Jäsentiedote 46/2009

Pyörät maksutta lähijuniin, HePon talviretket, osallistu joukkoliikenteen suunnitteluun, pihatalkoot, hepolaisia telkkarissa…

Helsingin Polkupyöräilijät ry. tiedottaa 46/2009
************************************************************

 1. Kokeilu 2010: pyörät maksutta Helsingin lähijuniin!
 2. HePon talviretket Pirkkolan uimahallilta
 3. Osallistu joukkoliikenteen suunnitteluun
 4. Pihatalkoot Maunulan majalla ke 11.11. klo 16
 5. Hepolaisia telkkarissa to 12.11. klo 19:30
 6. Kriittinen pyöräretki la 14.11. klo 13
 7. Jätä ilmastoviesti 20.11. mennessä ja voita matka Kööpenhaminaan!
 8. HePon vuosikokous ke 9.12. klo 18
 9. Eteläisten kaupunginosien aluesuunnitelma valmis
 10. ECF kannattaa sähköpyörän nykyistä määritelmää
 11. SPU perusti vauhtilajien jaoston
 12. Mikä ihmeen HSL?

************************************************************

1. Kokeilu 2010: pyörät maksutta Helsingin lähijuniin!

Polkupyörien maksutonta kuljetusta kokeillaan pääkaupunkiseudun lähijunissa vuoden ajan 1.1.2010 alkaen. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän (HSL) hallitus päätti asiasta kokouksessaan 3.11.

Polkupyörän kuljettaminen maksutta sallitaan lähijunissa ruuhka-ajan ulkopuolella, jos junassa on tilaa. Polkupyöriä ei saa kuljettaa lähijunissa ma – pe klo 7.00 – 9.00, eikä 15.00 – 18.00 välisinä aikoina.

2. HePon talviretket Pirkkolan uimahallilta

Talvi tulee, oletko valmis HePon talviretkille? Kokoontuminen talvikaudella (18.10.2008 – 11.4.2009) on sunnuntaisin 10:30 alkaen Pirkkolan uimahallin kahviossa (kunnes Maunulan maja taas remontin jälkeen avautuu), ja retkelle lähdetään n. klo 11:30. Leppoisavauhtisten retkien pituus on 30 – 60 km, kesto noin 4 tuntia ja keskivauhti alle 18 km/h. Tarkemmat tiedot löytyvät kalenterista HePon nettisivuilta. Tervetuloa!

3. Osallistu joukkoliikenteen suunnitteluun

Käy vastaamassa Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman (HLJ 2011) kauden pyöräilyaiheiseen kyselyyn osoitteessa:
http://www.webropol.com/P.aspx?id=345022&cid=88171242

Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman valmistelun aikana järjestetään keskeisiin aihepiireihin liittyviä teemapajoja. Ensimmäinen teemapaja käsittelee käyttäjälähtöistä joukkoliikennettä ja se koostuu kahdesta kokoontumisesta, jotka pidetään YTV:llä (os. Opastinsilta 6 A, Seutusali, pihatasossa) seuraavina ajankohtina: 1. kokoontuminen ke 25.11. klo 17-19, kahvitarjoilu alkaen klo 16.30 2. kokoontuminen ke 9.12. klo 17-19, kahvitarjoilu alkaen klo 16.30.

Teemapajaan voi ilmoittautua viimeistään torstaina 12.11.2009 täyttämällä kyselyn osoitteessa:
https://www.webropol.com/P.aspx?id=372569&cid=101228235

Tavoitteena on saada kokoon noin 15 hengen ryhmä. Jos teemapaja osoittautuu yllättävän suosituksi, osallistujien määrää saatetaan valitettavasti joutua rajoittamaan. Lisätietoa HLJ 2011:stä löytyy verkkosivulta www.hsl.fi/hlj.

4. Pihatalkoot Maunulan majalla ke 11.11. klo 16

Helsingin Latu järjestää keskiviikkona 11.11. kello 16 alkaen Maunulan majalla haravointi- ja siivoustalkoot. Haravat ja kottikärryt saa Helsingin kaupungilta. Oman haravan saa ottaa mukaan. Tervetuloa!

5. Hepolaisia telkkarissa to 12.11. klo 19:30

Valoa kansalle! Hepottaret testaavat pyöränlamppuja Kuningaskuluttajassa TV1:llä. Testin löytää myöhemmin myös ohjelman nettisivuilta: http://kuningaskuluttaja.yle.fi/.

6. Kriittinen pyöräretki la 14.11. klo 13

Seuraava Kriittinen pyöräretki järjestetään lauantaina 14.11. ja liikkeelle lähdetään Havis Amandan patsaalta klo 13. Kriittisen pyöräretken reitti kulkee Havis Amandan patsaalta Kampin, Töölön, Rautatieaseman, Kallion ja Sörnäisten kautta takaisin Mantalle. Reitin pituus on n. 10 km.

Kriittinen pyöräretki kulkee niillä tieosuuksilla Helsingissä, joilla pyöräilijät on jätetty autoilijoiden varjoon. Tulemalla mukaan osoitat, että pyöräilijät ovat merkittävä joukko liikkujia, eivätkä vain satunnaisia kuntoilijoita. Helsingin kantakaupunkiin tulee toteuttaa laadukas pyöräkaistaverkosto.

Pyöräretken päätteeksi tarjoillaan kuumaa mehua!

7. Jätä ilmastoviesti 20.11. mennessä ja voita matka Kööpenhaminaan!

Maailman johtajat kokoontuvat Kööpenhaminaan 7.-18.12. sorvaamaan maailmanlaajuista ilmastosopimusta, joka tulee voimaan Kioton sopimuksen jälkeen 2012.

Jätä viestisi maailman päättäjille osoitteessa www.fightclimatechange.eu. Kaikkien ilmastoviestin jättäneiden kesken arvotaan kaksi matkaa Kööpenhaminaan. Matkaan sisältyy matkakulujen lisäksi kolme yötä hotellissa (5.-8.12.) sekä kaksi lippua Backstreet Boysin konserttiin 7.12. (Huom! Tanskassa on varmaan hyvä pyöräillä joulukuussakin!)

Syyskuussa liikkujan viikolla ECF järjesti kolme pyöräilytapahtumaa, joissa alleviivattiin henkilökohtaisten toimien tärkeyttä ilmastonmuutoksen torjumisessa. Tukholman, Budapestin ja Rooman tapahtumiin osallistui yli 1000 pyöräilijää, joita pyydettiin jättämään oma ilmastoviestinsä EU:n nettisivulle. Ilmastoviestissä voi jälleen kerran muistuttaa, että pyöräily on tärkeä osa ilmastonmuutoksen torjuntaa.

Käy jättämässä henkilökohtainen ilmastoviestisi osoitteessa www.fightclimatechange.eu

8. HePon vuosikokous ke 9.12. klo 18

Merkitse kalenteriin: Helsingin Polkupyöräilijät ry:n sääntömääräinen syyskokous pidetään keskiviikkona 9.12. klo 18 alkaen Nuorten Luontotalossa (Pauligin huvila), osoitteessa Mechelininkatu 36. Tiukan asian lisäksi tarjolla on myös glögiä ja pientä purtavaa.

Jos haluat osallistua pienen purtavan valmisteluun, otathan yhteyttä Saaraan: koordinaattori at hepo.fi.

9. Eteläisten kaupunginosien aluesuunnitelma valmis

Helsingin kaupungin rakennusviraston laatima aluesuunnitelma eteläisten kaupunginosien alueille on valmistunut. Suunnitelma-alueeseen kuuluvat Eiran, Kaartinkaupungin, Kaivopuiston, Punavuoren ja Ullanlinnan kaupunginosa-alueet. Aluesuunnitelmaan voi tutustua rakennusviraston verkkosivuilla www.hkr.hel.fi/aluesuunnitelmat, viraston asiakaspalvelussa (Pohjoinen Makasiinikatu 9), Rikhardinkadun kirjastossa (Rikhardinkatu 3) sekä Asukas- ja kumppanuustalo Betaniassa (Perämiehenkatu 13).

Lisätietoja alueen suunnitelmasta antaa katu- ja puisto-osastolla toimistopäällikkö Jussi Luomanen.

10. ECF kannattaa sähköpyörän nykyistä määritelmää

Euroopan pyöräilyliitto ECF on ilahtuneena vastaanottanut eurooppalaisten pyöränvalmistajien etujärjestöjen COLIBIn ja COLIPEDin selkeän kannanoton sähköavusteisen polkupyörän nykyisen määritelmän puolesta.

Nykyinen sähköavusteisen polkupyörän määritelmä sisältyy EU:n direktiiviin 2002/24/EY ja kuuluu: [sähköavusteinen polkupyörä on] ”polkimin varustettu ajoneuvo, jossa on jatkuvalta nimellisteholtaan
enintään 0,25 kW:n sähkökäyttöinen apumoottori, jonka tehonsyöttö pienenee asteittain ja lopulta lakkaa ajoneuvon saavuttaessa 25 km/h nopeuden tai ennemmin, jos kuljettaja lopettaa polkemisen.”

ECF:n kannanotto liittyi keskusteluun sähköavusteisen polkupyörän (pedelec) ajonopeuden nostamisesta. Järjestön mukaan nopeusrajoituksen nostaminen heikentäisi liikenneturvallisuutta pyöräteillä ja kevyen liikenteen väylillä. Pyöräilyn hyvä maine saattaisi kärsiä, jos uudenlaista nopeaa ajoneuvoa kohdeltaisiin polkupyöränä.

11. SPU perusti vauhtilajien jaoston

Suomen Pyöräilyunioni SPU:n hallitus päätti uuden jaoston perustamisesta 17.10.2009 pidetyssä hallituksen kokouksessa. Uusi vauhtilajien jaosto keskittyy lähinnä alamäkipyöräilyn (DH, 4X) ja BMX pyöräilyn edistämiseen, kehittämiseen ja toteuttamiseen. Vauhtilajien jaosto aloittaa toimintansa virallisesti 1.1.2010. Jaoston puheenjohtaja nimetään SPU:n syyskokouksessa 29.11.2009 ja SPU:n hallitus nimeää jaoston jäsenet.

HePo on SPU:n jäsenjärjestö.

12. Mikä ihmeen HSL?

Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä (HSL) aloittaa toimintansa 1.1.2010. Uusi organisaatio vastaa jäsenkuntien joukkoliikenteen suunnittelusta ja järjestämisestä sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta.

Kuntayhtymän jäsenkuntia ovat perustamisvaiheessa Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Kerava ja Kirkkonummi. Pääkaupunkiseudulla nykyisin toimivista organisaatioista uuteen kuntayhtymään siirtyvät YTV Liikenne sekä HKL:n suunnittelu- ja tilaajatoiminnot. HKL:ään jäävät mm. raitio- ja metroliikennettä tuottavat toimintayksiköt.

Tagit:, , , , , , , , , , , , , ,