Jäsentiedote 48/2010

HePon syyskokous ja pikkujoulut, Talvikauden pyöräretket, Ilmoittaudu HePon spinning-tunneille, Sekavat suojatiesäännöt, Kuntokartoitusprojekti…

Helsingin Polkupyöräilijät ry:n jäsentiedote – Viikko 48/2010
*********************************************************************

 1. HePon syyskokous ja pikkujoulut 19.12.2010
 2. HePon talvikauden pyöräretket ja kuntolenkit
 3. Ilmoittaudu HePon spinning-tunneille!
 4. Oikeusasiamieheltä ei ratkaisua sekaviin suojatiesääntöihin
 5. Ongelmia suojateillä? Kerro kokemuksistasi!
 6. Pyöräreittien kuntokartoitusprojekti valmistumassa
 7. HePo etsii toimintakoordinaattoria
 8. HePossa 733 jäsentä
 9. Pyöräilydemo Seurasaaren Joulupolkuun? (su 12.12.)
 10. Pisara-rataa esitellään Laiturilla huomenna 2.12.2010
 11. Kriittinen pyöräretki ja kehittämispalaveri 7.12.2010

*********************************************************************

1. HePon syyskokous ja pikkujoulut 19.12.2010

Aika: 19.12.2010 klo 16-19
Paikka: Annalan puutarha, Hämeentie 154, 00560 Helsinki

Syyskokouksen esityslistalla ovat sääntömääräiset asiat, mm. yhdistyksen toimintasuunnitelma 2011 sekä puheenjohtajan ja hallituksen jäsenten valinta erovuorossa olevien tilalle. Hallitustoiminnasta kiinnostuneet jäsenet voivat halutessaan ottaa yhteyttä hallituksen nykyisiin toimihenkilöihin etukäteen esim. kysyäkseen kokemuksia hallitustoiminnasta. Kiinnostuksensa hallitustoimintaan voi niin halutessaan kertoa myös vasta paikan päällä syyskokouksessa. (Mikäli kuitenkin olet estynyt pääsemään syyskokokseen mutta hallituspaikka kiinnostaisi, kannattaa asiasta olla etukäteen yhteydessä esim. kirjoittamalla osoitteeseen pj at hepo.fi.)

Syyskokouksen asialistalla on sääntömääräisten asioiden ohella myös HePon liittyminen perustettavaan valtakunnalliseen Pyöräliittoon sekä hallituksen jäsenten ja toimihenkilöiden palkkioperusteet.

Syyskokouksen lisäksi tilaisuudessa vietetään HePon pikkujouluja. Luvassa vapaata seurustelua sekä tarjoilua. Pikkujoulujen yhteydessä arvotaan myös HePon vastaanottamat palkinnot Kilometrikisan suursarjan voitosta! Palkinnot arvotaan kaikkien HePon joukkueeseen osallistujien kesken.

Saapumisohjeet Annalaan julkisilla:

 • Bussit: 52, 68, 71, 71V, 74, 74N, 506
 • Ratikat: 6 ja 8

Tulo-ohje kokoustilaan: Hämeentieltä Siwan kohdalta koivukujaa ylös, valkoisen huvilan ohi pihan perälle. Kokous pidetään keltaisessa rakennuksessa, jonka toisessa päässä on hevostalli. Pyörät voi jättää talon eteen, ei kuitenkaan tallien oville.

Huom! Vapaaehtoisia kaivataan auttamaan pikkujoulutarjoilujen järjestämisessä tuntia ennen kokouksen alkamista eli klo 15. Halukkaat voivat ilmoittautua Lauralle tai Jarille: laura.ahokas at hepo.fi; jari.kirjalainen at hepo.fi

2. HePon talvikauden pyöräretket ja kuntolenkit

Vaikka kelit kylmenevät, edelleen pyöräillään! Lähdöt Maunulan majalta.

Pyöräretket (24.10.2010-10.4.2011):

 • Sunnuntaisin kello 11 Maunulan majalta (huomioi muuttunut lähtöaika!).
  • Matka 30-60 km, keskivauhti alle 18 km/h.
  • Retkikohde sovitaan yleensä vasta retkipäivänä Maunulan majalla, säätila huomioiden.
  • Retken aikana pidetään juomataukoja, sekä kahvitauko.
  • Ajokalustoksi sopii mikä tahansa pyörä maantiepyörää lukuun ottamatta.
  • Retki ajetaan osallistujien omalla vastuulla.

Tervetuloa mukaan!

Huom: Pyöräilijöitä ja muita ulkoilijoita kokoontuu Maunulan majalla sunnuntaisin jo kello 10 alkaen, kahvittelun ja jutustelun merkeissä. Pyöräretkelle lähdetään noin kello 11 mikäli osallistujia on.

Kuntolenkit

HePon kalenterista löytyvä lauantaisin Maunulan majalta klo 10.30 starttaava talvikauden kuntolenkki on merkitty ajettavaksi 18.12. saakka. Lenkeillä on kuitenkin säävaraus, eikä kovemmilla pakkasilla ajeta. Viikonlopun lenkkitilannetta kannattaakin seurailla Fillarifoorumin Hepon yhteislenkit -viestiketjusta: http://www.fillarifoorumi.fi/forum/showthread.php?t=31515&page=9999

Esimerkiksi viime sunnuntaina ajettiin -14 pakkasasteesta huolimatta huiman hauska kolmetuntinen MTB-lumipolkulenkki Keskuspuiston maastopolkuja koluten!

Lisätietoa retkistä ja lenkeistä Hepon kalenterista:
[vanhentunut linkki poistettu]

3. Ilmoittaudu HePon spinning-tunneille!

Hepo-spinning on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat nostaa kuntoaan kesää silmällä pitäen. Tunnit pidetään Iisee-areenassa torstaisin klo 18.45 alkaen helmi-huhtikuussa 3.2 – 7.4.2011. Ohjaajina toimivat Iiseen ohjaajat. Tunnit ovat vain hepolaisille.

Tunnit järjestetään, jos 22 henkeä ilmoittautuu. Koko kymmenen kerran spinning-setti maksaa vain 55,-/hlö. Hinta saattaa laskea jos ilmoittautuneita on enemmän. Lopullinen hinta ilmoitetaan vahvistamisen yhteydessä ennen laskutusta. Maksuja ei palauteta kuin force majeure -syistä!

Kiinnostuitko? Sitovat ilmoittautumiset Ismo Pykäläiselle sähköpostitse 15.12. mennessä (ismopykalainen at hotmail.com). Ilmoittautuneille vahvistetaan osallistuminen sähköpostitse ilmoittautumisajan päätyttyä.

Alustava ohjelma:

 1. Syketunti. kehittävä. harjoitusvaikutustavoite 3,5.
 2. Videotunti, maasto.
 3. Pidempi tunti, esim. 75min, teemana vaikka klubimusiikki.
 4. Syketunti, erittäin kehittävä, harjoitusvaikutustavoite 4,5.
 5. Videotunti, maantie,
 6. Nousu-tunti, jossa poljetaan paljon putkelta.
 7. Syketunti, palauttava, harjoitusvaikutustavoite 2,8.
 8. Videotunti, maasto.
 9. Syketunti, maksimitreeni, harjoitusvaikutustavoite 4,8 – 4,9.
 10. Videotunti, show.

Iisee-areena: Sörnäisten rantatie 33 D, 5 krs. Pukuhuoneet kerrosta alempana, Motivus -kuntosalin yhteydessä (http://www.iisee.fi).

4. Oikeusasiamieheltä ei ratkaisua sekaviin suojatiesääntöihin

5.11.2010 HePo jätti oikaisupyynnön koskien liikkuvan poliisin tiedotetta ”Pyöräilijöiden riskit korostuvat risteyksissä – Suojatiellä ajaminen on kiellettyä” (3.11.2010). HePo piti Poliisin laintulkintoja virheellisinä ja itse tiedotetta asenteellisena sekä myös liikenneturvallisuutta heikentävänä. Media uutisoi aiheesta sokeasti poliisin tiedotteeseen perustuen, mikä johti mm. runsaaseen nettikeskusteluun. HePo vaati poliisilta julkista oikaisua ja laski liikkeelle asiasta oman lehdistötiedotteen. Poliisi ei ole vastannut HePon esittämiin kysymyksiin eikä perustellut laintulkintojaan.

Sittemmin HePo kirjelmöi asiasta eduskunnan oikeusasiamiehelle ja pyysi ottamaan kantaa asiaan, jonka tulkinnanvaraisuus mitä ilmeisimmin vaarantaa pyöräilijöiden oikeusturvan. Eduskunnan apulaisoikeusasiamies kuitenkin päätti, ettei ryhdy asian suhteen mihinkään toimenpiteisiin.

Oikeusasiamiehen tehtävänä on valvoa, että tuomioistuimet ja muut viranomaiset ja virkamiehet noudattavat lakia ja täyttävät velvollisuutensa. Oikeusasiamies voi myös kiinnittää valtioneuvoston huomiota säännöksissä ja määräyksissä havaitsemiinsa puutteisiin sekä tehdä esityksiä puutteiden korjaamiseksi. Tässä tapauksessa apulaisoikeusasiamies ei katsonut siihen olevan aihetta.

HePon näkemyksen mukaan ratkaisu on osoitus siitä, ettei edes viranomaisten toimintaa valvova taho ymmärrä asian vakavuutta ja seurauksia. HePon puheenjohtaja on sittemmin käynyt keskusteluja liikenne- ja viestintäministeriön virkamiesten kanssa, ja todennut, että lakia muotoilleet virkamiehet tulkitsevat lakia ja asetusta toisin kuin poliisi ja nyt oikeusasiamies.

HePo jatkaa vaikuttamista lainsäädännön tarkistamiseksi ja muuttamiseksi yksin ja yhdessä mm. Helsingin kaupungin, Pyöräilykuntien verkoston ja Pyöräliiton kanssa.

HePo varoittaa kaikkia pyöräilijöitä, että poliisin omaksumien laintulkintojen myötä millä tahansa suojatiellä pyöräilemistä voidaan pitää lainvastaisena, ellei kyseisen suojatien yhteyteen ole merkitty erillistä pyörätien jatketta. Näin ollen pyörätien jatkeenakin olevan suojatien ylittämisessä pyöräilemällä sisältyy oikeudellinen riski. HePo kuitenkin muistuttaa, että aiemman asetuksen mukaiset tiemerkinnät ovat voimassa vuoteen 2017 saakka, joten pyörätien jatketta ei tarvitse olla erikseen merkittynä, jotta suojatien yli saisi ajaa pyörällä.

5. Ongelmia suojateillä? Kerro kokemuksistasi!

Onko sinua kolarin jälkeen syytetty suojatiellä pyöräilystä? Onko autoilija jättänyt väistämättä, vaikka hän oli mielestäsi väistämisvelvollinen? Onko autoilija neuvonut tai moittinut sinua risteyksessä? HePo kerää pyöräilijöiden suojateihin ja pyörätien jatkeisiin liittyviä kokemuksia. Lähetä viestisi osoitteella petri.sipila at hepo.fi. Vastauksia käsitellään luottamuksellisesti ja niitä hyödynnetään asiaa koskevassa tutkimuksessa sekä pyrittäessä vaikuttamaan lainsäädäntöön.

6. Pyöräreittien kuntokartoitusprojekti valmistumassa

Aiemmin syksyllä HePo sopi Helsingin kaupungin rakennusviraston (HKR) kanssa Helsingin pääpyöräreittien kuntokartoituksesta. HePossa asetettu 6-henkinen työryhmä on nyt suorittanut noin 80 kilometriä pitkän reitistön kunnon kartoittamisen, tuloksena yli 500 kirjattua havaintoa ja 600 valokuvaa. Reitit on ajettu läpi useampaan kertaan, mm. valaistusongelmien havaitsemiseksi.

Kartoitustyössä kiinnitettiin huomiota suunnitteluratkaisuihin, reitin toimivuuteen ja turvallisuuteen sekä mm. viitoitukseen, reunakiveyksiin, pinnoitteeseen, valaistukseen, näköesteisiin jne. liittyviin ongelmiin.

Havainnot kuvineen ja kommentteineen kerättiin HePon vpj. Janne Nurmisen suunnittelemaan karttapohjaiseen vikaraporttisovellukseen. Tällä hetkellä kuntokartoitusryhmä työstää raporttia kerätyn aineiston pohjalta.

Kartoitustyöryhmään ovat Jannen lisäksi kuuluneet Timo Hast, Otso Kivekäs, Antti Pietilä, Sini Virtanen sekä Petri Sipilä, joka on myös toiminut hankkeen koordinaattorina yhteyshenkilönä kaupungin suuntaan.

HePo kiittää kaikkia niitä pyöräilijöitä, jotka ovat lähettäneet reittejä koskevaa palautetta!

Lisää kuntokartoituksesta:
[vanhentunut linkki poistettu]

7. HePo etsii toimintakoordinaattoria

Koordinaattorin työn tarkempi sisältö neuvotellaan hakijan osaamisen mukaan. Lähtökohtaisesti siihen kuuluvat mm. yhdistyksen jäsenasiat ja tiedotus, kampanjoinnin suunnittelu sekä lausuntojen ja rahoitushakemusten valmistelu yhdessä hallituksen kanssa. Tehtäväaluetta voidaan muokata valitun osaamisen ja kokemuksen mukaan.

Työstä maksetaan erikseen sovittava palkkio. Sovittaessa palkkion voi laskuttaa myös yritystulona. Työ alkaa sopimuksen mukaan, mahdollisesti jo vuoden 2010 puolella.

Työtehtävien kesto on sopimuksen mukaan 2-6 kuukautta. Työmäärä on sovittavissa ja se vastaa korkeintaan puolipäiväistä työskentelyä. Varsinaista päivittäistä työaikaa ei ole määritelty eikä Hepo voi välttämättä tarjota työpistettä. Menestyksekäs työskentely voi myöhemmin johtaa osa- tai kokoaikaisen työsuhteen solmimiseen edellyttäen että tähän saadaan rahoitus.

Hakijalta toivomme viestintä- ja yhteistyötaitoja, hyvää kielitaitoa ja laaja-alaista kiinnostusta pyöräilyä kohtaan erityisesti liikennemuotona. Sosiaaliset verkostot ja aiempi kokemus vastaavanlaisista tehtävistä ovat eduksi.

Hakijoilta toivotaan vapaamuotoista hakemusta, ansioluetteloa tai vastaavaa selvitystä aiemmasta toiminnasta sekä palkkiotoivomusta.

Hakemuksia toivomme 22.12.2010 mennessä, jolloin myös postitse lähetettävien hakemusten tulee olla perillä. Hakemuksia tai niiden liitteitä ei palauteta.

Hakemukset pyydetään lähettämään sähköisesti osoitteella petri.sipila at hepo.fi tai postitse osoitteella Helsingin Polkupyöräilijät ry, PL 81, 00531 Helsinki

Lisätietoja: puheenjohtaja Petri Sipilä, petri.sipila at hepo.fi tai puh. 050 5115 940.

Huom: Tietoa hausta saa välittää kiinnostuneille!

8. HePossa 733 jäsentä

HePon jäsenrekisteriä on siivottu, ja rekisteristä on poistettu yhteensä 123 jäsentä maksamattomien jäsenmaksujen takia. Nämä henkilöt tullaan poistamaan myös HePon sähköpostilistalta ennen seuraavan jäsentiedotteen lähettämistä!

Mikäli haluat tarkistaa jäsenyytesi tilanteen ja pysyä sähköpostilistoilla, ota yhteyttä jäsensihteeriin (jasensihteeri at hepo.fi). Huomioithan, että jäsenmaksun maksamatta jättäminen ei ole eroilmoitus!

Uusia jäseniä HePoon on liittynyt vuoden 2010 aikana 145. Yhteensä jäsenistöön kuuluu tällä hetkellä 733 pyöräilijää.

9. Pyöräilydemo Seurasaaren Joulupolkuun? (su 12.12.)

Aika: Sunnuntai 12.12.2010 klo 13-17

Helsingin Liikenneturvallisuusyhdistys (Hely) ja Tiepalvelumiehet järjestävät Seurasaaren Joulupolku -tapahtumassa liikenneturvaosion, jossa esitellään erityisesti heijastinten tehoa lapsille ja vanhemmillekin.

On kyselty, voisiko sinne saada jonkun demonstroimaan mitä eroa on pimeällä ja heijastimettomalla pyörällä ja vastaavasti valoilla ja heijastimilla varustetulla. Voisi siis olla kaksikin pyöräilijää kahdella eri pyörällä.

Jos olet kiinnostunut menemään (ja jos sinulta sattuu löytymään heijastimeton pyörä), niin voi ottaa yhteyttä osuuden järjestelyistä vastaavaan Pertti Liuhtaan: pertti.liuhta at tiepalvelumiehet.fi tai puh. 041 441 620.

Seurasaaressa ei normaalisti saa ajaa pyörällä, joten nyt voi olla erikoistilaisuus kokeilla sitäkin. 🙂

Lisätietoa tapahtumasta: http://www.joulupolku.net

10. Pisara-rataa esitellään Laiturilla huomenna 2.12.2010

Pisara-rata on Helsingin kantakaupungin alittava rautatie, jossa junat kulkevat kalliotunnelissa Pasilasta Töölön kautta keskustaan ja edelleen Hakaniemen kautta Pasilaan.

Hankkeen yleissuunnitelman luonnoksia esitellään yleisötilaisuudessa torstaina 2.12.2010 klo 18 alkaen info- ja näyttelytila Laiturilla, Narinkka 2 (vanha linja autoasema). Suunnitelmiin voi tutustua jo klo 17.30 alkaen. Tilaisuudessa ovat paikalla Liikenneviraston, Helsingin kaupungin ja suunnittelukonsultin edustajat.

Suunnitelmaluonnoksia voi kommentoida myös verkossa. Linkki suunnitelmiin on osoitteessa http://www.liikennevirasto.fi/pisara

11. Kriittinen pyöräretki ja kehittämispalaveri 7.12.2010

Kriittiset pyöräretket ovat uudistumassa. Tähän mennessä niitä on järjestänyt Helsingin yliopiston Maan ystävät, mutta yhdistys kokee, että konsepti palvelisi paremmin tarkoitustaan – eli vauhdittaisi Helsingin pyöräilyolosuhteiden kehitystä – jos Kriittiset pyöräretket olisivat nykyistä laajemman piirin toteuttama projekti.

Siksi nyt ollaan kokoamassa uutta, avointa työryhmää jonka tehtävänä olisi Kriittisten pyöräretkien järjestämisen ja kehittämisen lisäksi pyöräilyn edistäminen myös muilla keinoin (lobbaus, kannanotot, tapahtumat tms.). Tähän ryhmään ja sen kokoontumisiin olisivat tervetulleita kaikki asiasta kiinnostuneet, eikä se olisi millään tavalla Maan ystävien alainen, vaan yksinomaan pyöräilypoliittinen elin.

Työryhmä kokoontuu ensimmäisen kerran tiistaina 7.12. järjestettävän Kriittisen pyöräretken jälkeen Vanhan kuppilassa noin klo 18. Jos haluat mukaan, mutta pääse tuolloin paikalle tai jos sinulla on kommentteja, kysymyksiä tai ehdotuksia asiaan liittyen, laita sähköpostia osoitteeseen a.mauranen at yahoo.com.

Kriittinen pyöräretki starttaa 7.12. tuttuun tapaan Havis Amandan patsaalta klo 17.

Koska on pimeää, kiinnitämme erityistä huomiota pyöräilijöiden näkymiseen pimeässä. Toivommekin että osallistujat varustautuisivat erityisen monin lampuin, heijastimin ja vaikka jouluvaloin, jotta näkyvyys olisi maksimaalinen! Hoidamme paikalle myös värillisiä kalvoja ja teippiä, joilla valoista saa tuunattua jouluisemmat paikan päällä. Laita lämpimästi päälle ja tule mukaan muistuttamaan että pyöräilijät pitää ottaa huomioon myös talvella!

Tagit:, , , , , , , , , , , , , , , ,