Jäsentiedote 37/2010

HePo kuntokartoittaa Helsingin pääpyöräreitit, Velo-city 2010 -jälkiseminaari tulossa, HSL:n ja HKR:n kyselyt, Polkupyörällä Jäämerelle…

Helsingin Polkupyöräilijät ry:n jäsentiedote – 37/2010
****************************************************************

  1. HePo kuntokartoittaa Helsingin pääpyöräreitit
  2. HePon TdH-joukkueet menestyksekkäästi maaliin
  3. Velo-city 2010 -jälkiseminaari Helsingissä ma 20.9.2010
  4. Autoton päivä ja Kriittinen pyöräretki 22.9.2010
  5. Megapolis 2025 -festivaali Vanhalla ylioppilastalolla 25.9.2010
  6. HSL:n kysely: Mitä mieltä olet polkupyörän kuljettamisesta junassa?
  7. HKR:n asukaskysely Kruununhaan ja Katajanokan katu- ja viheralueista
  8. Matti Rämö: Polkupyörällä Jäämerelle
  9. YLE Areena: Pyöräilystä Prisma Studiossa (6 päivää esitysaikaa jäljellä!)

****************************************************************

1. HePo kuntokartoittaa Helsingin pääpyöräreitit

HePo on sopinut Helsingin kaupungin rakennusviraston (HKR) kanssa Helsingin pääpyöräreittien kuntokartoituksesta. HKR on päättänyt vajaan sadan kilometrin pituisen reitistön tehostetusta talvikunnossapidosta, ja hepolaisten voimin on syys-lokakuun aikana tarkoitus kartoittaa ja raportoida reittiosuuksien pyöräteiden kunto. Valittu reitistö perustuu sekä virastojen liikennelaskentoihin että yleisön aiemmin antamaan palautteeseen mm. Fillarikanavan kautta.

Kartoitustyössä kiinnitetään huomiota reitin jatkuvuuteen ja turvallisuuteen sekä teknisiin yksityiskohtiin kuten reunakiveyksiin, pinnoitteen kuntoon, valaistukseen yms. Kartoituksesta laaditaan yksityiskohtainen raportti kaupungin käyttöön.

Nyt valittu väylästö on pilottihanke. Jos yhteistyö pyöräilijöiden ja virastojen välillä sujuu hyvin ja rahaa kehittämiseen on jatkossakin, voidaan kuntokartoitettavaa reittiverkostoa mahdollisesti myöhemmin laajentaa.

Reitit julkistetaan HePon sivuilla, minkä jälkeen kuka tahansa voi lähettää niihin liittyvää palautetta kartoituksen tekijöille tai esimerkiksi Fillarikanavan kautta: http://fillarikanava.hel.fi.

Kuntokartoitustyötä tekemään on nimetty työryhmä, johon on vielä mahdollista päästä myös mukaan. Kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä vastuuhenkilönä toimivaan Petri Sipilään, petri.sipila at hepo.fi.

Aiheesta oli uutinen mm. Vartissa:
http://omakaupunki.hs.fi/paakaupunkiseutu/uutiset/pyorailijat_testaavat_fillarireittien_kunnon/

2. HePon TdH-joukkueet menestyksekkäästi maaliin

Vuoden 2010 Tour de Helsinki -pyöräilytapahtumaan osallistui lähes 1800 ajajaa. Joukkuekilpailussa HePolla oli tänä vuonna mukana jopa kaksi joukkuetta: HePo Road Team Elite ja HePo Road Team. Joukkueemme sijoittuivat mallikkaasti 7. ja 18. sijoille! Ajon kestäessä paitsi joukkueet, myös Hepon ”tammat” ja muut hepolaiset saivat lisäpuhtia reitin varrella olleiden hepolaisten kannustuksista ja Go Hepo! -kylteistä 🙂

Joukkuekilpailussa tiimin ajajien henkilökohtaiset ajat lasketaan yhteen. Tour de Helsinkiä oli tänä vuonna kiertämässä lähes 70 joukkuetta, joista tuloksen sai 44 maaliin ajanutta tiimiä.

Miesten ja naisten sarjoissa oli yhteensä 35 ajajaa, jotka olivat ilmoittaneet seuraksensa HePon.

Tarkemmat joukkueiden tulokset HePon sivuilla:
https://www.hepo.fi/2010/09/05/hepon-tdh-joukkueet-menestyksekkaasti-maaliin/

3. Velo-city 2010 -jälkiseminaari Helsingissä ma 20.9.2010

Kesäkuussa Kööpenhaminassa järjestetyn Velo-City 2010 Global -konferenssin anti oli mahtava kaikille pyöräilyn edistämisestä kiinnostuneille. Kansallisessa jälkiseminaarissa 20.9. tarjoillaan innostavimmat esimerkit ja Suomeen parhaiten soveltuvat toimintamallit kaikkien käyttöön. Tervetuloa mukaan!

Tapahtuma on jaettu kahteen osaan. Aamupäivä keskittyy pyöräilyn uuteen tulemiseen Helsingissä ja iltapäivä on varsinainen Velo-City -jälkiseminaari. Voit osallistua molempiin tai esim. pelkästään iltapäivään. Tilaisuuden järjestävät Pyöräilykuntien verkosto ja Helsingin Kaupunkisuunnitteluvirasto. Tilaisuus on maksuton, mutta siihen tulee ilmoittautua viimeistään 17.9. osoitteeseen: ksv.liikenne at hel.fi

Ohjelma löytyy osoitteesta http://www.poljin.fi ja alkuperäisen konferenssin esityksiin voi tutustua osoitteessa http://www.velo-city2010.com

4. Autoton päivä ja Kriittinen pyöräretki 22.9.2010

Tervetuloa syyskuun Kriittiselle pyöräretkelle autottomana päivänä keskiviikkona 22.9. Lähtö on klo 17 Havis Amandan patsaalta.

Kriittinen pyöräretki on kerran kuussa järjestettävä pyörämielenosoitus pyöräilijät huomioonottavamman kaupunkisuunnittelun puolesta. On väärin, että kaupunki ruuhkautuu autoista ja pyöräilystä tehdään ehdointahdoin haastavaa. Tule mukaan näyttämään oma mielipiteesi!

Omia viirejä ja kylttejä saa edelleen tuoda mukanaan, ja kutsua saa levittää! Autottoman päivän kunniaksi Helsingin yliopiston ylioppilaskunta järjestää Kävele Kampus-tapahtuman, jossa Maan ystävätkin on mukana: http://www.hyy.fi/kavelevakampus

Kriittisen pyöräretken reitti kulkee Havis Amandan patsaalta Kampin, Töölön, Rautatieaseman, Kallion ja Sörnäisten kautta takaisin keskustaan ja Lasipalatsin aukiolle. Retken pituus on n. 10 km. Reitti kartalla.

Lisätietoja:
http://www.maanystavat.fi/liikenne

5. Megapolis 2025 -festivaali Vanhalla ylioppilastalolla 25.9.2010

Muuttuuko urbaani elämäntapa ekologisemmaksi, jos arjessa hidastetaan? Miltä tuntuu hyvä kaupungin rytmi, ja ketkä sen luovat? Miten elämänrytmi vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin ja onnelisuuteen? Näihin kysymyksiin etsitään vastauksia Megapolis2025-festivaalissa.

Pääseminaarissa klo 13-18 mm. kehitetään tyylikästä pyöräilykulttuuria tanskalaisen fillarikonsultin Mikael Colville-Andersenin johdolla; Adam Greenfield avaa ubiikin teknologian maailmaa; Ministeri Anni Sinnemäki tuo oman näkökulmansa hyvään arkeen ja työhön, ja toimittaja Sami Sillanpää johdattaa Megapolis -vieraat Pekingin vilkkaille kaduille.

Helsingin kaksi uutta asuin- ja työpaikka-aluetta Kalasatama ja Jätkäsaari ottavat mittaa toisitaan battlessa. Kumpi merellisistä alueista oikeastaan on parempi? Se selviää, kun Jätkäsaarea suunnitelleet Jukka Noponen ja Matti Kaijansinkko sekä Kalasataman kunniaa puolustavat arkkitehdit Antti Nousjoki ja Tuomas Hakala kohtaavat.

Katso koko Megapolis-ohjelma:
http://megapolis2025.org/ohjelma/

Megapolis 2025 -tapahtuman järjestää Dodo ry
http://www.dodo.org

6. HSL:n kysely: Mitä mieltä olet polkupyörän kuljettamisesta junassa?

Kulkeeko fillari sujuvasti junassa? HSL selvittää nettikyselyllä matkustajien mielipidettä polkupyörien kuljettamisesta lähijunaliikenteessä. Koska kyseessä on kokeilu, myös positiivisen palautteen antaminen on tärkeää! Kyselyyn vastanneiden kesken arvotaan leffalippuja.

HSL on kokeillut vuoden 2010 aikana polkupyörin maksutonta kuljetusta lähijunissa. Pyörän voi ottaa mukaan arkisin ruuhka-aikojen ulkopuolella sekä viikonloppuisin, jos junassa on tilaa. Polkupyöriä ei voi tuoda lähijuniin maanantaista perjantaihin klo 7-9 ja 15-18, koska junissa on tuolloin eniten matkustajia. Kokeilu koskee vain HSL:n lipulla matkustavia. VR perii edelleen pyörän kuljettamisesta lisämaksun.

Kyselyyn pääsee osoitteesta
http://www.hsl.fi/fi/mikaonhsl/liikennetiedotteet/2010/Sivut/Page_20100914125953.aspx

7. HKR:n asukaskysely Kruununhaan ja Katajanokan katu- ja viheralueista

Rakennusviraston www-sivuilla toteutetaan loka-marraskuussa asukaskysely, jonka avulla kartoitetaan alueen asukkaiden ja muiden käyttäjien näkemyksiä Kruununhaan ja Katajanokan katu- ja viheralueiden puutteista sekä vahvuuksista.

Kyselyyn voi vastata ajalla 27.9.-31.10.2010 rakennusviraston www-sivuilta http://www.hkr.hel.fi/aluesuunnitelmat avautuvasta linkistä.

Asukaskyselyn tulokset ovat osa suunnittelun lähtöaineistoa ja varsinainen aluesuunnitelman laadinta alkaa vuoden 2011 aikana. Kyselyn tuloksiin voi tutustua keväällä 2011 rakennusviraston www-sivuilla aluesuunnitelmaa esittelevällä sivustolla sekä asiakaspalvelupisteessä (Pohjoinen Makasiinikatu 9).

Aluesuunnitelmaan kartoitetaan katu- ja viheralueiden nykytila, toimivuus sekä määritellään kunnostusta vaativien kohteiden tarpeet ja kiireellisyys.

8. Matti Rämö: Polkupyörällä Jäämerelle

Teksti-TV-toimittaja Matti Rämön tuorein pyöräilyhaaste oli polkea Helsingistä Kainuun ja Lapin kautta Murmanskiin ja Jäämerelle Norjaan. 45 päivän ja yli 4500 kilometrin matka alkoi heinäkuun puolivälissä. Reitti kulki Karjalaan, Kainuuseen, Kuusamoon ja Itä-Lappiin, josta Raja-Joosepin kautta Venäjälle Murmanskiin. Venäjän-retken jälkeen reitti seuraili Norjassa Jäämeren rannikkoa.

Selostus reissusta kuvineen:
http://www.yle.fi/tekstitv/jaameri/

Viikkokatsaukset Matin blogissa:
http://blogit.yle.fi/polkupyoramatkalla-joka-paiva

Matin matkasta myös Teksti-TV:n sivuilla 835-838.

9. YLE Areena: Pyöräilystä Prisma Studiossa (6 päivää esitysaikaa jäljellä!)

Huom! YLE Areenassa esitysaikaa jäljellä 6 päivää!

http://areena.yle.fi/video/1275542

Ohjelman aiheina: Tutkimus pitää pyöräteitä vaarallisina. Asiantuntija viilaa polkupyörästä turhat grammat. Sähköpyörä haastaa perinteisen polkupyörän. Miten runkogeometria vaikuttaa ajoergonomiaan? Tieteen ajankohtaisohjelma. (YLE Teema, esitetty tiistaina 14.9. klo 18.30.)

Ohjelmassa haastatellaan mm. pyöräliikennesuunnittelija Marek Salermoa ja Otso Kivekästä. Otso on tehnyt Kuvitetun pikaoppaan risteyspyöräilyyn:
http://vesirajassa.blogspot.com/2010/08/kuvitettu-pikaopas-risteyspyorailyyn.html

Tagit:, , , , , , , ,