Jäsentiedote 17/2010

Kutsu kevätkokoukseen, jäsenkortit postitettu, Matinkylän metrokeskuksen suunnittelu, ryhmäajokurssi tulossa, kysely talvipyöräilyn pääreiteistä, Kilometrikisa 2010…

Helsingin Polkupyöräilijät ry:n jäsentiedote – vko 17/2010
****************************************************************

 1. Kutsu HePon kevätkokoukseen
 2. Kotisivujen jäsenosion tunnukset muuttuivat
 3. Jäsenkortit postitettu
 4. HePon huomautukset huomioitiin Arkadiankadun katusuunnitelmassa
 5. Vastaa kyselyyn talvipyöräilyn pääreiteistä
 6. Osallistu Matinkylän metrokeskuksen suunnitteluun
 7. Maunulan aluesuunnitelman luonnos nähtävillä
 8. Ryhmäajokurssi retki- ja kuntopyöräilijöille 15.5.
 9. Pyöränkatsastajia koululaistapahtumaan 13.6.
 10. Maan ystävien Kriittiset pyöräretket 2010
 11. Kilometrikisa polkaistaan käyntiin 11.5. – liity HePon joukkueeseen!
 12. Fillarifestari 2010 ja polkupyöräkulkue Itäväylää pitkin Mellunkylään 22.5.
 13. Haastattelupyyntö autottomille
 14. Jalkakäytävillä pyöräily poliisin tehovalvonnassa pyöräilyviikolla
 15. Tule mukaan HePon toimintaan!

****************************************************************

1. Kutsu HePon kevätkokoukseen

HePon kevätkokous pidetään Maunulan majalla maanantaina 10.5.2010 kello 18. Kokouksen esityslistalla ovat sääntömääräiset asiat sekä syyskokouksessa hyväksytyn sääntömuutosehdotuksen toinen käsittely. Sääntömuutos on nähtävillä HePon internet-sivujen jäsenosiossa.

Varsinaisen kokouksen jälkeen puheenjohtaja Petri Sipilä alustaa aiheesta Pyöräilijöiden oikeudelliset ongelmat.

Kahvitarjoilu. Tervetuloa!

2. Kotisivujen jäsenosion tunnukset muuttuivat

HePon jäsenenä sinulla on oikeus päästä järjestön internet-sivujen (www.hepo.fi) jäsenosioon. Käyttäjätunnus ja salasana ovat vaihtuneet. Uudet tunnukset on lähetetty postitse jäsenmaksunsa maksaneille jäsenille. Jos et ole saanut uusia tunnuksia ja olet maksanut jäsenmaksusi, ota yhteyttä: jasensihteeri at hepo.fi

3. Jäsenkortit postitettu

Jäsenmaksujen eräpäivät ovat takana, ja jäsenkortit on postitettu. Jos haluat pysyä HePon jäsenenä ja sähköpostilistoilla, hoida jäsenmaksusi välittömästi. Mikäli viitenumero on kadoksissa, ota yhteyttä: jasensihteeri at hepo.fi. Maksamattomat poistetaan postituslistoilta ja ennen pitkää myös jäsenrekisteristä.

4. HePon huomautukset huomioitiin Arkadiankadun katusuunnitelmassa

Edellisessä jäsentiedotteessa (14/2010) kerroimme HePon jättämästä lausunnosta Arkadiankadun katusuunnitelmaa välillä Mechelininkatu-Runeberginkatu koskien. Lausunnossa kiitimme pyörätaskua, pyöräkaistaa ja pyörätietä, joka mahdollistaa vastasuuntaan ajamisen yksisuuntaisella kadulla. Samalla moitimme sivukadulle kääntymismahdollisuuksien unohtamista.

Kyseinen katusuunnitelma hyväksyttiin HePon esittämin muutoksin Yleisten töiden lautakunnassa 27.4.2010. HePon jättämän muistutuksen aiheita olivat mm. reunakiven madalluksen puuttuminen pyörätieltä Ilmarinkadun kohdalta, liian pitkälle jatkuva pyöräkaistan sulkuviiva Ilmarinkadun kohdalla ja pyöräilysuuntaa osoittavien maalausten puuttuminen asvaltista yksisuuntaissa pyöräkaistoissa.

Suunnitelman toteutumisen edellytyksenä on se, että pyörätaskujen (eli pyöräilijöiden ryhmittymisalueen) käytön mahdollistava asetusmuutos tulee hyväksytyksi.

Yleisten töiden lautakunta on luottamuselin, joka ohjaa ja valvoo Rakennusviraston toimintaa. Se asettaa vuosittain viraston tavoitteet ja seuraa niiden toteutumista, hyväksyy katu- ja puistosuunnitelmat ja päättää viraston rakennushankkeista sekä suurimmista hankinnoista. Rakennusvirasto vastaa Helsingissä mm. katujen ja viheralueiden suunnittelusta ja rakentamisesta.

Esityslistan selostus: http://j.mp/cXldVc

HePon lausunto löytyy osoitteesta:
https://www.hepo.fi/pyora-ja-liikenne/kannanotot/

5. Vastaa kyselyyn talvipyöräilyn pääreiteistä

Rakennusviraston kysely työmatkapyöräilyn talvisin kunnossa pidettävistä pääreiteistä on avoinna Fillarikanavassa 13.4.–11.5.2010, osoitteessa http://fillarikanava.hel.fi/talvikysely

6. Osallistu Matinkylän metrokeskuksen suunnitteluun

Länsimetron rakentaminen ja samalla myös uusien metroasemien suunnittelu on käynnistynyt. Matinkylässä tämä tarkoittaa uuden metrolinjan pääteaseman yhteyteen rakennettavaa liityntäliikenteen terminaalia ja kauppakeskus Ison Omenan laajennusta.

Tässä vaiheessa kaavoituksen valmistelu on vasta käynnissä ja kaavoituksen edetessä Espoon kaupunki järjestää normaalit kuulemistilaisuudet. Jo nyt kannattaa kuitenkin kiinnittää suunnittelijoiden huomio pyöräliikenteen sujuvuuteen metroaseman luona. Millainen olisi pyöräilijän kannalta täydellinen metroasema pyöräparkkeineen ja ajoväylineen? Millaisia palveluita pyöräilijät kauppakeskukseen kaipaisivat?

Vastaa kyselyyn 30.4. mennessä osoitteessa http://www.matinkylanmetrokeskus.fi

Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan 300 euron lahjakortti kauppakeskus Isoon Omenaan.

7. Maunulan aluesuunnitelman luonnos nähtävillä

Rakennusviraston katu- ja puisto-osaston konsulttityönä teettämä aluesuunnitelma Maunulan alueelle on edennyt luonnosvaiheeseen.

Luonnos esitellään avoimessa yleisötilaisuudessa alueen asukkaille Maunulan Saunabaarissa (Metsäpurontie 25) 19.5. klo 18.00-20.00. Suunnitelmamateriaaliin voi tutustua klo 17.30 lähtien. Aluesuunnitelmaluonnos ja siihen liittyvä karttamateriaali sekä käyttäjäkyselyn tulokset ovat nähtävillä myös ajalla 10. – 22.5.2010 Maunulan kirjastossa sekä Internet osoitteessa http://feasy.net/hkihkr/1 (Maunulan aluesuunnitelma).

Palautetta suunnitelmaluonnoksesta voi antaa kirjallisesti kirjastossa ja tilaisuudessa sekä sähköpostilla myös suoraan katu- ja puisto-osaston asiantuntijoille.

Lisätietoja aluesuunnitelmasta antavat katu- ja puisto-osastolla:

 • puistot ja viheralueet: aluesuunnittelija Petri Arponen p. 310 38955
 • kaupunkimetsät ja niityt: luonnonhoidon suunnitteluvastaava Tiina Saukkonen p. 310 38508
 • kadut ja aukiot: suunnitteluinsinööri Marko Jylhänlehto p. 310 38237
 • Sp-osoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@hel.fi

8. Ryhmäajokurssi retki- ja kuntopyöräilijöille 15.5.

HePon perinteinen ryhmäajokoulutus retki- ja lenkkiväelle järjestetään lauantaina 15.5. Maunulan majalla klo 10-12. Kouluttajina toimivat Jari Kulmala (IK-32), Ismo Pykäläinen ja Pekka Sirkiä.

Ensimmäisellä tunnilla käsitellään mm. ryhmäajon perusteita (turvallisuus, tiedonkulku ryhmän sisällä, peesaaminen) sekä kuntoajoissa ajamista (vaaratilanteiden välttäminen, sijoittuminen ison ryhmmän sisällä jne.). Toisella tunnilla kerrotaan erilaisista ryhmäajon ajomuodostelmia (telaketju, aurat, vetovuoron vaihdot jne.). Optiona mahdollisuus harjoitella ryhmäajoa koulutuksen jälkeen vetäjien opastuksella (säävarauksella).

Ilmoittautumiset 13.5. mennessä: pekka.sirkia at hepo.fi

9. Pyöränkatsastajia koululaistapahtumaan 13.6.

Löytyisikö reippaita lasten kanssa pärjääviä aikuisia? Itä-Pakilassa järjestetään 3.6. klo 9.30-12 koululaisille ja päiväkotilaisille virkistyspäivä, jonka teemana on turvallinen pyöräily. Pääopettaja tulee Helsingin Liikenneturvallisuus-yhdistyksestä (Hely), mutta hän kaipaa apua pyöränkatsastuksessa sekä käytännön ajoharjoittelun toteuttamisessa.

Ilmoittautumiset info at hepo.fi tai suoraan Helyyn annukka.luoderanta at hely.fi.

10. Maan ystävien Kriittiset pyöräretket 2010

Vuoden 2010 Kriittiset pyöräretket poljetaan Havis Amandan patsaalta 11.5., 8.6., 13.7., 10.8., 22.9. ja 12.10. klo 17.

11. Kilometrikisa polkaistaan käyntiin 11.5. – liity HePon joukkueeseen!

Kilometrikisa on yritysten, työyhteisöjen, osastojen, yhdistysten, seurojen tai minkä tahansa joukkueiden välinen leikkimielinen kilpailu, jossa osallistujat kirjaavat pyöräilykilometrejään ylös ja kartuttavat oman joukkueen kilometrisaldoa. Kilometrikisassa poljetaan koko joukkueen voimin tarkoituksena pyöräillä kesän aikana 11.5. – 30.9. niin paljon kuin mahdollista. Tavoite on kannustaa kaikkia työyhteisön jäseniä osallistumaan kisaan yhteishengen ja kunnon kohottamiseksi. Mukaan voi ilmoittautua lisää osallistujia koko kisan ajan ja kilometrit voi kirjata myös takautuvasti.

Tänä vuonna myös HePo on kisassa mukana! Mukaan hyväksytään kaikki kisan aikana poljetut kilometrit. Voit siis kirjata mukaan niin työmatkapyöräilyt, retket kuin lenkitkin!

LIITY JOUKKUEESEEN OSOITTEESSA:
http://www.kilometrikisa.fi/user/registration

Liittyessäsi sinun tulee antaa HePo-joukkueen OSALLISTUMISKOODI: hepo1542

Voittajajoukkue on se, jolla kisan päätyttyä on eniten pyöräilykilometrejä osallistujaa kohden. Lisäksi tänä vuonna palkitaan erikseen joukkue, joka on onnistunut innostamaan suhteessa eniten työyhteisön jäseniä mukaan kisaan ja kartuttamaan yhteistä kilometrisaldoa.

Joka kuukausi arvotaan mm. Bike Planetin lahjoittama Z-Bike Happy -polkupyörä sekä lajitelma laadukkaita pyöräilyvarusteita, 5 kpl Fillarikonsulttien lahjoittamia Globe Hope -satulasuojia ja 3 kpl Liikutin-palvelun lahjoittamia Kunnon Paketteja, jotka sisältävät 3-4 liikuntaohjelmaa 6 kk:n ajaksi. Kisan loputtua parhaat ja aktiivisimmat joukkueet palkitaan erikseen sekä arvotaan kaikkien osallistujien kesken palkintoja kuten Helkaman polkupyörä (arvo noin 600 euroa) sekä pyöräilyvarusteita. Kilometrikisa on kaikille osallistujille maksuton ja sen järjestävät Pyöräilykuntien verkosto ry ja Suomi Pyöräilee -kampanja.

12. Fillarifestari 2010 ja polkupyöräkulkue Itäväylää pitkin Mellunkylään 22.5.

Polkupyöräily on yksi helsinkiläisten suosituimmista liikkumismuodoista. Koko kansan, kulttuurilla maustettu ja Helsingin suurimpiin fillaritapahtumiin lukeutuva FillariFestari järjestetään kolmannen kerran 21.-22.5.2010 Mellunkylässä. Tapahtuman tilaisuuksia on yhteensä neljä, Suomen vanhimmasta lasten rock-tapahtumasta Skidirockista Kivikon Ylläs-Hallissa järjestettävään FillariFestari -päätapahtumaan.

Tänä vuonna kuten viimekin vuonna FillariFestarin yhteydessä lauantaina 22.5. klo 13.00 lähtee liikkeelle polkupyöräkulkue Helsingin Senaatintorilta Itäväylää pitkin Mellunkylään, Kiviko Ylläs-Hallin päätapahtumaan. Viime vuonna Itäväylää fiilisteli lähes 300 pyöräiljää. Tule mukaan kokemaan harvinainen tilaisuus! Jos olet kiinnostunut opas-ajajaksi tai osallistumaan muuten tapahtuman järjestelyihin, ota yhteyttä pekka.sirkia at hepo.fi

FillariFestarin taustalla ovat keskeiset pyöräily- ja liikenneturvallisuusalan järjestöt, Helsingin kaupungin eri tahot, yritykset sekä paikalliset asukasyhdistykset.

13. Haastattelupyyntö autottomille

Elätkö omasta tahdostasi ilman autoa? Asutko pääkaupunkiseudulla? Oletko 35-50 -vuotias? Tule haastateltavaksi tutkimukseen vapaaehtoisesta autottomuudesta. Haastateltujen kesken arvotaan aiheeseen liittyvä kirjapalkinto. Kaikki yhteydenotot huomioidaan ja mahdollisiin kysymyksiin vastataan. Mainitse viestissäsi kaupunginosa tai alue jossa asut.

Autottomalla henkilöllä tai perheellä ei ole käytössään omaa autoa. Tutkimukseen etsitään niitä autottomia, jotka ovat omasta harkinnastaan päättäneet elää ilman yksityisautoa. Autottomuus siitä syystä ettei autoon ole varaa, on rajattu tutkimuksen ulkopuolelle. Tutkimuksen lähtökohtana on keskustelu yksityisautoilun vapaaehtoisuuteen perustuvasta vähentämistarpeesta. Autottomuutta tarkastellaan elämäntavan ja arkielämän näkökulmasta.

Teemahaastattelut tehdään huhti-toukokuussa 2010. Haastattelut käsitellään luottamuksellisesti ja haastateltavien anonymiteetin säilyttäen. Haastatteluun on syytä varata aikaa 45 min – 1 h 15 min.

Yhteydenotot ja lisätietoja:
Mika Kolu, Sosiaalitutkimuksen laitos, Tampereen yliopisto.
Sähköpostiosoite muotoa etunimi.sukunimi@uta.fi.

14. Jalkakäytävillä pyöräily poliisin tehovalvonnassa pyöräilyviikolla

Jalkakäytävillä pyöräily on perinteiseen tapaan Helsingin poliisin tehovalvonnassa Pyöräilyviikolla, 10.5. alkaen.

15. Tule mukaan HePon toimintaan!

Ilmoita osoitteella info at hepo.fi, jos olet kiinnostunut olemaan mukana jossakin seuraavassa:

 • Liikennepoliittinen työryhmä ja katusuunnitelmien seuranta
 • Polkija-lehden teko ja tiedotus
 • Katukampanjat: suunnittelemme hauskoja tempauksia
 • Postitus, kahvitus ym. apu

Ilmoittautuminen ei sido mihinkään, mutta saat kutsun tuleviin tapaamisiin.

Tagit:, , , , , , , , , , , , , , , , ,