Jäsentiedote 24/2011

Hyvää juhannusta!, HePon uusi työntekijä, 30-vuotisjuhlat lähestyvät, Heijastinliivipakko, Ensimmäiset pyörätaskut käytössä, Kriittiset pyöräretket, Pyöräkeskus-työpaja…

Helsingin Polkupyöräilijät ry:n jäsentiedote – Viikko 24/2011
*********************************************************************

 1. Hyvää juhannusta!
 2. HePolle uusi työntekijä
 3. Tule ideoimaan HePon 30-vuotisjuhlia
 4. Polkija-lehden toimituspalaveri 21.6.2011
 5. Pyöräilijöiden heijastinliivipakko Euroopan parlamentin liikennevaliokunnassa
 6. Helsinki sai ensimmäiset pyörätaskunsa
 7. Kriittiset pyöräretket vuonna 2011
 8. Pyöräkeskus-työpaja 22.6.2011
 9. Yhdellä jalalla polkien Riihimäeltä Juukaan
 10. Osallistu energiatehokkuuskeskusteluun
 11. Ajankohtaisia linkkejä

*********************************************************************

1. Hyvää juhannusta!

Juhannuksen myötä HePon jäsentiedotetiimi jää kesätauolle. Jäsentiedote ilmestyy keskikesällä vain satunnaisesti. Ajankohtaisia tiedotteita julkaistaan kuitenkin kotisivuillamme tavalliseen tapaan.

Lisäksi uusille hepolaisille tiedoksi, että jäsenkortteja postitetaan jälleen tällä viikolla. Tulet saamaan jäsenkorttisi, mikäli jäsenmaksusi on hoidettu. Jäsenmaksutietosi voit tarkastaa helposti kotisivuilla olevalla lomakkeella.

Samalla muistutamme kaikkia HePon joukkueeseen Kilometrikisassa osallistuneita merkitsemään kilometrinsä osoitteessa http://www.kilometrikisa.fi. Jos et ole vielä mukana kisassa ja haluat liittyä HePon joukkueeseen, rekisteröidy ja käytä HePon osallistumiskoodia ”hepo1542″.

HePo toivottaa kaikille jäsenilleen oikein mukavaa juhannusta ja antoisaa pyöräilykesää!

2. HePolle uusi työntekijä

HePo on saanut palvelukseensa pitkään toivottua työvoimaa. Pyöräilykuntien verkostossa projektipäällikkönä aloittanut Petteri Nisula työskentelee osa-aikaisesti myös HePolle seuraavan puolen vuoden ajan. Petteri kertoo itsestään ja toimenkuvastaan näin:

Olen 38-vuotias FM. Työkokemusta minulla on muun muassa opettamisesta peruskoulussa ja lukioissa sekä eduskuntatyöstä kansanedustajan avustajana ja eduskuntaryhmän poliittisena sihteerinä. Pyöräily on minulle arkinen tapa liikkua ja kuntolenkit maatiepyörällä ovat myös tärkeä harrastus.

Teen töitä HePolle yhden päivän viikossa ja työnkuvani tulee käsittämään järjestö- ja tiedotustöitä, kuten rahoitushakemusten kartoittamista ja valmistelua sekä liikennepoliittisten lausuntojen valmistelua yhteistyössä hallituksen ja liikenneryhmän kanssa. Ensimmäisiä tehtäviäni on Polkija-lehden juhlanumeron eteenpäin vieminen.

HePon ohella työskentelen Pyöräilykuntien verkostossa Pyöräilevät ja kävelevät koulubussit -hankkeen projektipäällikkönä.

Minut tavoittaa sähköpostilla petteri.nisula at hepo.fi ja puhelimella 044 550 1445. Ollaan yhteyksissä!

3. Tule ideoimaan HePon 30-vuotisjuhlia

HePo täyttää tänä vuonna pyöreitä vuosia! Tämän kunniaksi vietetään syksyllä 30-vuotissynttäreitä, jonne kaikki jäsenet ovat tervetulleita. Samalla synttärijuhlat korvaavat vuosittain järjestettävän HePo-päivän.

Onnistuneiden juhlien takaamiseksi innokkaita hepolaisia toivotaan mukaan ideoimaan ja järjestelemään synttärijuhlia. Vapaaehtoiset voivat ilmoittautua HePon sihteerille Laura Ahokkaalle: laura.ahokas at hepo.fi; puh. 050 329 3586. Voit myös vinkata sopivasta tilasta, ohjelmasta tms. vaikka et muuten ehtisikään osallistumaan järjestelyihin.

4. Polkija-lehden toimituspalaveri 21.6.2011

HePon 30-vuotisjuhlan kunniaksi tullaan julkaisemaan Polkija-lehden juhlanumero. Lehden sisältöä ja ulkoasua suunnitellaan toimituspalaverissa tiistaina 21.6.2011 klo 16.30 Vanhan kuppilassa osoitteessa Mannerheimintie 3. Palaverissa keskitytään lähinnä juhlanumeron suunnitteluun, mutta myös lehden tulevaisuutta voidaan visioida.

Kaikki lehden tekemisestä kiinnostuneet uudet ja vanhat jäsenet tervetuloa mukaan! Mikäli olet kiinnostunut osallistumaan Polkijan suunnitteluun ja tekemiseen, mutta et pääse paikalle tiistaina 21.6., voit ottaa yhteyttä Petteri Nisulaan (petteri.nisula at hepo.fi).

5. Pyöräilijöiden heijastinliivipakko Euroopan parlamentin liikennevaliokunnassa

Euroopan parlamentin liikenne- ja matkailuvaliokunta (TRAN) käsittelee kesäkuussa mietintöluonnosta Euroopan tieliikenneturvallisuudesta 2011-2020. Mietintöluonnos sisältää useita kannatettavia parannuksia liikenneturvallisuuteen, kuten 30 km/h nopeusrajoitus taajamien asuinalueille, liikennemerkkien ja -sääntöjen yhdenmukaistaminen EU-alueella vuoteen 2013 mennessä sekä erityishuomion kiinnittäminen heikommassa asemassa oleviin tienkäyttäjiin, kuten jalankulkijoihin ja pyöräilijöihin.

TRAN-valiokunnan mietintöluonnos esittää lisäksi, että pyöräilijät tulisi velvoittaa käyttämään heijastinliivejä näkyvyyden lisäämiseksi. HePo katsoo, että tämä olisi heikennys pyöräilijöiden turvallisuuteen, sillä kaikenlaisten turvavälineiden käyttöpakko nostaa kynnystä pyöräillä ja näin vähentää pyöräilijöiden määrää liikenteessä. Kuitenkin yksi keskeisimmistä pyöräilijöiden turvallisuuteen vaikuttavista tekijöistä on juuri pyöräilijöiden osuus liikennemäärästä. Kun pyöräliikennettä on paljon, muut tienkäyttäjät huomioivat pyöräilijät paremmin. Pyöräily onkin turvallisinta siellä, missä pyöräillään paljon. Maissa, joissa pyöräillään vähiten, pyöräilijöille tapahtuu eniten onnettomuuksia pyöräiltyjä kilometrejä kohti.

HePo painottaa, että kaikenlaisten turvavälineiden käyttö on suositeltavaa, mutta käytön tulee perustua vapaaehtoisuuteen. HePon tavoitteena onkin mietintöluonnoksessa esitetyn heijastinliivipakon
hylkääminen. Tämän vuoksi HePo lähetti TRAN-valiokunnan suomalaisjäsen Ville Itälälle kirjeen, jossa toivotaan Itälän vastustavan heijastinliivipakkoa valiokunnan äänestyksessä 21.6.2011.

HePon kirje Ville Itälälle on ladattavissa (pdf, 98 kt)
TRAN-valiokunnan mietintöluonnos on ladattavissa (pdf, 166 kt)

6. Helsinki sai ensimmäiset pyörätaskunsa

Ensimmäiset pyörätaskut maalattiin Helsingin kantakaupungin kaduille viime viikolla. Taskujen merkintätöitä jatketaan edelleen, ja valtaosa nyt suunnitelluista taskuista on käytössä juhannukseen mennessä. Taskuja merkitään yhteensä 15 liikennevaloristeykseen.

Pyörätasku on liikennevaloristeyksestä pyöräilijöille varattu odotustila autojen edessä. Taskuun pysähtynyt pyöräilijä on autoilijan näkökentässä ja näin helpommin huomioitavissa. Taskut auttavat pyöräilijöitä varsinkin vasemmalle kääntymisessä, ja ne vähentävät myös risteyksessä suoraan jatkavan pyöräilijän ja oikealle kääntyvän autoilijan törmäysriskiä.

Taskut myös sujuvoittavat pyöräilyä, sillä valojen vaihtuessa pyöräilijät pääsevät ensimmäisenä liikkeelle. Taskuun pysähdytään vain punaisen valon palaessa. Vihreällä ajetaan normaalisti muun
liikennevirran mukana.

7. Kriittiset pyöräretket vuonna 2011

Kriittiset pyöräretket jatkuvat läpi kesän aina lokakuulle asti. Retkiä järjestetään joka kuukauden toinen tiistai eli vuonna 2011 seuraavina päivinä: 14.6., 12.7., 9.8., 13.9. ja 11.10. Seuraava retki järjestetään siis jo huomenna tiistaina 14.6.2011.

Kulkuetta varten kokoonnutaan aina Lasipalatsin aukiolle klo 17.30 alkaen, ja liikkeelle lähdetään tasan kello 18.00. Retki ajetaan turvallisesti poliisisaattueessa rauhalliseen tahtiin, joten kaikki pysyvät kulkueen mukana.

Jatkossa kulkueen reittiä vaihdellaan aiempaa enemmän ja retken päätteeksi pyritään järjestämään ohjelmaa, kuten keskustelutilaisuuksia tai piknikkejä. Kesäkuussa retki päättyy piknikkiin Sibeliuspuistossa, omat eväät mukaan! Mukaan kulkueeseen voi liittyä myös matkan varrelta, tarkista kesäkuun reitti kartalta.

Kriittinen pyöräretki nostaa esiin pyöräilyolosuhteiltaan ongelmallisia kohtia Helsingissä. Tapahtumalla muistutetaan autoilijoita, päättäjiä ja jalankulkijoita siitä, että pyöräilijät ovat merkittävä osa liikennettä ja pyöräilyn tarpeet on otettava huomioon suunnittelun ja rakentamisen kaikissa vaiheissa. Mielenosoituksen lisäksi on tarkoitus pitää hauskaa ja tavata erilaisia pyöräilijöitä. Parhaimmillaan mukana on ollut jopa 250 pyöräilijää. Tule sinäkin mukaan!

Kriittinen pyöräretki Facebookissa.

Kriittistä pyöräretkeä järjestää avoin työryhmä yhdessä Helsingin Maan ystävät ry:n ja Helsingin Polkupyöräilijät ry:n kanssa.

Lisätiedot:
Angi Mauranen, Helsingin Maan ystävät, puh. 040 520 7537
Otso Kivekäs, Helsingin Polkupyöräilijät, puh. 044 333 6338, otso.kivekas at hepo.fi

8. Pyöräkeskus-työpaja 22.6.2011

Pyöräkeskus on pyöräilijöiden oma huoltoasema, jota on suunniteltu Helsinkiin jo parinkymmenen vuoden ajan. Ensi vuoden kesällä pyöräkeskus on vihdoin tarkoitus avata Kamppiin Narinkkatorille.

Pyöräkeskuksen suunnittelusta järjestetään työpaja, jonka tarkoituksena on koota kaikki pyöräkeskuksesta kiinnostuneet ihmiset saman pöydän ääreen ideoimaan ja osallistumaan suunnittelutyöhön. Työpaja järjestetään keskiviikkona 22.6.2011 klo 13-16 Helsingin kaupungin info- ja näyttelytila Laiturissa (Narinkka 2, Kamppi).

Ilmoittautumiset työpajaan maanantaihin 20.6.2011 mennessä Saana Tikkaselle, jolta saa myös pyöräkeskuksen suunnitteluun liittyviä lisätietoja (puh. 0400 704 693, saana.tikkanen at aalto.fi).

Artikkeli pyöräkeskussuunnitelmista Helsingin Sanomissa 6.6.2011.

9. Yhdellä jalalla polkien Riihimäeltä Juukaan

Riihimäkeläinen LOVE ry:n (Lapsen Oikeus Väkivallattomaan Elämään) hallituksen jäsen Taivi Toikka on tehnyt päätöksen. Hän aikoo nimittäin polkea 18.6.-24.6.2011 lähes 500 kilometrin taipaleen Riihimäeltä Juuan kuntaan, Pohjois-Karjalaan.

Erityisen vaativan matkasta tekee se, että muutaman vuoden takaisen loukkaantumisen vuoksi hän polkee koko matkan käytännössä yhden jalan voimin. Tempauksellaan Taivi haluaa näyttää, ettei koskaan kannata luovuttaa, oli vaiva sitten fyysinen tai psyykkinen.

Matkalle saa liittyä seuraksi alusta saakka tai vain pienelle pätkälle reitin varrelta. Tarkemmat reittitiedot ja päivitykset sijainneista löytyvät lähes reaaliajassa osoitteesta:
http://riihimaeltajuukaanpolkupyoralla.blogspot.com/

10. Osallistu energiatehokkuuskeskusteluun

Helsingin kaupunki avaa kestävän energiankäytön toimenpideohjelmansa (SEAP) julkiseen kommentointiin kesäkuussa 2011. Helsinki hakee nyt asukkaiden, yritysten sekä kansalaisjärjestöjen mielipiteitä siitä, miten energiatehokkuutta tulisi edistää Helsingissä. Parempia pyöräilymahdollisuuksia? Toimivampia liikenneyhteyksiä? Energiatehokkaampia toimistoja, kouluja ja kirjastoja? Kannustimia ja kattavampaa tietoa kuluttajalle ja kotiremontoijalle? Vai jotain muuta?

Energiatehokkuuskeskusteluun voi osallistua osoitteessa: http://www.energiatehokashelsinki.fi

Keskustelu on kokonaisuudessaan auki kolme viikkoa, 7.6.-28.6.2011. Osallistujien kesken arvotaan viikkopalkintoina mm. lahjakortteja Flow-festivaaleille sekä Helsingin Juhlaviikoille. Apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri palkitsee parhaat ehdotukset lokakuussa 2011.

Helsingin kaupungin kestävän energiankäytön toimenpideohjelma (SEAP) on ladattavissa (pdf, 111 kt).

11. Ajankohtaisia linkkejä

 • Teksti-TV-toimittaja, pyörämatkakirjailija ja hepolainen Matti Rämö lähtee seuraavalle pyörämatkalleen Islantiin heinäkuun alussa. Matti kertoo matkavalmisteluistaan ja matkan etenemisestä blogissaan.
 • Pyöräilykuntien verkosto ry:n Poljin-lehden uusin numero on ilmestynyt. Aiheina mm. Kävelyn ja pyöräilyn valtakunnallinen strategia, Sevillan nousu pyöräilykaupungiksi, Pyörämatka Moselin laaksossa ja Lauha-Helvetti -pyörämatkailupaketti. Lataa lehti täältä: http://www.poljin.fi/
 • Vantaan Sanomat 11.6.2011: ”Joni Patana polkee ympäri vuoden
  Juttu vuoden vantaalaisen pyöräilijän valinnasta lehden sivulla 4.
  Vuoden vantaalainen pyöräilijä 2011 -tittelin sai yhteensä kolme nuorta: [toimimaton linkki poistettu]
 • Suomalaisen pyöräilyn klassikkokilpailu Porvoon ajot ajettiin 83. kerran eilen 12.6.2011. Helteisissä oloissa voiton vei ammattilaisena Sky Pro Cycling -joukkueessa ajava porvoolainen Kjell Carlström. Aiheesta lisää:

Tagit:, , , , , , , , ,