Bussit suojatien edessä

Edellisessä kirjoituksessa kuvaamani tapaus sai minut ymmärtämään, miksi sen enempää pysäköinninvalvonta kuin poliisikaan ei tunnu puuttuvan ongelmaan, joka mielestäni on vakava.

Olen jo monen kuukauden ajan yrittänyt kiinnittää huomiota busseihin, joita seisoo Hakaniemen torikadulla juuri ennen Hakaniemen torilta tulevaa pyörätien jatketta. Harvoin olen kulkenut paikan ohi ilman, että siinä seisoisi näkyvyyden peittävä bussi. Lähes yhtä harvoin olen nähnyt torikatua ajavan bussin tai muun auto pysähtyvän ennen suojatietä ja pyörätien jatketta, vaikka lain mukaan niin pitäisi tehdä.

Tieliikennelain mukaan niin pysäyttäminen kuin pysäköinti on kielletty viiden metrin matkalla ennen suojatietä tai risteävää pyörätietä. Vielä suurempi rikos on ohittaa tällainen ajoneuvo pysähtymättä.

Keväällä kirjoitin paikasta poliisille, kun heillä oli pysäköinninvalvontakampanja käynnissä. Viimeksi viestitin ongelmasta pysäköinninvalvontaan. Vaikka muitakin reittejä käyttäen olen yrittänyt saada muutosta tilanteeseen, bussit seisovat suojatien edessä edelleen.

Miksi viranomaiset eivät pysty vaikuttamaan tällaisiin vaaranpaikkoihin, vaikka niistä heitä informoidaan? Onko se piittaamattomuutta pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden turvallisuudesta?

Ensisijainen tarkoitukseni ei ole saada sakkolappuja bussien tuulilaseihin. En vain halua, että paikalla sattuu onnettomuus. Bussinkuljettajien opastus ja vaihtoehtoisten seisontapaikkojen osoittaminen toisi jo parannusta asiaan. Lieneekö sattumaa, mutta muutama päivä sitten näin bussin seisomassa torin kiveyksellä, missä se ei peitä näkyvyyttä suojatielle.