Jäsentiedote 40/2010

Pyöräilyreittien kuntokartoitus alkoi, Hepolaisten matkakertomuksia pyörän päältä, Retkikauden päättäjäiset, Kriittinen pyöräretki…

Helsingin Polkupyöräilijät ry:n jäsentiedote – 40/2010
****************************************************************

 1. Pyöräilyreittien kuntokartoitus alkoi
 2. Hepolaisten matkakertomuksia pyörän päältä
 3. Hepon retkikauden päättäjäiset 17.10.2010
 4. Muista polkupyörän ajovalot! Valkoinen eteen ja punainen taakse!
 5. Kriittinen pyöräretki 12.10.2010
 6. HLJ 2011: Yleisötilaisuus 16.11. Messukeskuksessa klo 17-19
 7. Poljin-lehti 5/2010 ilmestynyt
 8. Kilometrikisa 2010 päättyi – Hepo suursarjan voittajaksi!
 9. EU:n uusi liikenneturvallisuussivusto

****************************************************************

1. Pyöräilyreittien kuntokartoitus alkoi

HePossa asetettu työryhmä on aloittanut pääpyöräilyreittien kuntokartoituksen. Helsingin kaupungin (HKR) kanssa on sovittu noin 80 kilometriä pitkän reitistön kunnon kartoittamisesta.

Työryhmä ajaa reitit läpi kameran ja muistiinpanovälineiden kanssa. Kartoitustyössä kiinnitetään huomiota sekä väylien kunnon lisäksi mm. suunnitteluratkaisuihin. Huomion kohteena ovat reitin toimivuus ja turvallisuus. Kartoittajat kuvaavat ongelmakohdat ja merkitsevät tilaajalle luovutettavaan raporttiin mm. reunakiveyksiin, pinnoitteeseen, valaistukseen ja näköesteisiin liittyvät ongelmat.

Reitit sisältävä kartta on HePon sivuilla:
[vanhentunut linkki poistettu]

Jos pyöräilet itse merkittyjä reittejä ja olet havainnut niillä vikoja, voit lähettää niistä tietoa osoitteella kuntokartoitus at hepo.fi

Mainitse viestissä vian/ongelman laatu ja sijainti mahdollisimmat tarkasti. Voit lähettää viestisi mukana myös ottamasi valokuvan (JPG-muotoisen kuvan maksimikoko 1 megatavu). Lähetettyjä kuvia voidaan käyttää raportin osana.

2. Hepolaisten matkakertomuksia pyörän päältä

Helsingin Polkupyöräilijät ovat tänäkin kesänä retkeilleet siellä sun täällä. Jos haluat kuulla hyviä matkakertomuksia tai olet miettinyt johonkin näistä paikoista lähtemistä, tämä tilaisuus on sinulle.

Matkakertomuksia voit kuulla Maunulan Majalla lauantaisin 16.10.-6.11. klo 14.00-15.00. Samalla kuulet hyviä vinkkejä niin näistä matkakohteista kuin retkipyöräilystä yleensä.

Tilaisuudet ovat maksuttomia ja avoimia kaikille. Tervetuloa!

 • 16.10. Kirsti Helminen: Linnoja ja Wallanderia Sveanmaalla
 • 23.10. Ismo Pykäläinen ja Marja Kukkanen: Saksaa Tandemilla
 • 30.10. Reijo Tikka: Kertomuksia Alpeilta
 • 6.11. Matti Rämö: Murmanskin kautta Jäämerelle

3. Hepon retkikauden päättäjäiset 17.10.2010

HePo:n retkikauden päättäjäisretki ajetaan sunnuntaina 17.10.2010, Maunulan majalta kello 10:30 alkaen. Matkaa kertyy 30-40 km. HePo tarjoaa retken aikana osallistujille pullakahvit Ylästössä. Tauon jälkeen retki jatkuu Keskuspuiston läpi takaisin Maunulan majalle. Tervetuloa mukaan!

Retken tiedot Fillarikalenterissa:
http://www.fillarikalenteri.fi/eventinstance/750/2010-10-17

4. Muista polkupyörän ajovalot! Valkoinen eteen ja punainen taakse!

Syksyiset illat pimenevät nopeasti. Hämärällä tai pimeässä ajaessa ajovalot ovat tieliikennelain mukaan PAKOLLINEN osa pyörän varustusta – eivät siis mikään vapaaehtoinen lisävaruste. Ajovalot valaisevat tietä ja toimivat merkkinä muille tielläliikkujille.

On myös tärkeää käyttää valoja oikein. Lain mukaan polkupyörässä TULEE olla eteenpäin valkoista tai vaaleankeltaista valoa näyttävä valaisin. Lisäksi pyörässä SAA olla taaksepäin punaista valoa näyttävä valaisin. Muista kuitenkin, että punainen saa osoittaa vain ja ainoastaan taaksepäin!

Kaupunkiliikenteessä virrankulutukseltaan vähäiset LED-valot ovat vähintä, mitä pyöräilijä voi hankkia. Huomiovaloja saa halvimmillaan vain muutamalla eurolla. Käyttämällä ajo- ja huomiovaloja parannat niin itsesi kuin muidenkin turvallisuutta, sillä ilman valoja ja heijastimia liikkuva pyöräilijä erottuu liikenteessä erittäin huonosti.

Lainkohdat:

5. Kriittinen pyöräretki 12.10.2010

Lähtö on totutusti Havis Amandan patsaan luota.

Kriittinen pyöräretki on Maan ystävien kerran kuukaudessa järjestämä pyörämielenosoitus parempien pyöräilyolosuhteiden aikaansaamiseksi pääkaupunkiseudulle. Tulemalla mukaan autat kiinnittämään sivullistenkin huomion pyöräilyverkoston epäkohtiin. Näytetään, että olemme merkittävä joukko liikkujia, emmekä vain satunnaisia kuntoilijoita. Helsingin kantakaupunkiin tulee toteuttaa laadukas pyöräkaistaverkosto.

Omat mielenosoitus banderollit ovat edelleen sallittuja ja toivottuja 🙂 Reitti poljetaan hyvässä tunnelmassa ja leppoisalla vauhdilla; kaikki pysyvät mukana!

Kriittisen pyöräretken reitti kulkee Havis Amandan patsaalta Kampin, Töölön, Rautatieaseman, Kallion ja Sörnäisten kautta takaisin keskustaan ja Lasipalatsin aukiolle. Retken pituus on n. 10 km. Reitti kartalla.

Kuvia vuoden 2010 ensimmäiseltä pyöräretkeltä:
http://www.maanystavat.fi/galleria/thumbnails.php?album=96

6. HLJ 2011: Yleisötilaisuus 16.11. Messukeskuksessa klo 17-19

Kaikille avoin Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman (HLJ 2011) keskustelutilaisuus pidetään tiistaina 16.11.2009 klo 17-19 Helsingin Messukeskuksessa Pasilassa. Tilaisuudessa esitellään liikennejärjestelmäluonnosta, jonka HSL:n hallitus on lähettämässä lausunnoille lokakuussa, sekä keskustellaan sen pohjalta.

Tilaisuuteen voi ilmoittautua tai siitä voi kysellä lisätietoa lähettämällä sähköpostia osoitteeseen hlj at hsl.fi.

HLJ 2011:n verkkosivut ovat osoitteessa http://www.hsl.fi/hlj.

Mikä HSL? Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelmassa (HLJ 2011) suunnataan seudullista liikennepolitiikkaa ja määritellään liikennejärjestelmän kehittämisen suuntaviivat. HLJ 2011:tä tehdään koko Helsingin seudun yhteisenä hankkeena pääkaupunkiseudun kuntien, Kuuma-kuntien ja Kuntaryhmä Nelosten alueelle. Suunnitelmassa tarkastellaan liikennejärjestelmän kehittämistä aina vuoteen 2050 saakka. Liikennejärjestelmäluonnos valmistuu syksyllä 2010 lausuntoja ja kannanottoja varten. HLJ-suunnitelma viimeistellään siten, että liikennejärjestelmäpäätös voidaan tehdä vuoden 2011 alussa.

7. Poljin-lehti 5/2010 ilmestynyt

Pyöräilykuntien verkoston julkaisema Poljin-lehti on jälleen ilmestynyt. Aiheina muun muassa: miten pyöräilykulttuuri syntyy ja kuinka pyöräilystä tulee kaupunkisuunnittelun valtavirtaa, pyöräilyn huomioiminen kaupunkisuunnittelussa Hollannin Houtenissa sekä pyöräily ja kävely Liikenne- ja viestintäministeriön tulevaisuuskatsauksessa.

Lehden PDF-version voi ladata osoitteesta:
http://www.poljin.fi/Poljin%205_10_ekirja.pdf

8. Kilometrikisa 2010 päättyi – Hepo suursarjan voittajaksi!

Vuoden 2010 Kilometrikisa on päättynyt! HePon joukkue voitti suursarjan – kiitokset kaikille menestyksellisestä polkemisesta. Kisan aikana 11.5.-30.9. joukkueemme 54 hepolaista polkivat yhteensä lähes 144 000 kilometriä, eli 2665 kilometriä per henkilö!

Kolme joukkueessamme eniten kilometrejä kerännyttä polkijaa olivat nimimerkit KSi (8166 km), TimoS (7588 km) ja Harvis (7360 km). Onnittelut ajajille!

Kaikkien osallistujien kesken jaettavat palkinnot ovat arvottu ja löytyvät Kilometrikisan nettisivuilta. Kaikille arvontapalkintojen voittajille ilmoitetaan myös henkilökohtaisesti sähköpostilla.

Kilpailun kotisivu:
http://www.kilometrikisa.fi

9. EU:n uusi liikenneturvallisuussivusto

Euroopan unioni on julkaissut tieliikenneturvallisuuteen keskittyvän nettisivun:
http://ec.europa.eu/roadsafety

Kaikkia jäsenmaita koskevaa tietoa ja tilastoja mm. pyöräilystä.
http://ec.europa.eu/transport/road_safety/users/cyclists/index_fi.htm (suomeksi)

Tagit:, , , , , , , , , ,