Pyörätien eteen ei saa pysäköidä

Keskustelin tänään kadulla pysäköinninvalvojien kanssa. Jutustelu meni ystävällisessä hengessä pysäköinnin ja sen valvontaan liittyvien ongelmien pohdiskelussa.

Kun vieressä oli pyörätien eteen pysäköity auto, kysyin miksei sille anneta sakkoa. Onhan pysäköinti viittä metriä lähemmäksi risteävää pyörätietä on kielletty. Valvoja totesi, ettei sellaista sääntöä ole. Kollega istui vieressä sanomatta mitään. Sanoin että tällainen sääntö on laissa, mutta valvoja sanoi olevansa aivan varma ettei niin ole. Hän kysyi lyödäänkö viisikymppisestä vetoa. Uskaltauduin vedonlyöntiin, ja paiskattiin kättä.

Heti kotiin päästyäni piti mennä tarkistamaan tieliikennelaki, ja niinhän siellä sanottiin: ”Pysäyttäminen ja pysäköinti on kielletty […] jalkakäytävällä, suojatiellä ja pyörätiellä sekä viiden metrin matkalla ennen suojatietä tai risteävää pyörätietä” (Tieliikennelaki 27 §).

Toivottavasti saan viisikymppiseni. Tärkeintä oli kuitenkin saada pysäköinninvalvonnan tietoisuuteen, ettei pyörätienkään eteen saa pysäköidä. Suojatiesäännön tuntevat kaikki, vaikka eivät sitä noudattaisikaan. Siksi on huolestuttavaa jos pyörätien eteen pysäköinnin kielto ei ole tuttu edes kaikille pysäköinninvalvojille. Nyt pyörätien eteen pysäköinti on tavallista, ja se aiheuttaa monesti vaaratilanteita. Ehkä ne nyt lisääntyvän valvonnan myötä hieman vähenevät.