja ja mukavien yhteisten tapahtumien järjestäjä. Liittymällä jäseneksemme tuet myös yhdistyksemme liikennepoliittista työtä pyöräilyn ja pyöräilijöiden hyväksi. Maksamanne jäsen- ja kannatusmaksut ovat vähillä resursseilla toimivan yhdistyksen välttämätön taloudellinen selkäranka – kiitos niistä.

HePo järjestää rauhallisia pyöräretkiä viikonloppuisin ja reippaita kuntolenkkejä viidesti viikossa. Vapaaehtoisuuteen perustuva toiminta kaipaa aina uusia tekijöitä: mikäli tiedät hyviä reittejä tai olet kiinnostunut vetämään retkiä tai maantielenkkejä, ota rohkeasti yhteyttä. Vetääkseen retkiä tai lenkkejä ei tarvitse olla superkuntoinen atleetti!

HePon toimintaan voi osallistua myös monella muulla tavalla. Jos lehden tekeminen kiinnostaa, voit tulla mukaan tekemään Polkija-lehteä, joka tarvitsee paitsi juttujen kirjoittajia, myös valokuvaajia, editoijia ja taittajia. Jos sinua kiinnostaa pyöräilyolosuhteisiin vaikuttaminen, voit liittyä vaikkapa HePon liikennepoliittisen työryhmän tai Kriittisten pyöräretkien järjestelyjä suunnittelevan porukan sähköpostilistoille. Liittyäksesi listoille ota yhteyttä Otsoon (otso.kivekas at hepo.fi).

Jos mielessäsi on jokin hyvä pyöräilyaiheinen tempaus, jota voisit alkaa järjestämään, niin laita vain mailia. Myös jäsentilaisuuksien järjestämisessä ja keittiöpuuhissa tarvitaan aina apua. Toivomme, että myös sinä löydät itseäsi kiinnostavan tavan toimia HePossa!

Yhteystietoja:

 • Yleisosoite: info at hepo.fi
 • Pyöräretket: retket at hepo.fi
 • Kuntolenkit: lenkit at hepo.fi
 • Viralliset asiat: pj. Janne Nurminen, pj at hepo.fi

5. HePon retket ja lenkit Fillarifoorumissa

Fillari-lehden keskustelufoorumissa on kolme viestiketjua, jotka käsittelevät HePon retki- ja lenkkitoimintaa. Viestiketjuissa keskustellaan HePon järjestämistä retkistä ja lenkeistä ja kerrotaan reiteistä ja kokemuksista. Viestiketjuissa ilmoitetaan myös mahdollisista viime hetken muutoksista, joten viimeisimmät viestit kannattaakin tarkistaa aina retkeä tai lenkkiä edeltävänä päivänä, sillä kaikkia muutoksia ei aina ehditä päivittää HePon retki- ja lenkkikalenteriin ajoissa.

6. Kesälukemista: Avainartikkeli pyöräilyn turvallisuudesta

Vuonna 2003 Peter Lyndon Jacobsen kirjoitti Injury Prevention -lehteen artikkelin otsikolla ”Safety in numbers: more walkers and bicyclists, safer walking and bicycling”. Artikkelissa Jacobsen tutki pyöräilijöiden ja kävelijöiden määrän suhdetta siihen, kuinka usein moottoriajoneuvojen ja pyöräilijöiden tai kävelijöiden välillä esiintyy onnettomuuksia.

Arkiolettamus on, että pyöräilijöiden ja moottoriajoneuvojen väliset onnettomuudet lisääntyvät lineaarisesti pyöräilijöiden määrän lisääntyessä. Jacobsenin keskeinen löydös oli kuitenkin, että todennäköisyys sille, että kävelevä tai pyöräilevä henkilö joutuu moottoriajoneuvon kuljettajan yliajamaksi, on käänteisesti verrannollinen kävelyn ja pyöräilyn määrään.

Jacobsen toikin keskusteluun käsitteen ”safety in numbers”, eli mitä enemmän pyöräilijöitä, sitä turvallisempaa pyöräily on. Termi on alunperin autoteollisuuden kehittämä argumentti vuodelta 1949. Vuonna 2003 Jacobsen omaksui käsitteen ja toi sen pyöräilykeskusteluun.

Jo pitkään pyöräilyturvallisuuden lisääminen on ollut ensisijaisesti sitä, että pyöräilijää kehotetaan suojautumaan muulta liikenteeltä. Jacobsenin löydökset kertovat kuitenkin, että erityisesti kävelyn ja pyöräilyn määrää kasvattavat toimenpiteet olisivat tehokas tapa lisätä kyseisten ryhmien turvallisuutta liikenteessä.

Koko artikkeli on ladattavissa (pdf, 140 kt).

7. Pyöräilyn ja kävelyn Eurooppa-seminaari 16.9.2011

Helsingissä järjestetään syyskuussa Liikkujan viikolla tasokas seminaari, johon puhujiksi saapuvat mm. Gehl Architectsin konsultti Lars Gemzoe, European Cyclists’ Federationin puheenjohtaja Manfred Neun sekä Gentin kaupungin kaupunkisuunnittelija Wim Schuddinck. Lisäksi Helsingin pyöräilyprojektin edustajat kertovat pyöräilyn ja kävelyn tulevaisuudesta Helsingissä. Seminaarissa myös julkaistaan Pyöräilyn ja kävelyn menestystekijät Euroopassa -kirja, johon on koottu Liikenteen tutkimuskeskus Vernen PYKÄLÄ-projektin tulokset.

Seminaari järjestetään perjantaina 16.9.2011 klo 12-16 Helsingin kaupungitalon juhlasalissa.

Seminaari on kaikille avoin ja maksuton. Ilmoittautumiset maanantaihin 12.9.2011 mennessä osoitteeseen ksv.liikenne at hel.fi.

8. Pyöräilyluentoja Helsingissä: Tour on Europe, Giro d’Italia…

Helsingin Työväenopiston yleisluentojen tarjonnassa on syksyn aikana useita Kari Mattilan pyöräilyaiheisia luentoja, jotka varmasti kiinnostavat monia. Yleisluennot ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Lisätietoja tapahtumista saa järjestävän alueopiston toimistosta.

 • Pohjoinen alueopisto
  • Ti 20.9. klo 14-15.30. Rein, Mosel ja Tonava – pyöräretkeilijän kokemuksia jokien varsilta. (Luento osoitteessa Asukastalo Saunabaari, Metsäpurontie 25.)
 • Keskinen alueopisto
  • Pe 28.10. klo 14-15.30. Tour on Europe – pyörällä halki Euroopan kulttuurimaiseman.
  • Pe 4.11. klo 14-15.30. Giro d’Italia – pyöräilyä, kulttuuria ja vastoinkäymisiä.
  • Pe 11.11. klo 14-15.30. Tour de Loire – pyöräilyä ja satulinnoja.
   (Luennot osoitteessa Opistotalo, Viipurinsali, Helsinginkatu 26.)

9. Pyöränhuoltokursseja Espoon työväenopistossa

Espoon kaupungin työväenopistossa on syksyn mittaan tarjolla pyöränhuoltokursseja Olarissa ja Leppävaarassa. Polkupyörän syyshuolto -kurssilla käydään läpi pyörän tarkistus-, huolto- ja korjaustoimenpiteet (jarrujen, ohjauksen ja vaihteiden toiminta), puhdistus, voitelu ym. toimet. Luento aamupäivällä ja huolto iltapäivällä. Pyörän huolto suoritetaan ulkona – sateen sattuessa tarkoitukseen varatuissa sisätiloissa. Kurssin hinta on 18 euroa. Opettajana Seppo Silvennoinen.

Ota mukaan polkupyöräsi, moottorinpesuainetta tai tärpättiä, rättejä tai trasselia, pensseli 20–50 mm, muovipurkki ½–1L, ruuvimeisseli, jakoavain, kiinto- ja lenkkiavaimia, jos kotoa sattuu löytymään. Herkkäihoisille kumihansikkaat.

 • Polkupyörän syyshuolto, Olari
  Kurssinumero: 111476
  Ajankohta: su 11.9. klo 10.00–16.00
 • Polkupyörän syyshuolto, Leppävaara
  Kurssinumero: 111477
  Ajankohta: la 17.9. klo 10.00–16.00
 • Polkupyörän syyshuolto, Leppävaara
  Kurssinumero: 111478
  Ajankohta: la 22.10. klo 10.00–16.00

Lisätietoja Espoon työväenopiston sivuilla.

Kursseille voit ilmoittautua 17.8. alkaen puhelimitse ja netissä Ilmonet-järjestelmällä. Haluamasi kurssi löytyy nopeiten, kun haet kurssin käyttäen kurssinumeroa.

10. Asukaskysely Oulunkylän tulevaisuudesta

Helsingin kaupungin kaupunkisuunnitteluvirasto toivoo näkemyksiä ja mielipiteitä Oulunkylästä ja sen tulevaisuudesta. Saatuja palautteita hyödynnetään laadittaessa Oulunkylälle kehittämissuunnitelmaa, joka jatkossa ohjaa alueen kaavoitusta. Täydennysrakentamisen lisäksi suunnittelussa tarkastellaan myös mm. kulkureittien ja viheralueiden viihtyisyyttä, toimivuutta ja turvallisuutta.

Oulunkylän renessanssiksi nimetty suunnitelma koskee Maunulaa, Metsälää, Patolaa, Veräjämäkeä ja Veräjälaaksoa sekä Käpylän aseman ympäristöä. Kehittämissuunnitelmaa laaditaan ajatellen aluetta 10-15 vuoden kuluttua. Samanaikaisesti tehdään Oulunkylän liikenneturvallisuussuunnitelma.

Kyselyyn voi vastata 2.10.2011 asti. Vastaajien kesken arvotaan liikuntaviraston kausikortti. Kortti käy liikuntaviraston uimahalleihin ja kuntosaleihin, ja se on voimassa vuoden 2011 loppuun asti. Lisätietoa Oulunkylän renessanssista ja suunnittelun etenemisestä: [toimimaton linkki poistettu]

11. Ajankohtaisia linkkejä

 • Iltalehti 28.7.2011: ”Bussi jyräsi
  Parikymppinen naispyöräilijä loukkaantui bussin ohitettua tämän liian läheltä

Tagit:, , , , , , , , , , , , , ,